Tarihi geçen ilaçlar ne yapılır? Son kullanım tarihi dolan ilaçları ne yapmalıyız?

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Tarihi geçen ilaçlar ne yapılır? Son kullanım tarihi dolan ilaçları ne yapmalıyız?
Kimi ilaçları “her ihtimale karşı” el altında tutmak cazip bir fikir olabilir. Fakat bu cazip fikir birtakım riskleri de birlikteinde getiriyor. Öncelikle, ilaçlar yanlış kullanılabilir. Yapılan araştırmalara nazaran reçeteli ilaçları yanlış kullanan birfazlaca insan onları ailesinden ve arkadaşlarından alıyor.

Ayrıyeten, birinin kazara yanlış bir ilacı alma riski de vardır. Yeni yürümeye başlayan çocuğunuz ecza dolabına merak salabilir yahut bir gece yatmadan evvel karanlıkta bir ilaca uzanırken benzeri öteki bir ilacı alabilirsiniz.

Tüm bunlar dikkatsizlik kararı olabilecek kazalar… Lakin işin bir de “küçük karakterlerle yazılan” kısmı var. Her ilacın bir son kullanım tarihi vardır ve meskeninizde bulunması için aldığının bir ilaç, bir köşede dururken bu tarih gelip geçebilir.

Müddeti dolmuş ilaçlar hala tesir gösterebilir, lakin bu ilaçların son kullanma tarihlerine sahip olmasının birtakım sebepleri vardır: Bu tarihten daha sonra aktiflikleri ve güvenilirlikleri garanti edilemez. Dahası, kimi ilaçlar vakit içinde bozulur. Bu niçinle size yarar sağlamaktan hayli ziyan verebilirler.

Pekala ancak tarihi geçmiş ilaçları ne yapmalıyız?

En uygunu, son kullanım tarihi geçmiş bir ilacın kullanılmaması ve imha edilmesidir. Birtakım ilaçlar, atılabilir olduklarına dair işaretlere sahiptir ve meskeninizde ne biçimde imha edilecekleri muhakkaktır. Fakat genel olarak, etraf ve canlılar üzerinde sahip olabilecekleri tesirlerden dolayı ilaçların çöpe atılması tavsiye edilmez.

Birtakım ülkelerde son kullanma tarihi geçen ilaçların toplanması için ulusal kampanyalar düzenleniyor ya da bu ilaçları karakollara bile iade edebiliyorsunuz. Ülkemizde ise, tarihi geçen ilaçlar için tercih edilen imha seçeneği, bu ilaçları yakınınızdaki bir sıhhat kuruluşuna teslim etmek. bu biçimde ilaçların en yakın sıhhat kuruluşlarına teslim edilip öbür tıbbi atıklarla bir arada uygun biçimde imha edilmesi gerekiyor

Şayet elinizde tarihi geçmiş bir ilaç yahut ilaçlar var ise, bu ilaçları çöpe atmak yerine en yakınınızdaki sıhhat kuruluşuna iade etmenizi öneriyoruz. Unutmayın; ilaçlar kimyasal unsurlar içerir ve bu unsurlar, evsel atıklarla birlikte atılırsa etraf için ziyanlı olacaklardır…
Alıntıdır
 
Üst