Murat Ülker pandeminin tesirlerini anlattı, gençlere tavsiyelerde bulundu

semaver

Global Mod
Global Mod
İş dünyası ve insan kaynakları başkanlarını bir ortaya getiren Human Week Doruğu, “Pandeminin akabinde yeni patron ve çalışan deneyimi” temasıyla 24 Ocak’ta online olarak başladı. 28 Ocak tarihine kadar devam edecek olan dorukta, yerli ve yabancı 32 konuşmacı hem çalışan birebir vakitte patron davranışlarının, hünerlerinin pandemi tecrübesiyle nasıl şekillendiğini ve neler gerektiğini anlatacak.

İrtibat ve İşletme Bilimleri Enstitüsü tarafınca düzenlenen, Ebru Akdağ’ın yönettiği tepenin açılışında, Pladis ve Godiva İdare Şurası Lideri ve Yıldız Holding İdare Konseyi Üyesi Murat Ülker ve Gelecekteki Maharetler kitabının müellifi ve ünlü TED konuşmacısı Perttu Pölönen konuşma yaptı.

“DEĞİŞİMİN BİZE GELMESİNİ BEKLEMEDEN ONA YÜRÜMELİYİZ”

Tepenin açılışında konuşan Murat Ülker, pandeminin gelişmelere epey süratli biçimde ahenk sağlama marifetinin kıymetini anlamaya niye olduğuna dikkat çekerek, “Pandemi, bize her türlü değişime hazır olmamız gerektiğini öğretti. Kendimizi değiştirerek yeni ve farklı şeyler planlayabilmeli ve öğrenmeliyiz. Değişimin bize gelmesini beklemeden biz ona yürümeliyiz” dedi.

İşe alımda birinci kriterin kişinin yapacağı işi sevmesi olması gerektiğine dikkat çeken Ülker, şunları söylemiş oldu:

“Eğer işini hakikaten sevmezse ve kendisini işine adamazsa düzgün bir takım çalışması yapması da fazlaca sıkıntı. Yetenekli olması da bizim için kıymetli bir kriter. Kesinlikle eğitim alacaklar fakat temel maharetlerinin olması da gerekli. Üçüncü kriter ise yalnızca sabırlı olması değil bununla birlikte da epeyce çalışma isteğinin olması. Şuna inanıyorum ki, uzaktan çalışmak bizi daha az çalışmaya itmiyor. Tersine daha fazla çalışmak için bize daha fazla vakit kalıyor.”

“İŞ YAPIŞ BİÇİMİMİZİ DEĞİŞTİRİYORUZ”

Ülker, Ebru Akdağ’ın insan kaynakları idaresinde sık sık lisana getirilen “Çalışanlar yetenekli mi olmalı yoksa daha sonradan mı öğrenmeli?” sorusunu da şöyleki yanıtladı:

“Ben daha fazlaca yaşlı ve genç insanların grup olmasını sağlamaya çalışıyorum. Benim hayattaki ideolojim; ‘Mutlu et, memnun ol’. Deneyimli insanlardan öğrenerek hem onları memnun ediyoruz birebir vakitte keyifli olmayı hak ediyoruz. Şirketimizde de bir yandan yeni yetenekler geliştirmeye çalışırken, daha evvel var olmayan yeni meslekleri de teşvik ediyoruz. Her düzeyden her türlü insanın dijital dönüşüm konusunda yaptıklarını izliyoruz. İş yapış halimizi ve işin gerektirdiklerini değiştiriyoruz.

Bir örnek vermem gerekirse, şu anda Türkiye’deki birfazlaca klâsik satış noktası bize siparişlerini dijital olarak verebiliyor. Bu bizim için büyük bir değişim ve tasarruf. Zira inanıyorum ki, verimlilik ve aktiflik asla bitmeyecek bir oyun. O yüzden her geçen gün daha verimli ve rekabetçi olmalısınız.”

“NİYETİNİZ HALİS OLSUN, ÇOK ÇALIŞIN VE ÇOKÇA HOBİ EDİNİN”

Konuşmasında, sık sık “Ne istediğini bilen genç insanlara gereksinimimiz var” kelamını yinelayan Murat Ülker, hobilerin kıymetinden bahsederken “Niyetiniz halis olsun, fazlaca çalışın ve çokça hobi edinin” dedi. Ülker, şöyleki devam etti:

“Yani gençlerin hem maksatlarının birebir vakitte tutkularının olması gerekir. Alışılmış burada yalnızca memnunluğu kast etmiyorum. Söylemek istediğim şey; yaptığınız işten tatmin de olmanız gerekir. örneğin benim gayem, sevmediğim beşerler için bile güzel olabilecek şeyler yapmak. Bu benim insan olarak keyifli hissetmemi sağlıyor. Bu yalnızca iş manasında değil, hayatımızın ana emeli olmalı bence. Düzgün bir şeye niyet edersen daha epey başarılı olursun. Tutkular da bunun bir modülü.

“BABAM ASLA BENİ YAZ TATİLLERİNDE ÇALIŞMAYA ZORLAMADI”

örneğin ben çok çalışan bir beşerim lakin hem de hatırlayamadığım biroldukça hobim var. Dünyanın biroldukca ülkesinde yelken ve dalış yaptım, fotoğrafçılığı seviyorum. Bu babamın bana her vakit verdiği bir nasihat. Bana daima kendimi memnun edecek, farklı şeyler yapmamı, hobiler edinmemi öğütledi. Asla yaz tatillerinde beni çalışmaya zorlamadı.”

Perttu Pölönen de, pandeminin oluşturduğu en değerli tesirlerinden birisinin, gelişmelere hayli süratli biçimde ahenk sağlama hünerinin ehemmiyetini anlamamız olduğunu vurguladı.

Okumaya devam et...