Şarap, Fransa’da onu yok etmek için 200 milyon euro ayırdı

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Şarap talebi azalıyor

Fransa’nın birçok şarap bölgesi, özellikle Bordeaux bölgesi, değişen tüketim alışkanlıklarından, yaşam pahalılığı krizine ve Kovid-19’un sonuçlarına kadar bir dizi sorun nedeniyle zor durumda. Bordeaux çiftçiler birliğine göre, şaraba olan talepteki düşüş aşırı üretime, fiyatlarda keskin bir düşüşe ve her üç şarap üreticisinden biri için ciddi mali zorluklara yol açtı. Ülkenin en büyük şarap üretim bölgesi olan Languedoc’un güneybatı bölgesi de şarap talebindeki düşüşten ağır darbe aldı.

“Şarap değil zeytin üretin”

200 milyon Euro’nun büyük kısmı fazla stok satın almak için kullanılacak. Ayrıca şarabın imha edilmesiyle elde edilen alkol de el antiseptiği, temizlik ürünleri veya parfüm gibi gıda dışı ürünlerde kullanılmak üzere şirketlere satılacak. Haziran ayında Tarım Bakanlığı, Bordeaux bölgesindeki yaklaşık 9.500 hektarlık üzüm bağlarının temizlenmesini finanse etmek için 57 milyon Avro açıkladığını açıklarken, şarap üreticilerini zeytin gibi diğer ürünlere geçmeye teşvik etmek için başka kamu fonları da mevcut.

“Geleceğe bak”

Fransa Tarım Bakanı Marc Fesneau, şarabın imhası için ayrılan 160 milyon dolarlık ilk AB fonunun 200 milyon avroya çıkarıldığını açıkladı. Kendisi, Fransız hükümetinin sektöre para aktararak “fiyatların çöküşünü durdurmayı, böylece şarap üreticilerinin başka gelir kaynakları bulabilmesini” amaçladığını da sözlerine ekledi. Ancak tahsis edilecek mali yardıma rağmen şarap sektörünün “geleceğe bakması, tüketici değişikliklerini düşünmesi ve uyum sağlaması” gerektiğini de sözlerine ekledi.

Avrupa’da tüketim azalıyor

Avrupa Komisyonu’nun 2023 yılı Haziran ayına kadar olan verileri, şarap tüketiminin İtalya’da %7, İspanya’da %10, Fransa’da %15, Almanya’da %22 ve Portekiz’de %34 azaldığını gösteriyor. Şarap üretimi ise arttı. Komisyon, en çok etkilenen bağların Fransa, İspanya ve Portekiz’in bazı bölgelerinde kırmızı ve pembe şarap üreten bağlar olduğunu söyledi.