Ramazan paketleri için ‘son tüketim tarihi’ uyarısı

semaver

Global Mod
Global Mod
Tüketici örgütlerinden, satışı başlayan ramazan paketleri ile yardım kuruluşları ve şirketlerin dağıtacağı besin kolilerine ait ihtar geldi.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte bir epey market ve e-ticaret platformu epey sayıda eserin yer aldığı ramazan paketlerini çeşitli kampanyalarla satmaya başladı. Eserlerin meblağları da paket içeriğine bakılırsa değişiyor. Bu paketlerde, meşrubat, makarna, bakliyat eserleri, salça, ayçiçeği yağı, çay ve şeker üzere temel besin unsurları yer alıyor. Kimi paketlerde sucuk, kaşar, kavurma, hurma, zeytin, helva ve reçel üzere iftariyelikler de bulunuyor.

bu vakitte, şirketler çalışanlarına, yardım kuruluşları da muhtaçlık sahiplerine epeyce sayıda besin kolisi dağıtıyor. Besin kolisi üretiminde yaşanan bu yoğunluk, birtakım suistimalleri de birlikteinde getiriyor.

‘BOZUK ESER İÇİN BAKANLIĞA ŞİKAYETTE BULUNUN’

Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Lideri Aziz Koçal, ramazan periyodunda satışı artan besin kolileri için dikkatli olunması gerektiğini söylemiş oldu.

Koçal, “Vatandaş için satılan ramazan paketleri yanında, hayır kurumları ve iş yerlerince dağıtılan besin kolilerinde son tüketim tarihi geçmiş ve bozulmuş eserler bulunup bulunmadığına dikkat edilmeli. Bu tıp kolilerde hayli sayıda son tüketim tarihi geçmiş eser konulabiliyor. Bir eserin son tüketim tarihi çabucak hemen geçmemiş olsa bile, bu tarihe kadar tüketilebilir olması da değer taşıyor. O eserde ileriye dönük bozulma oluşabilir. Yani son tüketim tarihine kısa mühlet kalmış eserler de alınmamalı” dedi.

Besin eserleri için “tavsiye edilen tüketim tarihi” ile “son tüketim tarihi”nin farklı olduğuna işaret eden Koçal, tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş mamüllerin hala tüketilebilir olabileceğini bildirdi.

Koçal, son tüketim tarihi geçmiş kimi mamüllerin ambalaj ya da kapakları değiştirilerek de bu durumun gizlenebileceğine işaret ederek, alınan eserin bozuk çıkması halinde Tarım ve Orman Bakanlığının Alo 174 Besin Çizgisi ile Bakanlığın ilçe tarım müdürlüklerine şikayette bulunulabileceğini lisana getirdi.

‘KOLİLER MUTEBER YERLERE YAPTIRILMALI’

Bilhassa bakliyat üzere eserlerde tüketim tarihi geçmiş mamüllerin yeni eserlerle harmanlanarak bir daha paketlenebildiğine dikkati çeken Koçal, şunları kaydetti:

“Gıda paketi hazırlatanlar paketi yaptırdıkları yerleri bu mevzuda uyarmalı. Paketi hazırlayanlar da eserleri aldıkları yere ihtarda bulunmalı. Tüketiciler bu çeşit eserleri gördüğünde ilgili yerlere geri dönüş yapmalı ki tekrar benzeri şeyler yaşanmasın. Çalışanlarına paket dağıtacak iş yerleri, ramazan paketi yaptıran hayır kurumları bunlara dikkat etmeli ve paketleri alacakları yerleri uyarmalı. Paket yaptıranlar hayır yapayım derken, sıhhati da tehlikeye atmış olmasın. Ramazan besin kolilerinin sağlam yerlere yaptırılması değer taşıyor.”

Koçal, bu paketlere soğuk zincirde taşınması gereken eserler konulmaması gerektiğini vurguladı.

bu vakitte ağır olarak yapılan besin alışverişlerinde de raf fiyatı ile kasa fiyatının kesinlikle denetim edilmesi gerektiğine işaret eden Koçal, “Fiyat farkı var ise tüketici lehine olanın geçerlilik taşıdığı yasal garantiye bağlanmıştır. Kasa ve etiket içinde fiyat farkı varsa düşük olanı ödeyin.” diye konuştu.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...