Sahte reklamlar: Ünlüler hakkında sahte makaleler yatırım portallarının reklamını yapıyor

bencede

New member


  1. Sahte reklamlar: Ünlüler hakkında sahte makaleler yatırım portallarının reklamını yapıyor

Suçlular, sahte ünlü röportajları ve makaleleriyle sosyal medya kullanıcılarını sahte yatırım ve kripto para sitelerine çekmeye çalışıyor. Watchlist Internet bilgi portalının yaptığı bir araştırmaya göre, yalnızca Avusturya'da dolandırıcılar, Facebook ve Instagram aracılığıyla sahte makaleler ve gönderilerle her gün 200.000 kişiye ulaşıyor.


Duyuru



İnternetteki dolandırıcılık olayları hakkında bilgi sağlayan ve Avusturya Uygulamalı Telekomünikasyon Enstitüsü (ÖIAT) ACR Enstitüsü tarafından İnternet Ombudsmanı ile işbirliği içinde oluşturulan portalda “Dolandırıcılık yıllardır çalışıyor” yazıyor. Bu yaklaşım yalnızca sosyal medyada değil, aynı zamanda güvenilir web sitelerinde reklam vererek de işe yarar.

Sahte ünlü röportajları yem görevi görüyor


Portal düzenli olarak sahte reklam raporları almaktadır. Avusturyalı ünlülerin kurbanlarını tasarruflarından mahrum bırakan yatırım platformlarını teşvik ettiği görülüyor. Internet Watchlist, “Bu dolandırıcılığın yol açtığı mali zarar çok büyük” diye yazıyor.

İki gün içinde araştırmacılar, meta reklam kütüphanesinde çoğu Puls4'ün sunucusu Barbara Fleißner'in (125) fotoğrafları ve isimlerinin yer aldığı ve 89.632 erişime sahip 246 sahte reklam buldu. Eski siyasetçi ve oe24 yorumcusu Gerald Grosz, 76 sahteyi gösterdi ve bu, iki gün içinde 141.636 erişimle en yüksek sayıda kişiye ulaştı. İkinci sırada, sekiz reklamla 116.161 kişiye ulaşan ZIB sunucusu Nadja Bernhard'ın sahte paylaşımları yer alıyor.

İnternet İzleme Listesi, Ocak ve Nisan 2024 arasındaki dönemde gösterime giren toplam 9.000 reklam buldu. Dolandırıcılar, gönderiler için toplam 25 ünlünün adını kullandı. Araştırmacılar “çok yıldızlı reklamların etkililik testlerini gözlemlediler.”

Tıklama tuzağı ve sahte haber siteleri


Reklamlar, gerçek haber portallarına çok benzeyen sahte web sitelerine duygusal erişim yoluyla kurbanlarını cezbetmektedir. Burada oe24.at, Kronen Zeitung gibi medya şirketlerinin veya “Zeit im Bild” gibi programların tasarım öğeleri ve logoları kullanılacaktır. Bu sitelerin gerçek olmadığı özellikle URL'ye baktığınızda açıkça ortaya çıkıyor. Ayrıca linke tıkladıktan sonra sitenin yatırım platformlarını tanıttığı anlaşılıyor.

Sorumlular çoğunlukla sosyal medya platformlarının kontrol mekanizmaları aracılığıyla yolunu buluyor. İnternet İzleme Listesi raporlarına göre, incelenen reklamlar 27 farklı profilden geldi. Portal, “Bunlar genellikle çok sayıda takipçisi olan doğrulanmış kullanıcıların Facebook hesaplarının hacklenmesidir” diye açıklıyor. “Bu tür hesaplar özellikle suçlular tarafından platformların dahili doğrulama sürecini atlatmak veya en azından süreci zorlaştırmak için kullanılıyor.” İlk bakışta profiller ve içerik zararsız görünüyordu. Ayrıca doğrulanmış hesap aracılığıyla güven avansı da var. Bağlantılar genellikle gizleniyor veya yatırım platformuyla ilgili sözde gazete makalelerine yönlendiriyor.

dikkat olmak


Watchlist Internet, “Bu iddia edilen raporlar yanlış olsa bile, finansal ürünlerin reklamlarından farklı olarak, gazetecilik makalelerinin reklamı, finansal piyasalar denetleyici otoritesinden izin alınmasını gerektirmez” diye açıklıyor. Meta, bazı sahte reklamları sildi ancak çoğu, aynı hesaplardan olsa bile hâlâ çevrimiçi durumda.

Watchlist Internet, “Dolandırıcı platformlardan birine yatırım yapan herkes, ilgili platformlardaki reklamları bildirmeli, polise suç duyurusunda bulunmalı ve parasını geri almak için bankayla iletişime geçmelidir” tavsiyesinde bulunuyor. Bu tür platformlarda ünlüler ve özellikle karlı görünen kazançlar aracılığıyla reklam verirken özel dikkat, sizi önceden korur.


ayrıca oku

Daha fazla göster



daha az göster






(Ben)
 
Üst