Pakistan artan güç muhtaçlığına tahlil yolları arıyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Başbakan İmran Han’ın, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahale gerçekleştirdiği sırada Moskova’ya gitme sonucu, İslamabad idaresinin ülkenin jeoekonomik çıkarları doğrultusunda hareket ettiği tarafında bedellendiriliyor. Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi’nin, dün, “ziyareti artı ve eksileriyle değerlendirdik ve gitmeye karar verdik” istikametindeki açıklaması bunu dayanaklar nitelikte.

Başbakan Han’ın, Moskova ziyaretinde en değerli gündem başlığı güç iş birliği oldu.

İslamabad idaresi, Rusya ile Özbekistan içindeki doğal gaz boru sınırının Afganistan üzerinden Pakistan’a uzatılmasını ve 2015’te iki ülke içinde imzalanan muahede doğrultusunda doğal gaz boru sınırı inşasının üretimine başlanmasını istiyor.

Bu muahede ile Pakistan’ın Karaçi ile Lahor kentleri içinde yaklaşık 1100 kilometre uzunluğunda doğal gaz boru sınırı inşa edilmesi hedefleniyor. Ama proje konsorsiyumunda yer alan kimi Rus şirketlerine ABD tarafınca yaptırım uygulanma riski niçiniyle projenin iştirak yapısı 2020’de değiştirildi ve projenin ismi “Pakistan Akımı” olarak belirlendi. Pakistan, projenin 2024’e kadar bitirilmesini istiyor.

İslamabad idaresi, bu projeyle yıllık yaklaşık 12,4 milyar metreküp gaz kapasitesine sahip bir tedarik altyapısı edinmeye hazırlanıyor. Boru sınırı, ticari işletmelerin ve hanelerin kullanmasıyla Pakistan’ın endüstriyel büyümesi için kıymetli bir kanal bakılırsavi nazarancek. Proje tamamlandığında Karaçi-Lahor güzergahındaki çeşitli kentlere gaz tedariki sağlanacak ve Pakistan’ın güç gereksinimini karşılamak için kritik değere sahip olacak.

Bu proje bununla birlikte ülkenin en değerli ihracat kalemi olan dokuma kesiminin kalbi pozisyonundaki Pencap için hayati değer taşıyor.

42,5 milyon metreküp doğal gaz açığı

Pakistan, birincil güç talebinin yüzde 43’ünü doğal gaz ile karşılıyor.

Mevcut devirde günlük 42,5 milyon metreküp doğal gaz açığı olan ülkenin bu açığının 2025’te ikiye katlanması öngörülüyor.

Pakistan, güç kaynaklarının yaklaşık üçte birini petrol, kömür ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) biçiminde ithal ediyor. İthalata dayalı bir güç siyaseti, Pakistan için sürdürülebilir olmamasının yanı sıra ülkeyi uzun vadede güç açısından inançsız hale getiriyor.

Yıllık doğal gaz üretimi yüzde 9 düşen Pakistan, bu alandaki açığını kapatabilmek için son senelerda LNG ithalatına yöneldi.

Bloomberg’de yer alan datalara göre Pakistan, 2015’ten 2020’ye gelinen süreçte dünyanın en çok LNG ithal eden 9. ülkesi pozisyonuna yükseldi.

Aralıklı kesintiler uygulanıyor

İslamabad idaresi, son senelerda ithal LNG’deki fiyat artışları sebebiyle kış aylarında gaz düşüncesiyle karşı karşıya kalıyor.

Bu sebeple hükümet, arz ve talep içinde genişleyen boşluğu yönetebilmek için aralıklı kesintiler uygulamaya başladı.

Başşehir İslamabad dahil olmak üzere ülkenin çeşitli kentlerinde belli saatlerde doğal gaz kesiliyor.

Belucistan’ın Sui Gaz Alanı’nda 1952’de keşfedilen 255 milyar metreküplük rezerv, izlenen siyasetler sonucunda ülkenin artan güç talebine kâfi olmaktan çıktı. Son senelerda üretimin düşmesi de bunu takviyeler nitelikte.

Öte yandan, 2000’li senelerda araba kesiminde gazın teşvik edilmesi, ulusal gaz arzının değerli bir kısmının buraya aktarılmasına yol açtı. Bu durum, ekseriyetle hazır giysi üreticileri üzere başka endüstriyel tüketiciler için gaz kıtlığına sebep oldu.

250 milyon dolarlık ihracat kaybı

Gaz kıtlığı, Pakistan’ın ihracatını vurarak ekonomik gerilime de yol açıyor.

Pencap eyaletinde LNG’ye bağımlı fabrikaların yakıt kıtlığı niçiniyle Aralık 2021’de, 15 gün boyunca kapanmak zorunda kalmasının akabinde yaklaşık 250 milyon dolarlık dokumacılık ihracatı kaybı oldu.

Yetkililer, elektrik kesintileri sebebiyle fabrikaların yüzde 80 kapasiteyle çalıştığını, bunun da aylık ortalama 250-400 milyon dolar ihracat kaybına yol açtığını belirtiyor.

Hükümet datalarına nazaran, dokumacılık, Pakistan’ın geçen yılki 25,3 milyar dolarlık ihracatının yüzde 60’ından fazlasını oluşturuyor.

Doğal gaz ezası, ülkenin en kıymetli ihracat sanayisine ziyan veriyor. Bu ise artan enflasyon ve zayıflayan bir para ünitesi ile çaba eden Pakistan’ın iktisadına daha da fazla baskı yapıyor.

Öte yandan, güç fiyatlarındaki artış sebebiyle gerçekleşen “fiyat şokları” ülkenin tüm güç tedarik zincirini aşağıya çekmesinin yanı sıra daha yüksek iş yürütme ve ömür maliyetlerine dönüşüyor.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst