Ordu’da üretiliyor, Rusya ve Japonya’ya satılıyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Perşembe ve Altınordu ilçesinin kıyıya 500 metre açıklarında kurulan, 5 bin 750 ton üretim kapasitesi bulunan, geçen yıl ise 5 bin 111 ton üretim yapılan kafeslerde her yıl binlerce ton balık üretimi yapılıyor. Yaklaşık 25 yıl evvel üretimine deneme gayeli başlanan ve gitgide üretimi arttırılan kültür (havuz) balıklarının yetişkinleri 5 kilograma kadar ulaşabilirken, ülke ve Ordu ili iktisadına ise yıllık yaklaşık 180 milyon TL katkı sağlıyor. Kimyasal unsur ile üretilemeyen ve sistemli olarak gerekli denetim ve kontrollerin sağlandığı kafes balıkları yaklaşık 5 yıldır da Rusya ve Japonya ülkelerine ihraç ediliyor.

“KAPASİTE 5 BİN 750 TON”

Kültür balıkçılığı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Ordu Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, “İlimiz 121 kilometre kıyı sahil şeridi olan vilayet pozisyonundadır. Denize 121 kilometre kıyı şeridinin olması su eserleri avcılığını ve su eserleri yetiştiriciliğini ilimiz için kıymetli kılmaktadır. Perşembe ve Altınordu ilçelerimizde 7 adet denizde kafes balıkçılığı yapan işletmemiz mevcut. Bu işletmelerimizin toplam kapasitesi 4 bin 850 tondur. Tıpkı biçimde iç sularımızda Topçam Baraj Gölü’nde 3 tane daha kafes balıkçılığı işletmemiz mevcut olup, bu işletmelerimizin de 650 ton heyeti kapasitesi mevcut. Toplamda da 5 bin 500 ton kafes balıkçılığı yapan işletmelerimiz mevcut. Küçük işletmelerin de devreye girmesi ile birlikte toplam 5 bin 750 ton konseyi kapasiteye sahip bulunuyoruz” dedi.

“ÜRETİM HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

“Her geçen gün su eserleri yetiştiriciliği vilayetimizde artış gösteriyor ve üretimde de artış oluyor” diyen Yılmaz, “2020 yılında 3 bin 100 ton civarında olan kafes balıkçılığı üretimimiz, 2021 yılında 4 bin 784 tona ulaştı. İç sularımızın da devreye girmesi ile birlikte 2021 yılında toplam ürettiğimiz balık ölçüsü 5 bin 111 ton olarak gerçekleşti. Bu sayılara bakıldığında su eserleri dalının yetiştiricilikten vilayetimize önemli manada katkı sağladığı görünmektedir. Geçtiğimiz yıl sayıları ile su eserleri bölümünün ilimiz iktisadına sağlamış olduğu katkı yaklaşık 180 milyon TL civarındadır. fiyatların yükseldiğini düşünecek olursak, bu yıl balık üretimimiz de daha fazla artacaktır ve bu biçimdece su mamüllerinin ilimiz iktisadına olan katkısı da hayli daha artmış olacaktır” biçiminde konuştu.

“ÇEVREYE RASTGELE BİR ZİYAN VERMEDEN ÜRETİM GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR”

Su eserleri kesiminin Ordu’da artış gösterdiğini kaydeden Yılmaz, “2014 yılında bin 400 ton civarında heyeti kapasitemiz vardı, şuan gelinen noktada 5 bin 750 tonluk kapasiteye ulaştık ve bu kapasitenin arttırılmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bakanlığımız, su eserleri yetiştiriciliği yapılan tesislerde sürdürülebilirliği temel almaktadır, her istikametiyle bu tesislerin sürdürülebilirliğini önemsiyoruz. Etraf dostu üretim teknikleri bu tesislerde kullanılmaktadır yani etrafa rastgele bir ziyan vermeden üretim gerçekleştirilmektedir” tabirlerine yer verdi.

“KÜLTÜR BALIK İHRACATLARI ARTIYOR”

“Her geçen gün balık stoklarında azalma yaşanıyor” diyen Yılmaz şu biçimde devam etti:

“Avcılıktan elde edilen balık ölçüsünde bir azalma kelam konusu. Bunu düşündüğümüz vakit yetiştiriciliğin her geçen gün kıymet kazandığını, talebin artık yetiştiricilik üzerinden büyük oranda karşılandığını da görmekteyiz. Son senelerda bilhassa somon üretiminde bir artış kelam konusu olmuştur. Bu artış ile birlikte ihracatta da artış yaşandı, şuan vilayetimizden Rusya ve Japonya’ya balık ihracatı gerçekleştirilmektedir, bu da ilimiz açısından son derece sevindirici bir gelişmedir. Önümüzdeki periyotlarda hem balık tıpkı vakitte ihracatın arttırılmasına yönelik çalışmalarımız devam edecek. Balığın bir kısmı ihracata giderken, başka kısmı da büyük kentlerimizde toptan ve perakende olarak satışı yapılmaktadır.”

“VETERİNER TABİPLER DENETİMLERİNİ SAĞLIYOR, DAİMA DENETLENİYOR”

Yaklaşık 20 yıldır balıkçılık bölümünde olan Hakkı Akdağ, kafes balıkçılığı hakkında şu ayrıntıları verdi:

“Biz burada kültür balık yetiştiriciliği yapıyoruz. Yavru balıkları dışarıdan alıp, denize getiriyoruz. Yemleme sistemi ile balıkları büyütüyoruz. 2-3 kilogram olunca iç piyasada ve yurtdışına gönderiyoruz. Kullanılan yemler doğal, hamsi, balık yağı ve un ile elde ediliyor. aslına bakarsan her yıl nizamlı olarak numuneler alınıyor, veteriner doktorlar denetimlerini sağlıyor. esasen sıhhatsiz bir durum olsa ihracata yapamayız. O niçinle vatandaşlarımız da rahat bir biçimde tüketebilirler.”

KAYNAK: İHA

Okumaya devam et...
 
Üst