Mikrodalga fırından bile daha güçsüz bir araçla, Ay’ın şimdiye den çekilen en ayrıntılı fotoğrafları çekildi

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Mikrodalga fırından bile daha güçsüz bir araçla, Ay’ın şimdiye den çekilen en ayrıntılı fotoğrafları çekildi
Apollo 11 uzay aracının günümüzün akıllı telefonlarından bile daha az bilgi süreç gücüyle insanları muvaffakiyetle Ay’a taşıdığını muhtemelen daha evvel duymuşsunuzdur. Şimdiyse, Ulusal Bilim Vakfı’nın Batı Virginia’daki Green Bank Teleskobu’nda (GBT) test edilen prototip bir radar sistemi, mikrodalga fırından daha az kuvvetli bir verici kullanarak Dünya’dan Ay’ın en detaylı fotoğrafını çekti.

GBO ve NRAO radar kısmı lideri Patrick Taylor yaptığı açıklamada, “basit bir mesken aygıtından daha az güç kullanarak şimdiye kadar yakalayabildiğimiz şey inanılmaz” dedi.

Prototip, Ulusal Radyo Astronomi Gözlemevi (NRAO), Green Bank Gözlemevi (GBO) ve Raytheon Intelligence & Space (RIS) içindeki bir işbirliği kararında ortaya çıktı. Bu işbirliği, GBT için güneş sistemimizdeki gök cisimlerini incelemek maksadıyla kullanılabilecek yeni jenerasyon bir gezegen radar sistemi tasarlıyor.


Mühendisler, düzenlenen test için GBT’yi 700 watt güç kullanan bir radar vericisi ile donattı. Vericiyi Ay’a yönelttiler ve radar yankıları, Amerika Birleşik Devletleri’nde 10 anteni bulunan NRAO’nun Çok Uzun Temel Nizamı’na (VLBA) geri gönderildi. Sonuç olarak Tycho Krateri’nin 5 metre çözünürlüğe sahip çok detaylı bir imgesi elde edildi. Bu manzara, Ay’ın Dünya’dan şimdiye kadar çekilmiş en yüksek çözünürlüklü imajı oldu.

Projenin uzun vadeli gayesi, GBT’yi 500 kilovatlık bir radarla donatarak, VLBA’yı ve gelecekteki Yeni Jenerasyon Çok Büyük Tertibi (ngVLA) alıcı olarak kullanmak olarak belirtiliyor. Prototip vericinin yaklaşık 1.000 katı çıkış gücü ile elde edilen imgeler daha da yüksek bir çözünürlüğe sahip olacaktır.

Ekip, prototipi bir uzay kayası üzerinde de test etti. Taylor, “Testlerimizde, Dünya ile Ay içindeki aranın beş katından daha uzak olan, bizden 2,1 milyon kilometre uzaklıktaki bir asteroide odaklanmayı başardık” dedi ve ekledi: “Asteroit yaklaşık bir kilometre büyüklüğünde ve bu, bir çarpışma olması durumunda global yıkıma niye olacak kadar büyük.

Radar, bir asteroitin yörüngesini tam olarak haritalamak ve Dünya için bir tehdit oluşturup oluşturmadığını kıymetlendirmek isteyen gökbilimciler için kritik bir araç olarak öne çıkıyor. Patrick, “Yüksek kuvvetli sistemle, fazlaca daha uzaktaki daha fazla objeyi inceleyebiliriz” diyor ve devam ediyor: “Olası tesirler için stratejiler geliştirmeye gelince, daha fazla ikaz mühletine sahip olmak her şeydir.
Alıntıdır
 
Üst