OPEC+ petrol arzı için toplanıyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Petrol fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu hücum daha sonrası arzın kesintiye uğrayabileceğine yönelik kaygıların artmasıyla 2014’ten bu yana birinci defa varil başına 100 dolar düzeyini aşarken, uzmanlar bu durumun Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı birtakım üretici ülkelerden oluşan OPEC+ kümesini üretim artışı yapmaya zorlayabileceğini belirtiyor.

OPEC+ kümesi piyasadaki son gelişmeleri pahalandırmak ve nisan ayı prestijiyle uygulanacak üretim ölçüsünü belirlemek üzere 2 Mart’ta bir ortaya gelecek.

Kovid-19 salgını kaynaklı talep düşüşü niçiniyle Nisan 2020’de günlük ham petrol üretiminde yaklaşık 10 milyon varillik kesintiye giden OPEC+ kümesi, talebin toparlanma sürecine girmesiyle kelam konusu üretim kesintilerini Nisan 2021’den bu yana muhakkak aralıklarla hafifçeletmeye başladı.

Arzın talebin gerisinde kalması petrol meblağlarında yükselişe niye bulunmasına ve ABD’nin başı çektiği birtakım ülkelerin üretimi daha da artırma davetine karşın, küme günlük üretiminde, ağustos ayından bu yana her ay 400 bin varillik kademeli üretim artışı planına devam ediyor.

Memleketler arası Güç Ajansı bilgilerine bakılırsa, kümenin üretim kapasitesi halihazırda aylık amacının yaklaşık 900 bin varil altına seyrediyor.

Üye ülkelerin rastgele bir arz kesintisi durumunda kullanıma sunabileceği yedek üretim kapasitesi ise 2020 yılından bu yana düşüş eğilimi gösteriyor.

OPEC+ kümesinin toplam yedek kapasitesi günlük 5,1 milyon varil düzeyinde lakin sırf Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) bulunan 2,2 milyon varillik fiziki ham petrol acil bir durumda kullanıma sunulabilecek durumda bulunuyor.

Kümenin planlanan aylık üretim artışı düzeyini gerçekleştirememesi, global petrol stoklarında keskin düşüşlere, piyasaların daha da daralmasına ve arz açığının oluşmasına niye oluyor.

MUHTEMEL OPEC+ KÜMESİ ÜRETİM ARTIŞI SUUDİ ARABİSTAN VE BAE’DEN GELECEK

İngiltere Merkezli Danışmanlık Şirketi Crystol Energy Üst Yöneticisi Carole Nakhle, AA muhabirine, Ukrayna’daki tansiyonun artması durumunda OPEC+ kümesinin gelecek hafta gerçekleştireceği toplantısında üretim artışına gidebileceğini kaydetti.

Nakhle, “Eğer OPEC+ kümesi Ukrayna ve Rusya’da şu anda yaşananların piyasa istikrarını tehdit ettiğine ve bunun global iktisat üzerinde büyük bir yük oluşturacağına ve ötürüsıyla potansiyel olarak müteakip talep yıkımına yol açacağına nitekim inanırsa, piyasaya günde 400 bin varilden daha fazla da sürebilir. bu biçimde bir durumda bilhassa önemli yedek kapasiteye sahip öbür körfez ülkelerinin ve Suudi Arabistan’ın bunu yapmaması için bir mahzur nazaranmiyorum ki piyasa istikrarı için daha evvel de gibisi tedbirleri aldılar.” dedi.

Birçok üye ülkenin halihazırda üretim düşünceleri çektiğini anımsatan Nakhle, “Söz konusu tedarik artışı muhtemelen Suudi Arabistan ve BAE’den gelecektir.” diye konuştu.

Rusya’nın da üyesi olduğu OPEC+ kümesinin görüşmeden çıkacak karara beklenen tesirine ait değerlendirmede bulunan Nahkle, kümenin Mart 2020 toplantısında da fikir ayrılığına düştüğünü hatırlatarak, “OPEC kümesi piyasa istikrarının tehdit altında olduğuna inanması durumunda, Suudilerin daha evvel yaptığı üzere OPEC+ çerçevesinde bile piyasaya ek varil sürme yoluna gidebilir. Bu biraz da piyasa gidişatına ve kümenin devam eden olaylar ve piyasa hakkındaki algılarına bağlı.” değerlendirmesinde bulundu.

Nakhle, Rusya’ya getirilen yaptırımların güç arzında aksamalara yol açmayacağının anlaşılmasıyla petrol meblağlarının biraz gerilediğine işaret ederek, şöyleki devam etti:

“Ama daha her şey bitmiş değil. Rusya’nın bir noktada nasıl reaksiyon vereceğini hala bilmiyoruz. Lakin şunu biliyoruz ki 2014 yılında Kırım’ın ilhakından daha sonra Rusya yaptırımlara karşın misilleme olarak arzını kesmedi. Yani, şu anda belirsizlikler var, fakat OPEC+’ın piyasayı sakinleştirmek için ekstra üretim yoluna gitmesi seçeneğini de büsbütün göz arkası etmemek lazım.”

OPEC+ ÜRETİMİ MEVCUT DÜZEYDE KALIRSA FİYATLARDA REKOR ARTIŞLAR GÖRÜLEBİLİR

Starfuels Emtia Yatırım Danışmanlığı Yöneticisi Matt Stanley de şu an tüm piyasaların, bilhassa de güç piyasalarının taarruzda bir daha sonraki adımın ne olduğuna odaklandığını söylemiş oldu.

Stanley, Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış olduğu taarruzun akabinde Batılı ülkelerin Moskova’ya karşı aldığı yaptırımlar içinde güç ile ilgili bir yaptırım olmasının beklenmediğini lakin piyasadaki kaygıların devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Rusya’nın dünyanın en büyük ikinci petrol üreticisi olduğunu ve Avrupa’nın doğal gaz gereksiniminin yüzde 30-40’nı sağladığını unutmayalım. Güç üretimine yönelik rastgele bir yaptırımın fiyatlarda büyük bir artışa niye olacağı epey açık. Varil başına yaklaşık 5 dolarlık bir artışın mümkün olduğu görülüyor.”

OPEC+ kümesinin bu noktada tutumunun ne olacağı konusunda tartışmaların başladığını kaydeden Stanley, “Belki de üretimi artırabilecek olanlar bunu yapmak zorunda kalacak zira mevcut durum devam ettirilirse petrol fiyatları hakikaten rekor düzeylere çıkma tehlikesiyle karşı karşıya.” değerlendirmesinde bulundu.

Londra Menkul Değerler Borsası Kümesi (LSEG) iştiraki ve finansman piyasaları data sağlayıcı şirketi Refinitiv Petrol Piyasası Araştırma Analisti Ehsan Ul-Haq ise OPEC+ kümesinin üzerinde üretim artışı konusunda çok fazla baskı olduğunu hatırlatarak, “Grup gelecek hafta yapacağı görüşmede bu istikamette bir karar alabilir. ” sözünü kullandı.

Ul-Haq, Suudi Arabistan’ın arz tarafında meşakkat yaratacak bir kriz olduğunda genelde üretimini arttırma eğiliminde olduğunu belirterek, Rusya’nın petrol tedarikinde bir kesinti yahut aksaklık olması durumunda Suudi Arabistan yahut kimi Orta Doğu üreticilerinin duruma müdahale edeceğini ve üretim artışını zorlayacağını söylemiş oldu.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst