‘Kavcıoğlu, Meclis’in ve kanunların üzerinde mi?’

semaver

Global Mod
Global Mod
DUVAR– KKM hesaplarına bütçeden aktarılan ölçü belirsizliğini koruyor. 2 Aralık’ta gerçekleşen Plan Bütçe Kurulu toplantısına katılan Merkez Bankası Lideri Şahap Kavcıoğlu bu mevzudaki sorulara karşılık vermedi.

T24 müellifi Çiğdem Toker, Kavcıoğlu’nun “Banka’nın bir şirket olması niçiniyle, lakin hesap devri sonunda kâr/zarar hesabı açıklayabileceğini ve ayrıyeten Merkez Bankası Kanunu’na göre de bilgi vermesinin yasak olduğunu” münasebet gösterdiğini yazdı. Toker hususla ilgili süreci şu biçimde aktardı:



“Milletvekillerinin bu taraftaki taleplerine olumsuz cevap veren Merkez Bankası bununla da kalmadı. Lider Şahap Kavcıoğlu, devreye TBMM Lideri Mustafa Şentop’un girmesine karşın, TBMM’ye geldiğinde KKM hakkındaki soruları yanıtlamadı. Üstelik bu bilgilendirmeyi, Şentop’un, Plan Bütçe Komitesi üyesi Bülent Kuşoğlu’na “…ben de Merkez Bankası Lideri’yle çabucak ardından haber aldıktan daha sonra bu mevzuyu görüştüm…” “2 Aralık’ta gelecek ve her türlü soruyu burada, Kurulda cevaplayacak” demesine karşın yapmadı.

Kuşoğlu, Meclis Başkanlığı’na birinci mektubu 18 Ekim’de yazmıştı. İçinde KKM’nin müddetini 1 yıl daha uzatan husus yer alan torba kanunu anımsattı ve dedi ki:

1,4 trilyon TL’lik risk

‘Bu husus, 1,4 trilyon liralık bir risk içermekte ve cumhuriyet tarihinde ekonomik alanda en netameli konulardan birini oluşturarak epey hassas bir yer tutmaktadır. Yani mevcut uygulama konusunda kesinlikle yasa yapıcının bilgilendirilmesinin gerektiği fazlaca değerli bir özellik taşımaktadır.’

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkililerinin bu kıymetli hususa dair soruları cevaplamasına rağmen Merkez Bankası yetkililerinin kurulda bile olmadığını vurgulayan Kuşoğlu, ilgili husus görüşmelerinin Merkez Bankası yetkilileri gelip bilgi verinceye kadar ertelendiğini anlattı. Mektuba bakılırsa, akşam saatlerinde gelen bir Merkez Bankası yetkilisinin, sorulara karşılık veremeyeceğini, 1211 sayılı Merkez Bankası yasasının müsaade vermediğini söylemiş oldu.

Bu durumun TBMM’nin yasama ve kontrol vazifesini engellediğini, yasamanın saygınlığı ile ilgili olduğunu belirten Kuşoğlu’nun mektubuna TBMM Lideri Şentop, şahsen karşılık verdi.

Kavcıoğlu, 2 Aralık’ta bilgi vermedi

Bu diyaloğa karşın takvimler, 2 Aralık’ı gösterdiğinde, yasal bilgilendirme sorumluluğu için TBMM’ye gelen Merkez Bankası Lideri Kavcıoğlu, KKM ile ilgili soruları yanıtlamadı. Banka’nın bir şirket olması niçiniyle, fakat hesap periyodu sonunda kâr/zarar hesabı açıklayabileceğini ve ayrıyeten Merkez Bankası Kanunu’na bakılırsa de bilgi vermesinin yasak olduğunu söylemiş oldu.

İkinci mektup

Bunun üzerine Kuşoğlu, 5 Aralık’ta Şentop’a ikinci bir mektup yazdı. Münasebetin yanlışsız olmadığını, tüm şirketlerin 3,6 aylık yahut rastgele bir tarih itibariyle de kâr/zarar hesabı çıkarabileceğini vurguladı. Açıklamanın yasak olduğu öne sürülen sebebinin de gerçeği yansıtmadığını bilakis kanun gereği bilgi verilmesi gerektiğini aktardı.

Bu yılki varsayım 300 milyar

2023 Bütçe Kanun Teklifi üzerinde TBMM Plan ve Bütçe Kurulu’nda hazırlanıp iletilen muhalefet şerhindeki KKM ile bir kıymetlendirme biraz fikir veriyor:

‘KKM uygulamasının mart-ekim içindeki 8 aylık periyotta Hazineye maliyeti 91,6 milyar liradır. Merkez Bankası’nın da en az bu fiyatta bir maliyeti yükleneceği düşünüldüğünde ve KKM uygulamasını desteklemek için vazgeçilen vergiler de hesaba katıldığında KKM’nin iktisada olan maliyetinin 2022 yılında 300 milyar lira düzeyinde gerçekleşmesi beklenmektedir.’

Doğrusu Kavcıoğlu’na KKM hesapları konusunda bilgi vermeme hakkını kimin verdiğini ben vatandaş olarak hayli merak ettim. Merkez Bankası’nın KKM hesaplarına yaptığı ödemelerin meblağını bilmek her vatandaşın hakkıdır.” (HABER MERKEZİ)

Okumaya devam et...
 
Üst