Putin’den Rus milyarderlere pay darbesi: 10 gün ortasında son verecekler

semaver

Global Mod
Global Mod
Rusya Devlet Lideri Vladimir Putin, Rus şirketlerinin deniz çok Borsalardan çıkmasını önbakılırsan yasa değişikliğini 16 Nisan’da imzalayarak 2014’te Kırım’ın ilhakıyla hızlanan sürece noktayı koydu.

Bu atılım, Rusya’nın en güçlü adamı Vladimir Potanin ve çelik milyarderleri Vladimir Lisin ve Alexey Mordashov da dahil olmak üzere iş insanlarını, yabancı para cinsinden temettü ödeyen denizaşırı paylar yoluyla, sahip oldukları işletmelerin mülkiyet yapısını bir daha yapılandırmaya zorlayabilir.

“Yurt haricindeki borsalarda süreç nazarann yahut tevdi makbuzu çıkaran birçok şirket ve pay sahipleri Batı ile geliştirdikleri ilgiler yardımıyla sahip oldukları finansal özgürlükler niçiniyle büyük kazanımlar elde ettiler” diyen Otkritie Broker Araştırma Yöneticisi Anton Zatolokin, “İnşa etmesi 30 yıl alan bu alakaları yok ederek firmalar hem direkt birebir vakitte dolaylı bir darbe almış oldular” sözlerini kullandı.

Bloomberg HT’de yer alan habere bakılırsa; 1990 ve 2000’lerde Rusya’nın ekonomik yükselişinin göstergesi olarak Norilsk Nickel ve Lukoil’in New York, Frankfurt ve Londra’da tevdi makbuz programlarına kaydolmasından daha âlâ fazlaca az şey vardı.

Bloomberg’in datalarına göre yalnızca 2007’de 17 milyar dolarlık çıkış daha sonrası Rusya’nın yurtharicinde halka arzları son senelerda düşüş göstermeye başlamıştı.

Bu halka arzlar Rusya’nın Kırım’ı ilhakı daha sonrası ise toplamda 6 milyar dolarlık bir kaynak toplayabilirken bu durum jeopolitik gelişmeler aksine döndüğünde memleketler arası yaptırımlara uğrayan işletmelerin yabancı piyasalarda ne kadar savunmasız olduğunu gösteriyor.

Birtakım oligarklar bu düşüşleri şirketlerindeki pay durumlarını artırmak için kullanıyorlar. Bloomberg’in hesaplarına göre Lukoil’in başındaki isim Vagit Alekperov yıllar ortasında piyasadan sistemli biçimde şirketin tevdi makbuzlarını satın aldı.

İPTAL ADIMLARI ATILIYOR

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgali daha sonrası Rus şirketlerinin tevdi makbuzlarının yabancı borsalarda süreç görmesi askıya alınmıştı.

Bu hamleyi takip eden milletlerarası yaptırımlar ise oligarkları, bankaları ve hatta ülkenin Döviz rezervlerini gaye alırken borsada süreç bakılırsa Rus şirketlerinin payların bedellerini birkaç gün ortasında kuruşlara kadar düşürdü.

Putin’in imzalayarak onayladığı yasa değişikliğine nazaran sonucun yayımlanmasından itibaren 10 gün ortasında tevdi makbuzlarının yabancı borsalarda süreç görmesine son verilmesi gerekecek. tıpkı vakitte şirketler özel müsaade talep etmesi halinde yasalar özel durumlara müsaade verebiliyor.

Putin tarafınca imzalanan değişikliklere bakılırsa, döviz depo sertifikalarında süreç, faturanın yayımlanmasından 10 gün daha sonra durdurulmak zorunda olacak. beraberinde, şirketler ticarete devam etmek için müsaade talep ederse, yasalar özel oymalara müsaade verir.

Reuters’in, iki kaynağına dayandırdığı haberine bakılırsa şimdiye kadar hiç kimsenin bu biçimde bir müsaade alamadığını ve hatta yasa yürürlüğe girmedilk evvel bile, JPMorgan & Chase’in Rus şirketlerinde tevdi makbuzu sahiplerinin bunları iptal etmesine müsaade vermeye başladığını bildirdi.

Citigroup da Oleg Deripaska’nın en büyük hissedarı olduğu En+ Group için alınan global tevdi makbuzlarının iptal müracaatları için bir kayıt defterini devreye aldı.

Bu ay Kommersant’a verdiği röportajda maddeyi kıymetlendiren ve “Rusya’ya inanan ve uzun yıllardır Rusya pazarına yatırım yapan ve direkt Rus paylarına sahip olamayan hissedarların hakları ziyan görüyor” diyen çelik devi Lisin “Siyasetle hiç bir ilgileri yok ve mülkiyet haklarının sıradançe kaybedilmesi riski var” sözlerini kullandı.

Okumaya devam et...
 
Üst