Tahkim davası kazanıldı: “fritz.box” alanı artık AVM'ye ait

bencede

New member
İnternet etki alanı “fritz.box” ile ilgili anlaşmazlıkta, popüler yönlendiricinin üreticisi AVM GmbH, bilinmeyen rakibine karşı galip geldi. WIPO'nun (Dünya Fikri Mülkiyet Ofisi) kararı artık kamuya açık ancak AVM'ye göre Fritz!Box kullanıcıları için hiçbir şey değişmiyor.

Duyuru



Ocak ayının sonunda, doğru iletişim bilgilerinin eksik olması nedeniyle WIPO'nun iletişim kuramadığı bilinmeyen bir kişi, alanı kendisi adına kaydettirdi ve birkaç web sitesine yönlendirdi. Örneğin aktif bir VPN bağlantısı nedeniyle entegre ad çözümlemesini kullanmayan Fritz!Box kullanıcıları için bu, istenmeyen ve AVM'nin WIPO D2024-0706 kararında da kabul ettiği gibi potansiyel olarak zararlı sonuçlara yol açtı. Örneğin, yanlış fritz.box alan adı SSH bağlantı girişimlerini engelledi.

İsimsiz tescil ettiren daha sonra alanı, Telefonica'nın benzer amaçlar için kullandığı “o2.box” gibi yaklaşık 900.000 Euro eşdeğeri bir NFT platformunda satışa sundu. Ancak 185.000 Euro'ya eşdeğer bir bedel karşılığında O2 alanı kelimenin tam anlamıyla çalıntıydı. AVM'nin WIPO'ya yaptığı şikayette, kimliği belirlenemeyen kişinin taciz amaçlı amaçlar güttüğü belirtildi.

“John Doe” kötü niyetli davrandı


Tahkim kurulu, .box alan adlarını veren kuruluşun bile, tescil ettirenin (WIPO belgelerinde “John Doe” takma adını kullanan kişi) kimliğini bilmemesinin, en temel özen yükümlülüğünü bile ihlal ettiği yönünde şikâyette bulundu. Karışıklık ihtimalinden dolayı AVM lehine.

Etki alanının DNS'den (Alan Adı Sistemi) kaybolması muhtemelen yalnızca birkaç gün sürecektir. Ocak ayında kaydedilen alan adına, Mart ayından bu yana yalnızca ara sıra web üzerinden erişilebiliyordu. AVM geçtiğimiz günlerde Fritz!Box'ın yeni amiral gemisi modellerini duyurdu.


(cku)



Haberin Sonu
 
Üst