KARDEMİR’den 3,85 milyar lira net kar

semaver

Global Mod
Global Mod
Fabrikadan yapılan yazılı açıklamada, şirketin 2021 yılı mali neticelerinda 3 milyar 852 milyon 707 bin 219 lira net kara ulaştığı bildirildi.

KARDEMİR’in 2021 yılını tarihinin en yüksek karlılığı ile tamamladığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“2020 yılının son çeyreğinde yakalamış olduğu yükseliş ivmesini 2021 yılının tamamında sürdüren şirketimiz, 2020 yılına oranla yüzde 288 FAVÖK (EBITDA) artışı sağlayarak 2021 yılında FAVÖK’ünü yaklaşık olarak 4,9 milyar liraya çıkardı. bir daha bundan evvelki yıla oranla satış gelirlerini yüzde 96 artırarak 14,76 milyar liraya kadar yükseltti. Net nakit sayısını 2,75 milyar lira düzeyine ulaştıran şirketimiz, finansal gücünü arttırarak doğan ve doğabilecek her türlü piyasa şartlarında yatırımcılarına itimat vermeye devam etmiştir/edecektir.”

“Yurt içi satışlarının yanı sıra ihracat alanında da kendini kanıtlamıştır”

Dünya çelik piyasalarındaki ve hammadde tedarikindeki belirsizliklere karşın mali disiplin ve verimli üretim prensibi ile çalışmaların sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, şu ifalere yer verildi:

“Şirketimiz, tüm global zahmetleri aşarak ekonomik yükselişini devam ettirmiştir. İstihdamda ve üretimde olduğu üzere karlılıkta da sürdürülebilir maksatlara sahip olan KARDEMİR, yurtiçi satışlarının yanı sıra ihracat alanında da kendini kanıtlamıştır. Katma kıymetli eser üretimi konusunda eser geliştirme çalışmalarına devam eden şirketimiz, gelişen ve değişen piyasa koşullarına süratli adapte olarak, milletlerarası arenada uğraş etmeye başlamıştır. Türkiye’nin önde gelen halka açık firmalarının da kullandığı, ‘Kur Riskinden Korunma (Hedge) Muhasebesi’ ile şirketimiz, kura bağımlı riskleri ve likit varlıklarını daha faal yönetmiştir.”

Açıklama, şöyleki devam etti:

“Ülkemizin birinci ve tek, bölgemizin ise sayılı demiryolu rayı ve tekerleği üretim tesislerine sahip fabrikamız, ürettiği eserleri ile ülkemize ithal ikame fırsatı sunarken bir yandan da ihracat çalışmaları ile de global bir oyuncu olma yolunda süratle ilerlemektedir. Şirketimiz teknolojik ve dijital gelişimler karşısında süratli aksiyonlara alarak S4HANA gibisi dijital alt yapı ve data idaresine yönelik yatırımlara ehemmiyet vermiştir. Yüksek karlılık periyodunda yatırımlarına orta vermeyen şirketimiz, konverter kapasite artırımı, yüksek fırın reline çalışması, yüksek fırın düzey 2 projesi, taşlama tezgahı ve 30 MW güç santrali üzere üretim artışına yönelik tesis yatırımlarına da orta vermeden devam etmektedir.”

Pay başına 0,8772 lira kar dağıtma sonucu alındı

Yatırım süreçlerine orta verilmediğinden ve hissedarlara yönelik temettü çalışmalarına da değer verildiğinden bahsedilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Genel şuraya sunulmak üzere KARDEMİR İdare Konseyi tarafınca brüt 1 milyar Türk lirası olmak üzere pay başına 0,8772 lira kar dağıtılması sonucu almıştır. Genel şuramız tarafınca kabul edilmesi durumunda özelleştirme daha sonrası şirketimiz tarafınca KARDEMİR hissedarlarına yapılması planlanan en yüksek kar hissesi dağıtımı olacaktır. Ülke ekonomimizin haricinde bölge ve kent iktisadına toplumsal sorumluk projeleri ile katkılar sağlayan şirketimiz, kuvvetli ve istikrarlı idare anlayışı ve etraf dostu üretim anlayışı ile piyasalarda inanç yaratmayı sürdürmüştür. Hisselerinin tamamı Borsa İstanbul’da (BİST) süreç goren KARDEMİR, yerli üretim yerli tedarik siyasetini da sürdürmeye devam edecektir. 2021 yılı finansal periyodunda tarihi rekor karlılık düzeyine ulaşmamızda katkı sağlayan tüm çalışanlarımıza, paydaşlarımıza ve yatırımcılarımıza teşekkür ederiz.”

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...