Piyasalarda emtia depremi! 1 Trilyon dolar buhar olacak

semaver

Global Mod
Global Mod
Global iktisat, Kovid-19 salgını niçiniyle yaşanan ekonomik krizin toparlanma etabını tamamlayamadan Rusya-Ukrayna savaşına bağlı olarak emtia meblağlarında görülen artışlarla sarsılıyor.

Batılı ülkelerin Rusya iktisadını zayıflatmaya yönelik uyguladığı yaptırımlar, Rusya’nın değerli hisseye sahip olduğu birfazlaca emtia eserinde meblağları tüm vakit içinderın en yüksek düzeyine taşıdı.

Avrupa’da derinliği en çok olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası Dutch TTF’te son bir yılda 10 kat artan doğal gaz fiyatı, savaşın başlamasıyla rekor tazeledi.

Savaş başlamadan evvelki gün olan 23 Şubat’ta megavatsaat başı 88,3 avro düzeyindeki vadeli doğal gaz fiyatı, 7 Mart’ta megavatsaat başı 345 avroya çıkarak yüzde 292 artış kaydetti.

NİKEL FİYATLARINDA TARİHİ YÜKSELİŞ

Uzmanlara göre en kritik madenler biri de Nikel… Nikel fiyatları bir haftada dörde, bir günde ikiye katlandı. Londra Metal Borsası piyasaya müdahale ederken bu meblağların başta otomotiv sanayisi olmak üzere pek fazlaca kesimi derinden sarsması bekleniyor. Öte yandan Nikel’deki fiyat yüksekliği ve tedarik badiresi enflasyonları üst taşıma riski barındırıyor. Nikel’deki fiyat yükselişi mutfak gereçleri, beyaz eşya, savunma sanayii, teknoloji, ulaşım ve uzay sanayisi dahil pek fazlaca dalda hayli önemli fiyat artışları manasına geliyor.

Elektrikli arabalarda Nikel’de yaşanan fiyat yükselişinden etkilenecek. Batarya sistemlerinde kullanılan Nikel, elektrikli arabaların maliyetlerinde önemli bir artışa sebep olacak.



Brent petrolün varil fiyatı ise bu vakitte 96,6 dolar düzeyinden yüzde 35,3 artışla yüzde 130,7 doları gördü. bu biçimdece petrol meblağları, 2008’den bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

API2 Rotterdam vadeli kömür ton başı fiyatı ise 23 Şubat’taki 200 dolar düzeyine bakılırsa yüzde 142,5 artarak 485 doları buldu.

Fiyatlardaki artışta, Batılı ülkelerin Rus petrol ve doğal gaz ihracatına ambargo uygulama mümkünlüğü tesirli oldu.

Ocak ayında günlük toplam 10 milyon varil ham petrol üretimiyle dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi pozisyonunda bulunan Rusya, günlük 8 milyon varille en büyük ikinci petrol ihracatçısı unvanına da sahip.

Rusya, global doğal gaz ticaretinin yüzde 26’sını, sıvılaştırılmış doğal gaz ticaretinin de yüzde 8’ini gerçekleştiriyor.

Global kömür ihracatında yüzde 15 hissesi olan Rusya, Endonezya ve Avustralya’nın akabinde dünyanın en büyük üçüncü kömür ihracatçısı pozisyonunda bulunuyor.

KRİTİK METALLERDE FİYAT RALLİSİ DURMADI

Rusya-Ukrayna savaşı, global metal piyasalarında da fiyat rekorlarının kırılmasına niye olarak ekonomileri giderek daha fazla zorluyor.

Bakır fiyatları 23 Şubat’a kıyasla 7 Mart’ta yüzde 10 artışla ton başına 10 bin doları geçerek rekor kırarken, alüminyumun ton başı fiyatı yüzde 20 artışla 3 bin 388 dolardan 4 bin 73 dolara çıktı.

Kelam konusu periyotta paladyum fiyatları ons başına yüzde 25,6 artışla 2 bin 484 dolar düzeyinden 3 bin 120 dolara yükselirken, nikelin ton fiyatı da yüzde 88 artışla 24 bin 900 dolardan 46 bin 800 dolara çıkarak Haziran 2007’den beri en yüksek düzeyine ulaştı.

Elektrikli araçlar ve çelik sanayi için büyük kıymet taşıyan nikelde fiyatlar bugün rekor tazeledi. LME’de 3 ay vadeli nikelin ton fiyatı 100 bin dolar düzeylerini gördü.

RUSYA, GLOBAL METAL TEDARİKİNDE KIYMETLİ HİSSE SAHİBİ

Merkezi Londra’da bulunan emtia piyasaları tahlil şirketi CRU Grup’un bilgilerine nazaran, Rusya; global paladyum tedarikinde yüzde 35, platinyumda yüzde 10 ve alüminyumda yüzde 6 hisseye sahip.

Dünya rafine bakır ve bakır madenlerinde yüzde 4’er hissesi olan Rusya, nikel tedarikinin de yüzde 5’ini karşılıyor.

Ülkenin metal ve metalik eserlerden elde ettiği ihracat geliri 51,1 milyar doları buluyor. Bu sayı, Rusya’nın toplam ihracatının yüzde 10,4’ünü oluşturuyor.

BUĞDAY PİYASALARINDA ZELZELE

Buğday meblağları ise kelam konusu devirde yüzde 47,8 artışla 12,94 dolara ulaştı.

Rusya, yüzde 18 hisseyle global buğday ihracatında başkan pozisyonda bulunuyor ve tarım mamüllerinden yılda yaklaşık 36 milyar dolar ihracat geliri (yüzde 7,3) sağlıyor.

Ukrayna ise yüzde 7 hisseyle dünyanın beşinci buğday ihracatçısı olarak öne çıkıyor.

Savaş niçiniyle Ukrayna’da üretim ve ihracatın düşmesi, Batılı ülkelerin Rusya’daki lojistik firmalarına uyguladığı yaptırımlar niçiniyle global buğday arzı sekteye uğrarken, bu durum, fiyatlara artış olarak yansımaya devam ediyor.

GLOBAL İKTİSATTAN 1 TRİLYON DOLAR BUHARLAŞABİLİR

Merkezi İngiltere’de bulunan Ulusal Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Enstitüsü’nün (NIESR) projeksiyonuna bakılırsa, savaşın tesiriyle global GSYH’nin bu yıl yüzde 0,5 ve gelecek yıl yüzde 1 daralacağı öngörülüyor. Bu oran, global GSYH’nin yaklaşık 1 trilyon dolar azalması manasına geliyor.

Büyümedeki düşüşün ise global enflasyonu bu yıl yüzde 3 artırarak maliyetler üzerinde baskı oluşturacağı hesaplanıyor.

Savaşın ekonomik hasarının Rusya’dan daha sonra en büyük etkisinin ise Avrupa’da hissedilmesi ve Rus güç ihracatına yönelik yaptırım uygulanmasının Avrupa’da resesyon yaratma riskini artırdığı tabir ediliyor.

Milletlerarası Para Fonu da (IMF) 6 Mart’taki tahlilinde, fiyat şoklarının tüm dünyayı etkileyeceğine ve ekonomik zararın yıkıcı olacağına dikkati çekmişti.

KAYNAK: AA, HABER7

Okumaya devam et...
 
Üst