nazarannler gözlerine inanamıyor! Peynirin fiyatı eti geçti

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Lideri Şemsi Bayraktar, tüketicinin ucuz besine ulaşılabilmesi için üç şartın yerine getirilmesini söylemiş oldu. Bayraktar, üretici maliyetleri düşürülmeden, piyasada rekabet sağlanmadan ve eser fiyatları denetlenmeden tüketicinin ucuz besine ulaşmasının mümkün olmadığını bildirdi. Bayraktar, peynir fiyatının eti geçtiğini belirterek acil tedbir alınması gerektiğini söylemiş oldu.

Yazılı açıklama yapan Bayraktar, girdi fiyatındaki artışın eser maliyetini üst gerçek çektiğini kaydederken, bundan hem üretici birebir vakitte tüketicinin mağdur olduğunu bildirdi.

Sığınmacılar dahil nüfusta yaşanan artışın talebi de yükselttiğinin altını çizen Bayraktar, “Artan talebe rağmen arzdaki daralma tüketici fiyatını daha fazla artırıyor. Fakat fiyat artışı yalnızca maliyet ve arzdan kaynaklanmıyor. Üreticiden çıkıp markete ulaşana kadar da önemli artış yaşanıyor” dedi.

“GIDA DALI SPEKÜLASYONA AÇIK BİR SEKTÖR”

Gıdanın spekülasyona açık bir kesim olduğuna dikkat çeken Bayraktar, tüketicinin fiyata müdahale gücünün kullanılması gerektiğini de aktararak, “Tüketicilerimiz her türlü muhtaçlığını erteleyebilirken besine olan talebini karnını doyurabilmek için erteleyemiyor. Bu manada besin dalı spekülasyona açık bir bölümdür. Bu dalda tüketicilerimize de düşen bakılırsavler vardır. Tüketicilerimiz meyve ve zerzevat de dahil olmak üzere günlük hayatta kullandığı eserleri satın alırken market meblağlarını daha fazla sorgulamalıdır” ifadelerini kullandı.

KAŞARLI, KUŞBAŞILIYI GEÇTİ

Fiyatlarda devasa bir yükseliş yaşanırken et fiyatları tıpkı kalırken süt mamüllerine gelen artırımlarla birlikte kaşarlı pide kuşbaşılı pidenin fiyatını geçti.


“PEYNİR FİYATI ETİ GEÇTİ, ACİL TEDBİR ALINMALI”

Bazı marketlerde peynir fiyatının eti geçtiği bir ortamda ivedilikle önlem alınması zaruriliği bulunduğunu lisana getiren Şemsi Bayraktar, “Üretici daha fazla üretebilmeli, tüketici de ucuza besine ulaşabilmelidir. Üreticimiz ürettiği mamüllerin tüketici fiyatlarını gördüğünde şaşkınlığa uğruyor. Üretenin değil aracıların daha fazla kazandığını görür görmez de üretimden soğuyor.” dedi.

Kasım ayında aylık bazda gübre çeşitlerinde fiyat düşüşü yaşandığını lisana getiren Bayraktar, geçen yılın birebir ayına nazaran ise yüzde 60’a varan oranda artışlar olduğunu bildirdi.

“MARULDA FİYAT FARKI YÜZDE 236.8”

Kasım ayında üretici ile market içindeki fiyat farkı en çok yüzde 236,8 ile marulda görüldüğü bilgisini veren Bayraktar, bunu yüzde 210,5 ile kırmızı mercimek, yüzde 209,8 ile elma, yüzde 180,6 ile maydanoz, yüzde 180,3 ile kabak, yüzde 180 ile havucun takip ettiğini söylemiş oldu.

Bayraktar, “Kasım ayında markette 37 eserin 29’unda fiyat artışı, 8’inde ise fiyat azalışı görüldü. Markette fiyatı en çok artan eser yüzde 42,9 ile pirinç oldu. Pirinçteki fiyat artışını yüzde 36,1 ile yeşil soğan, yüzde 33,1 ile Antep fıstığı, yüzde 22,4 ile kırmızı mercimek, yüzde 20,9 ile kuru kayısı ve domates takip etti” değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar birebir periyotta kuru soğanın yüzde 48.8 ile fiyatı en çok artan eser olduğunu, bunu yüzde 44.7 ile yeşil soğan, yüzde 31 ile antep fıstığının takip ettiğini lisana getirdi.

Okumaya devam et...
 
Üst