Meksika ordusu Pegasus’un casusluk sözleşmelerini ifşa etmeli

bencede

New member
Meksika’da Savunma Bakanlığı, İsrail şirketi NSO Group’a Pegasus casus yazılım tedarikçisi olan Comercializadora Antsua ile imzalanan sözleşmelerin kopyalarını halka sağlamak zorunda. Ulusal veri koruma kurumu INAI şimdi karar verdi. Meksika, Pegasus skandalındaki kilit ülkelerden biri.


Geçen haftaki toplantıda bağımsız veri koruma kurumu, bunun sadece kamu fonlarının kullanımını şeffaf hale getirmekle ilgili olmadığını, aynı zamanda mahkeme onayı olmadan gerçekleşemeyecek özel iletişime müdahalelerle ilgili olduğunu vurguladı.

“Bu nedenle, yalnızca kamu fonlarının kullanımı şeffaflaştırılacağı için değil, aynı zamanda iletişim izleme ile ilgili faaliyetler de kamuya açıklanacağı için, bir bireyin talep ettiği şekilde sözleşmelerin teslim edilmesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz, bu da şirketin kendi haklarını korumasına olanak sağlayacaktır. INAI komiseri Josefina Román Vergara, Meksika basınına verdiği demeçte, mahremiyet hakları, ifade özgürlüğü ve iletişimin dokunulmazlığı” dedi. Bilgilerin açıklanması daha önce ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle reddedilmişti.

Ulusal güvenliğe karşı şeffaflık


INAI, kararını, doğrudan ihale usulleri, sınırlı ihaleler ve her türlü ihalenin verilmesine ilişkin bilgilerin en azından kamuya açık sürümde yayınlanması gerektiğini öngören Genel Şeffaflık Yasasına dayandırır.

Milli Savunma Bakanlığı, bilgi taleplerine cevaben, Genelkurmay Başkanlığı, Genel İdare ve İletim ve Yönetim Genel Müdürlüklerinde bu sözleşmelere ilişkin herhangi bir veriye rastlanmadığını bildirdi. Ancak INAI, aramanın kapsamlı olmadığını, bu sözleşmelerin imzalandığına dair işaretler olduğunu vurguladı ve daha kapsamlı bir soruşturma yapılmasını emretti.

Savunma Bakanlığı, INAI’nin kararına, geçmişte tipik olarak ulusal güvenlik gerekçeleriyle Ordu bilgilerinin gizliliğinin korunması lehinde karar vermiş olan Yüksek Mahkeme de dahil olmak üzere mahkemede itiraz edebilir.

Pegasus Meksika’da ve dünyada casusluk yapıyor



Meksika’daki Pegasus konuşlandırması, Başkan Enrique Peña Nieto’nun görev yaptığı 2017 yılına kadar uzanıyor. Bazı aktivist ve gazeteci grupları, devlet kurumlarının bu kötü amaçlı yazılımı gazetecileri ve insan hakları aktivistlerini gözetlemek için kullandığını ortaya çıkardı. Aksi iddialara rağmen, solcu Cumhurbaşkanı Andrés Manuel López Obrador’un görev süresi boyunca Pegasus ile birlikte aktivistlerin ve gazetecilerin gözetlendiği söyleniyor.

Meksika’nın yanı sıra Suudi Arabistan, Fas ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bazı ülkeler siyasi gözetim için İsrail casus yazılımlarını kullandı. Yakın zamanda Tayland’da Pegasus kullanılarak yürütülen geniş çaplı bir gözetleme kampanyası ortaya çıkarıldı. Apple’a göre, şimdi dünya çapında 150 ülkedeki potansiyel olarak etkilenen kullanıcılara bildirimler gönderdi.


Mayıs ayında, Avrupa Parlamentosu’nun Pegasus ve benzeri casusluk yazılımlarının kullanımına ilişkin soruşturma komitesi, siber güvenlik uzmanlarını dinleyerek kapsamlı çalışmalarına başladı. Son zamanlarda ABD Yüksek Mahkemesi, Pegasus casus yazılımı üzerinden WhatsApp davasına izin verdi. İsrail şirketi NSO Group Technologies’in 1.400 cihaza casus yazılım yüklemek için WhatsApp sunucularını kullandığı söyleniyor.


(bilmek)



Haberin Sonu
 
Üst