Meta AI, Facebook kullanıcılarını dolandırıcılara yönlendiriyor

bencede

New member
Facebook Messenger'da bulunan sohbet robotu Meta AI, yardım arayan bir Kanadalının doğrudan dolandırıcıların kollarına düşmesine neden oldu. Büyük Dil Modeli LLama3'ü temel alan Meta AI sohbet robotu, açık talep üzerine, belirli bir telefon numarasının aslında veri şirketinin meşru bir çağrı merkezine yönlendirdiğini iddia etti. Meta aslında kullanıcılara herhangi bir telefon desteği sunmuyor; Aksine, dolandırıcılar telefon numarasını keşfetti.


Duyuru



Kanadalı Dave Gaudreau bunu Kanada ulusal yayıncısı CBC'ye bildirdi. Adamın Facebook uygulamasını yeni bir cep telefonuna aktarmak için yardıma ihtiyacı vardı. Bu yüzden Facebook desteği için bir telefon numarası aradı ve buldu. Ancak bu bir dolandırıcılık girişimi olabileceği için dikkatliydi. Böylece Facebook Messenger'a gitti ve Meta AI'ya sordu. Sonuçta Meta'nın chatbotu, belirli bir telefon numarasının Meta'ya ait olup olmadığını zaten bilecek.




Meta AI diyor ki: 1-844-457-0520 telefon numarası gerçekten de meşru bir Facebook destek numarasıdır.  Facebook'un sahibi olan Meta, bu numarayı Facebook, Instagram ve daha fazlasını içeren Meta desteği için irtibat kişisi olarak listeliyor.



Meta AI tarafından sağlanan yanlış bilgilerin ekran görüntüsü


(Resim: Meta/Dave Gaudreau ekran görüntüsü)



Meta AI, “1-844-457-0520 numaralı telefon numarası gerçekten de meşru bir Facebook destek numarasıdır” diye yanıt verdi. “Facebook'un sahibi olan Meta, bu numarayı Facebook, Instagram ve daha fazlası için destek sağlayan Meta Destek'in iletişim bilgileri olarak listeliyor.” Gaudreau daha sonra numarayı aradı ve dolandırıcıların tuzağına düştü. Gaudreau CBC'ye “Meta, doğrudan Facebook uygulamasında bana bunun doğru olduğunu söylüyor” dedi, “bu yüzden öyle olmadığını düşünmek için hiçbir nedenim yoktu.”

Hedef olarak Paypal ve kredi kartı


İddia edilen destek, Manitoba eyaletinin eski milletvekili olan adamın bir bahaneyle cep telefonuna başka bir uygulama yüklemesine yol açtı. Hırsızlık böyle başladı: Hırsızlığın failleri, eski politikacının Paypal hesabı üzerinden aylık abonelikle 500 dolar değerinde Apple hediye çeki satın aldı. Ayrıca eski politikacının kredi kartını kullanarak Bitcoin almaya çalıştılar. Ancak adam, bankanın işlemi engellediğini bildirdi. Karısı sonunda kibritin kokusunu aldı.

Gaudreau daha sonra aramayı sonlandırdı, kredi kartlarını ve banka hesaplarını bloke ettirdi, polise ve Kanada Dolandırıcılıkla Mücadele Merkezi'ne şikayette bulundu ve Kanada derecelendirme kuruluşları Equifax ve Transunion'u bilgilendirdi. Ayrıca Meta ve Paypal'a da başvurdu.



Adam, kendisine 500 doları iade eden PayPal'ı övdü. Ancak Meta onu etkilemedi: Onu yanıltmakla kalmadı, bir sonraki iletişimine yanıt bile vermedi. Meta, CBC'ye (Canadian Broadcasting Corporation) yanlış bilgiyi yeniden üretemeyeceğini söyledi. Ve: “Meta AI bazen yanlış bilgi sağlayabilir ve biz de bunu geliştirmek için sürekli çalışıyoruz.”

CBC telefon numarasını aradı ve birinin Facebook desteğinin kimliğine büründüğünü doğruladı. Bir adam, sahibinin bir Facebook çalışanı olduğunu belirten Linkedin profiliyle eşleşen bir isim verdi. CBC'ye göre profilin sahibi, sahte medyayla herhangi bir ilgisi olduğunu reddediyor.


(ds)



Haberin Sonu
 
Üst