Kira ve gayrimenkul meblağlarında afaki artış

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye’de ve dünyada artan kira meblağları Samsun’da da tesirini gösterdi. Müteahhitler temel inşaat materyallerine gelen artırımları mazeret gösterirken, konut sahipleri de kiralara TEFE-TÜFE oranında değil de enflasyon oranının çok üstünde artırım yapmak istiyor. Durum bu biçimde olunca Samsun’da ortalama bir dairenin fiyatı 400 bin TL’den 800 bin TL’ye, ortalama bin TL olan kira fiyatı da 3 bin TL’ye kadar çıktı.

“İmalat azaldığı için fiyatlar da yükselmeye devam ediyor”

Samsun’da konut meblağlarının çok arttığına dikkat çeken Lider Mevlüt Oral, “Gayrimenkul meblağları Türkiye’de kanayan bir yara. Pandemiden dolayı piyasada bir dengesizlik oldu fakat bunun tek sorumlusu salgın da değil. Ekonomik açıdan da tüm dünyada olduğu üzere Türkiye’de de bir ekip badireler var. Gayrimenkul kira ya da satın almadaki fiyat artışı akaryakıt, demir, beton meblağları ile yakından alakalı. İnşaat maliyetleri son 7-8 ayda pek arttı. Samsun’da 3 ay evvel 400 bin TL olan daire bugün 800 bin TL oldu. 800 bin TL’lik bir daire ise 2 milyon TL’yi geçti. Yeni binalar yapılmıyor. Müteahhitler, ‘Kat karşılığında yer aldığımda bunu nasıl satacağım’ diyor. Müteahhitler ayrıyeten kat karşılığı bina imalinden ziyan etmekten korkuyorlar. İmalat azaldığı için fiyatlar da yükselmeye devam ediyor” dedi.

“800 TL’ye kiraya oturandan 2500 TL kira istemeyin”

Mesken sahiplerinin kira fiyatlarına gereğinden epeyce artırım yapmak istemesine de değinen Mevlüt Oral, “3-5 sene içerisinde en düşük kira fiyatının 5 bin TL olacağını öngörüyorum. Zira bugün 1+1 dairenin kirası 3 bin TL’ye yaklaşmışsa, birebir dairenin satın alma fiyatı 500 bin TL olursa 3+1 dairelerde fiyatlar nasıl olur. bahsetmiş olduğum 1+1 dairelerin boyutu 45 m2 civarında. bir daha de karamsar değiliz. Hükümetin acil karar alması gerekiyor. Fiyatlar bu türlü devam ederse konutlarına tek maaş giren bireyler mesken sahibi olma hayali kuramayacak. Bundan 8 ay evvelki üzere demirin tonu tek sayıya inerse inşaat dalında bir hareketlilik olacağına, bunun da fiyatlara olumlu yansıyacağını umuyorum” diye konuştu.

“Geçen yıl bin TL’ye kiralanan daireden bu sene 3 bin TL kira istiyorlar”

Kira fiyatlarının da pek arttığını belirten Oral, şunları söylemiş oldu:

“Bazı emlakçılara sesleniyorum. Dükkanlarına ‘Ben bu daireyi bu fiyata satarım’ diyerek sayı yazmasınlar. Meslektaşlarımız bunu yapmasınlar. Geçen yıl ortalama bir dairenin kira fiyatı bin TL idi. Birebir daire için bugün 3 bin TL kira isteniyor. Birtakım mesken sahiplerinin acımasız hareketler yaptığını görüyoruz. Bugün TEFE-TÜFE’ye bakılırsa yapılan artırımlar muhakkaktır. Yüzde 25 artırımı kabul edin. Vatandaş bugün 800 TL’ye kirada oturuyorsa bu konuta 2 bin 500 TL kira istemeyin. Mülk sahipleri şayet ki kendi isteği olmadan bir kiracıyı konutundan çıkartıyorsa tüzel olarak meskenini 3 sene boyunca kiraya veremez. Mülk sahiplerinin bu mevzuda şuurlu olsunlar.”

Okumaya devam et...