Köylerinde kurdukları kooperatif, bayanların ekmek teknesi oldu

semaver

Global Mod
Global Mod
Bursa Vilayet Tarım ve Orman Müdürlüğü, Büyükşehir ve Osmangazi Belediyesinin takviyeleriyle tadilatı yapılan eski köy okulunu kooperatif binasına dönüştüren bayanlar, köye has Çongara fasulyesi başta olmak üzere erişte, salça, reçel, tarhana üzere eserleri hazırlayarak satışa sunuyor ve çeşit çeşit klâsik eserlerle hazırladıkları kahvaltı sofralarında konuklarını ağırlıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Besin ve Tarım Örgütünün (FAO) projesi yardımıyla eğitim nazarann kooperatif üyesi bayanlar, köyün Uludağ yolunda olması niçiniyle yabancı turistleri de ağırlamak ve hizmet verebilmek için yabancı lisan ve diksiyon eğitimi de almaya hazırlanıyor.


Bursa Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, AA muhabirine, 3 yıl evvel Bursa’da yalnızca 3 bayan ziraî kalkınma kooperatifinin bulunduğunu, çalışmalarla bu sayıyı 16’ya çıkardıklarını söylemiş oldu.

Bunlardan birisinin de Uludağ Yigitali Bayanları Ziraî Kalkınma Kooperatifi olduğunu lisana getiren Aygül, “Bu kooperatif 3 yıl evvel bir dernekken baktık, fazlaca iptidai koşullarda çalışmaya çaba ediyorlar. Bunun üzerine hem Osmangazi birebir vakitte Büyükşehir Belediyemiz ile görüştük. Binaları eski bir okuldu. Okulun yerinin tahsisinden daha sonra buraya adım adım iyileştirmeler yaptık, daha sonra bayan üreticilerimize hijyen, besin, yöresel eserler mevzularında eğitimler verdik. Geçtiğimiz yıl da burayı BM Besin ve Tarım Örgütü ve Bakanlığımızın ortaklaşa sürdürdüğü proje kapsamında desteklemeye aldık.” diye konuştu.


Aygül, bu kapsamda da bayanların birtakım eğitimler aldığını belirterek, şunları kaydetti:

“İlave olarak buranın mutfağının tamiri yapıldı. Büyükşehir Belediyemiz buranın dış bahçe ve giriş çıkışlarına birtakım çalışmalar yaptı. Osmangazi Belediyemiz içerinin onarımı ile ilgili faaliyetleri yaptı. Tam bir iş birliği örneği sergiledik. bu biçimdece bayanlarımız Türk Besin Mevzuatı’na uygun yöresel eserler yapmaya başladılar, hem mutfaklarında yaptıkları hoş kahvaltı hizmetlerini halkımıza sunmaya başladılar tıpkı vakitte bu eğitimler sırasında İŞKUR dayanağıyla kimi kısmi takviyeler de sağlamaya çalıştık. bu biçimdece kooperatifimizi küçük bir dernekken uygun bir kooperatif haline getirdik.”

Kentteki 16 kooperatifin 13’ünün faal biçimde faaliyetlerini sürdürdüğünü anlatan Aygül, çalışmalarını sürdürerek bayanların toplumda hak ettikleri yere gelmelerinin önünü açmış olacaklarını tabir etti.


Köyün Uludağ yolunda olduğunu belirten Aygül, yabancı turistlerin de buradan hizmet almasını beklediklerini, bu sebeple kooperatif bayanlarına diksiyon ve yabancı lisan eğitimi de verileceğini kelamlarına ekledi.

Kooperatif Lideri Emel Korkmaz da 2019 yılında köy bayanları olarak dernek kurduklarını ve köyde aktif olan okulun bir sınıfını tadilattan geçirerek faaliyetlerine başladıklarını söylemiş oldu.

Belediyelerin ve Vilayet Tarım Müdürlüğünün dayanağıyla okulda tadilat yapıldığını lisana getiren Korkmaz, “Ürünlerimizi çoğaltmaya başladık. Reçel, tarhana, erişte yapıyoruz. Kahvaltı veriyoruz. Fasulyemiz var kendimize has. Haftanın her günü çalışıyoruz. 09.00’da başlıyoruz, 17.00’de bitiriyoruz. Üçer kişilik kümeler halinde çalışıyoruz.” dedi.

Korkmaz, bir fazlaca eğitim aldıklarını ve 21 bayanla çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, düzgün yerlere geleceklerine inandıklarını tabir etti.

Kooperatif ortaklarından Ayşe Ayın da kooperatifin modülü olmaktan memnuniyet duyduklarını ve herkesi kooperatiflerine beklediklerini söylemiş oldu.


Proje ile 22 bayan kooperatifi desteklendi

Birleşmiş Milletler Besin ve Tarım Örgütü Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık da FAO olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile yakın çalışarak epeyce sayıda proje yürüttüklerini söylemiş oldu.

Bursa’daki projenin hem mesleksel eğitim hem istihdam tıpkı vakitte kooperatiflerin güçlendirilmesini ve bayanların ön plana çıkarılmasını desteklediğini belirten Selışık, şunları kaydetti:

“Türkiye’de 10 vilayette yürüttüğümüz bir proje var. Bu proje kapsamında da 22 kooperatifi destekledik bugüne kadar. Gayemiz, bayanların gelir kaynaklarına direkt erişimini sağlayacak olan kooperatifleri daha kuvvetli hale getirmek. aslına bakarsanız mevcutta epey sayıda ziraî kalkınma kooperatifi var yada yeni kurulanlar var ancak bunların yanlışsız biçimde yönetilmesi, finansal okur yazarlığın güçlendirilmesi bunun yanı sıra üretilen mamüllerin besin hijyenine uygun üretilmesi ve gelir kaynaklarının güçlendirilmesi ismine da direkt markete, markayla belirli bir standarda ulaşmasını sağlamayı amaçladığımız bir model çalışıyoruz.”



Selışık, maksatlarının, bayan çiftçilerin ürettiği mamüllerin yanlışsız biçimde tüketiciye ulaşmasını sağlamak olduğunu vurgulayarak, “Onlara evvela kooperatif olmanın gereklilikleri neler onları anlatıyoruz. Markalaşma nedir onları anlatıyoruz. Standart eser nasıl üretilir onu anlatıyoruz. Bu, Suriye ve Türk vatandaşların desteklendiği program altında yürütülen bir proje. Avrupa birliği ve Japon hükumeti tarafınca fonlanan bu program, bugüne kadar 22 kooperatifin desteklenmesine katkı sağladı.” sözlerini kullandı.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst