İstanbul Finans Merkezi sona yaklaştı! İstanbul’a para akacak

semaver

Global Mod
Global Mod
Nisan ayında tamamlanacak olan İstanbul Finans Merkezi (İFM), milletlerarası sermaye akışı için de stratejik değere sahip olacak. İstanbul’u, Londra, Singapur, New York, Frankfurt ve Dubai üzere dünyanın değerli finans kentlerinden biri hâline getirecek İFM’de birinci etapta 15 milyar dolar süreç hacmi gerçekleşeceği hesaplanıyor. Uzmanlar, İFM’nin Türkiye iktisadına değerli katı sağlayacağına işaret etti.

Uluslararası raporlarda Türkiye’nin ekonomik büyümesine dikkat çekildiğini belirten uzmanlar, bu olumlu tablonun enflasyonun düşürülmesi ve bilhassa Londra’da bankerlerin yönettiği ve global ölçekte büyüklüğü 3 trilyon doları aşan faizsiz finans sisteminde yeni enstrümanların geliştirilmesiyle Körfez ülkelerinden 100 milyarlarca dolar sermayenin gelebileceğine işaret etti.

PARA GİDECEK YER ARIYOR

Ekonomist Murat Tufan, İstanbul’un değerli bir ticaret merkezi olduğunu söylemiş oldu. Petrol gelirlerinden dolayı Suudi Arabistan ve Katar’da sermayenin önemli manada gidecek yer arayışında olduğuna işaret eden Tufan “Sermaye piyasaları alanında biraz daha siyasetlerin yapılması gerekiyor. Para gidecek yer arıyor. Kurallar sağlanırsa Körfez de Batı da gelebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Dündar Murat Demiröz, İstanbul Finans Merkezinin uzun devirli bir planlama çerçevesinde en uygun süreçlerden biri olduğunu söylemiş oldu. Sermaye çekmek için muhakkak koşulların da sağlanması gerektiğini lisana getiren Demiröz, bunlardan birinin enflasyonun düşürülmesi, finansal istikrarın sağlanması olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra Körfez ülkelerinden sermaye çekebilmek için de faizsiz finansta yeni enstrümanların geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Demiröz “Faizsiz finansman yaygınlaştırılmalı. Dış borç birikiminde vade uzamalı. Bütün bunlar sağlanırsa önemli sermaye akışı olur. Yalnızca Körfez değil, dünya ülkelerinden de akar” dedi.

Söz konusu finansman çeşidinin, Londra’daki bankerler tarafınca yönetildiğine işaret eden Demiröz “İstanbul’dan niye yönetilmesin? Körfez’i çekmek için iştirak finansın ayrıcalıklı bir yerde olmalı. Tahviller, kira sertifikaları var. Bunlar ne kadar kapsamlı olursa o kadar Körfez sermayesini daha net çekeriz” dedi.

Ekonomist Mehmet Zeki Akıllıoğlu, milletlerarası para akımının konjonktürel ve kar gayesiyle ilgili olduğunu söylemiş oldu. Akıllıoğlu, kelamlarını şöyleki sürdürdü: “Türkiye o denli yerlere geldi ki bugün 10 yatırımdan 8-9’u olumlu bahsediyor. Rahat sermaye sirkülasyonu için tahminen 1-2 teknik şeyler yapılabilir. 100 milyarlarca dolar sermaye hareketi oluyor her sene. Türkiye’de bundan hissesini alacaktır. Bunlar petrol zengini ülkeler, münasebetlerimiz düzgünleşiyor. Milletlerarası raporlara göre Türkiye iktisadı 3 trilyon dolarlara geldi. Bunu yeterli anlatmak lazım. Bu sayede sermaye daha da artarak gelecektir.”

KAMU KURUMLARI TAŞINIYOR

Bu yıl nisan ayında tamamlanması beklenen İFM’de, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Borsa İstanbul, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Sermaye Piyasası Kurumunun (SPK) yanı sıra, Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank genel müdürlükleri de yer alacak.

5 YILDIZLI TOPLANTI ODALARI

Akıllı kent modeliyle inşa edilen projede bankacılık, sermaye piyasaları, sigortacılık, varlık idaresi ve danışmanlık alanlarındaki oyuncular faaliyet gösterecek. 5 yıldızlı toplantı odaları yer alacak. İstanbul, 1,6 milyar insan, 30 trilyon dolar ekonomik boyut ve 8 trilyon dolar süreç hacmindeki coğrafyaya 4 saatlik uçuş arasında bulunuyor.

VERGİ İNDİRİMİ YÜZDE 75

İFM Kanunu 2022 yılı Haziran ayında yürürlüğe girmesiyle de buradaki finansal hizmetler, finansal ihracat sayılacak. Kanun kapsamında bankacılık, sigortacılık, finansal kiralama, factoring, finansman ve tasarruf finansmanı, sermaye piyasası faaliyetleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, varlık idaresi ve ferdî emeklilik şirketleri İFM’de yer alacak. Merkezdeki şirketlerin hasılatının yüzde 75’i vergiden indirilecek.

İLK ETAPTA 15 MİLYAR DOLAR

Yıllık 2 milyar dolarlık finansal hizmet ihracatının 16 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Başlangıçta 50 bin, ilerleyen senelerda 120 bin şahsa istihdam sağlanacak. İFM’nin gayesi 10 yılda dünyanın birinci 10 finans merkezi ortasına girmek. Birinci etapta hesaplanan süreç hacmi 15 milyar dolar.

SON HÂLİ DRONE’LA GÖRÜNTÜLENDİ

İstanbul’u dünyanın kıymetli finans merkezlerinden biri hâline getirecek İstanbul Finans Merkezi (İFM) çalışmaları drone ile havadan görüntülendi. İFM inşaatı çalışmalarında emekçilerin, gökdelenlerden halatlarla sarkarak çalışmalar yaptıkları görüldü.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ

Okumaya devam et...
 
Üst