Köşeye sıkışan Avrupalılar Türkiye’ye yöneldi

semaver

Global Mod
Global Mod
Enerji krizinin alüminyum üstündeki baskısı artıyor. Avrupa’da üretim 1970’lerden bu yana en düşük düzeye indi. Üretim maliyetinin eserin fiyatının epeyce üzerine çıkması Avrupa’daki üreticiyi vurdu. Avrupa’yı esir alan bu kriz Türkiye’deki alüminyum üreticisi için hem kasvet hem fırsat oldu. Geçen yıl biyet döküm kapasitesi artıran fabrikalarda üretim daralmaya başladı. Fakat köşeye sıkışan Avrupalı üreticilerin fason üretim için Türkiye’ye yönelmesi yeni bir fırsat kapısı araladı.

Avrupa ile işbirliği hazırlığındaki Alumet Alüminyum’un CEO’su Emre Köksal, üretimini kısmak ya da durdurmak zorunda kalan biroldukca Avrupalı üreticinin marka pahasını ve pazar hissesini korumak için gözünü hudut ötesine diktiğini söylemiş oldu. Krizin Türkiye’ye tesirlerini kıymetlendiren Köksal, Avrupalı şirketlerin ayakta kalmak için fason üretime yöneldiğini belirterek, “Bu şirketlerin tercih ettiği adreslerin başında Türkiye geliyor” dedi. Köksal, şu ayrıntıları verdi:

‘LÜKS’ METALE TALEP RESESYONDA GERİLEDİ

“Geçtiğimiz yıl yaşanan tedarik meseleleri niçiniyle talebi karşılamak için Türkiye dahil tüm dünyada biyet döküm kapasitesinde artış yaşandı. Lakin bu yıl enflasyonist baskılar, resesyon kaygısı niçiniyle talebin daralması ve Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği güç krizinin yarattığı maliyet şoku Avrupalı üreticiyi gafil avladı. Avrupa üretim yapamadı ve pazar kaybına uğradı. Alüminyum daha üst segment eserlerde kullanılması niçiniyle ‘lüks’ olarak nitelenebilecek bir metal.

Bu niçinle kriz periyotlarında tüketim olumsuz etkileniyor. Ekonomik sakinlik kaygısıyla tüketimin gerilemesi üreticiyi vurdu. Devayı fason üretimde arıyorlar. Alumet Alüminyum olarak biz de Avrupalı şirketlerle görüşüyoruz. Avrupa da pazar sahibi firmalar ile Türkiye de üretim gücüne sahip olan bizim üzere firmalar içinde işbirliği geliştirmek için çalışmalar yürütüyoruz.”

TÜRKİYE ÖNE ÇIKIYOR, ÇİN PAZARI GERİ ALAMIYOR

Uzakdoğu’daki navlun sorunu, yüzde 40’a varan antidamping uygulamaları ve Çin’de COVID- 19 kısıtlamalarının Türkiye’yi öne çıkardığını tabir eden Köksal, Çin’in uğraşmasına rağmen navlun ve yüksek tarifelere takıldığından pazar hissesini geri alamadığına dikkat çekti.

AYAKTA KALMA SAVAŞI VERİYORLAR

Avrupa’da alüminyum üretimi 1970’lerden bu yana en düşük düzeye indi. Zira artık üretim maliyeti eserin fiyatının hayli üzerine çıktı. Almanya’da bir ton alüminyum üretmek için gereken elektriğin maliyeti geçen hafta 4200 dolar oldu. Evvelki ay 10.000 doları aşmıştı. Londra Metal Borsası vadeli süreç fiyatı ise ton başına 2.300 dolar. Bu çeyreğin sonunda fiyatın 2.200 dolar civarında olacağı kestirim ediliyor. 12 aylık müddet zarfında ise fiyatların 2.000 dolara daha yakın durma mümkünlüğü artıyor. Bu da kısıtlamaların kış boyunca hızlanacak üzere göründüğü manasına geliyor.

YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA KALDILAR

Uzmanlar Avrupa’da sorunun büyümesi halinde birtakım şirketlerin yok olabileceği uyarısı yapıyor. Norsk Hydro ASA, bu ay Slovakya’daki büyük bir tesiste üretimini durduracak. Alman alüminyum devi Speira GmbH, yükselen güç meblağları niçiniyle Almanya’daki alüminyum üretimini yüzde 50 azaltacağını duyurdu. Metal ticaret konutu Concord Resources Ltd’nin CEO’su Mark Hansen, “Alüminyum izabe tesisleri bir defa gittikten daha sonra geri dönmeyecekler” diyor. Emsal biçimde Wood Mackenzie’nin kıdemli araştırma müdürü Uday Patel, “İşler düzeldiğinde, tekrar asla faaliyetlerini başlatamayacak izabeciler var” uyarısı yapıyor. Wood Mackenzie, Avrupa’nın yıllık alüminyum üretim kapasitesinin yaklaşık 1 milyon tonunu kaybettiğini iddia ediyor ve Patel, bunun yaklaşık yüzde 25’inin kalıcı olarak kısıtlanabileceğini beklediğini söylüyor. Wood Mackenzie’nin iddialarına bakılırsa, 500.000 ton daha kapanmaya karşı “gayet savunmasız”.

EN ÇOK ALÜMİNYUM İHRACATINI ARTIRDIK

Türkiye’nin Demir ve Demir Dışı Metaller dalının Ocak-Ağustos devri ihracatı, geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 30.4 artarak 10.1 milyar dolara ulaştı. Alt kesim ihracatında en çok ihracat 506.8 milyon dolar ile alüminyum eser kümesinde gerçekleşti. Alüminyum dalını 227.9 milyon dolar ile metaller, 220 milyon dolar ile demir çelik mamulleri ve 163 milyon dolar ile bakır eser kümeleri takip etti. Demir ve Demir Dışı Metaller dalının en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke olan Almanya’ya, Ağustos 2022 devrinde en hayli ihracat “Alüminyum Çubuk & Profiller” eser kümesinde gerçekleştirildi. Bu kalemde ihracat geçen yıl birebir aya bakılırsa yüzde 31 artarak 50.5 milyon dolar oldu.

KAYNAK: DÜNYA

Okumaya devam et...