İşte Selçuk Bayraktar’ın üzerinde çalıştığı ‘Uzay Otobüsü’

semaver

Global Mod
Global Mod
  • Haber7
TV100’de açıklamalarda bulunan Baykar Teknoloji önderi Selçuk Bayraktar’ın Baykar iştiraki ulan Fergani Uzay teşebbüsü hakkında yaptığı açıklamalar büyük merak uyandırdı.

HEDEF YÖRÜNGE KADRO UYDULARI

Selçuk Bayraktar, “Uzayla alakalı teşebbüsümüzü yaklaşık bir yıldır konuşuluyordu 5-6 ay kadar evvel kurduk. Orada da bir Baykar öyküsü çıkacak. İki sene ortasında bir uydu fırlatma maksadımız var lakin kadro uydusu olduğundan onlarca, yüzlerce fırlatmak gerekebilir.

Gayemiz alçak yörünge ekip uydularıyla haberleşme, global konumlama sistemi geliştirmek ve bunun yanında yörünge transfer araçları geliştirmek. Bunlar 5, 10, 15 yıllık maksatlar. Rastgele bir devlet dayanağı olmadan büsbütün kendi öz kaynaklarımızla yürüttüğümüz bir proje.

” dedi.

SPACE TUG PLANI

TEKNOFEST 2022 kapsamında düzenlenen şenlik alanında yayına katılan Selçuk Bayraktar; u uyduların alçak dünya yörüngesinde sürü halinde olacağına ise atıfta bulunmuştu. Uzay alanındaki projelerini tanıtmaya devam eden Selçuk Bayraktar; fırlatma teknolojilerindeki paradigma değişimlerini anlatarak bu husus da maliyetlerin değerli ölçü de düştüğünü lakin fırlatma daha sonrası uyduları vazife yörüngesine çıkartmakta olan sistemlerde bir boşluğun olduğunu belirtmişti. Bu kapsamda Space Tug (Uzay Kamyonu – Uzay Otobüsü) üzerine bir çalışmalarının olduğunu ve bu sistemi yapmayı hedeflediklerini söylemişti.

Fergani’nin uzay çalışmaları hakkında bir ayrıntı ise SAHA Expo’da gerçekleştirilen bir sunumda ortaya çıkmıştı. Türkiye’nin ay misyonu için özgün ve ulusal hibrit motor geliştiren Delta V’nin sunumunda Fergani’nin uzaya göndermeyi planladığı Yörünge Transfer Aracı’na (TYA) ait kimi bilgiler ve görsel yer almıştı.

DÜNYADA MUHTAÇLIK DUYULAN SİSTEM

Sunumda, Yörünge Transfer Araçları’nın dünyada muhtaçlık duyulan sistemler olduğuna dikkat çekilirken; motor olarak bir daha Delta V’nin hibrit teknolojisinin kullanılması planlanıyor.

Okumaya devam et...
 
Üst