Tarım ihracatı 6 kesimle tarihi doruğa ulaştı

semaver

Global Mod
Global Mod
AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bilgilerinden derlediği bilgilere bakılırsa, Türkiye’nin ihracatı, Ocak-Şubat 2022’de geçen yılın birebir periyoduna kıyasla yüzde 21,4 artarak 37 milyar 589 milyon 795 bin dolara çıktı. 2021’i rekor ihracatla tamamlayan tarım kesimi, bu yıl da rekorlarına sürat kesmeden devam ediyor. Kimi ülkelerle yapılan ikili muahedeler ve ihracat ailesine katılan firmaların artmasıyla Türkiye’nin ihracatı yakaladığı ivmeyi devam ettirirken, tarım bölümü de Türkiye’nin dış satımına kayda bedel katkılar vermeyi sürdürüyor. Bu yılın birinci 2 ayında 2021’in birebir devrine nazaran ihracatı yüzde 27,8 artan tarım kesimi, 5 milyar 351 milyon 378 bin dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek ocak-şubat dış satımını gerçekleştirdi. Tarım bölümünün Türkiye’nin toplam ihracatı içerisindeki hissesi da yüzde 15,5 oldu.

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, yaş meyve ve zerzevat, meyve zerzevat mamulleri, kuru meyve ve mamulleri, su eserleri ve hayvansal mamuller, mobilya, kağıt ve orman eserleri kesimleri de tarihinin en yüksek ocak-şubat ihracatını gerçekleştirdi. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 1 milyar 814 milyon 326 bin dolar, yaş meyve ve zerzevat 540 milyon 674 bin dolar, meyve zerzevat mamulleri 376 milyon 442 bin dolar, kuru meyve ve mamulleri 247 milyon 503 bin dolar, su eserleri ve hayvansal mamuller 617 milyon 263 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman eserleri 1 milyar 181 milyon 467 bin dolarla bu vakitte rekor ihracata imza attı. Kelam konusu periyotta hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 47, yaş meyve ve zerzevat bölümü yüzde 2,5, meyve zerzevat mamulleri yüzde 36,8, kuru meyve ve mamulleri yüzde 12,4, su eserleri ve hayvansal mamulleri yüzde 45, mobilya kağıt ve orman eserleri yüzde 26,7 ihracat artışı kaydetti.

İhracat rekoru kıran bölümlerde Irak ön plana çıktı

Tarım ihracatında rekor kıran kesimlere en çok talep Irak’tan geldi. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, su eserleri ve hayvansal mamuller, mobilya, kağıt ve orman eserleri en çok Irak’a, yaş meyve zerzevat mamulleri en çok Rusya’ya, meyve zerzevat mamulleri en çok ABD’ye, kuru meyve ve mamulleri bölümü de en çok Almanya’ya dış satım yaptı. Jeopolitik risklere rağmen meyve zerzevat mamulleri dalına en çok talebin Rusya’dan gelmesi dikkati çekti. Irak’a, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 360 milyon 219 bin dolar, su eserleri ve hayvansal mamuller 104 milyon 444 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman eserleri 140 milyon 199 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yaş meyve zerzevat mamulleri Rusya’ya 123 milyon 403 bin dolar, meyve zerzevat mamulleri ABD’ye 61 milyon 517 bin dolar, kuru meyve ve mamulleri dalı de Almanya’ya 34 milyon 528 bin dolarlık dış satım yaptı.

İstanbul ön plana çıktı

İhracatta rekor kıran kesimlerde, en çok İstanbul’da faaliyet gösteren şirketler dış satım gerçekleştirdi. İstanbullu şirketler, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, su eserleri ve hayvansal mamuller, mobilya, kağıt ve orman eserleri, meyve zerzevat mamullerinde, Mersinli şirketler, yaş meyve zerzevat mamulleri kesiminde, İzmirli şirketler de kuru meyve ve mamulleri dalında ön plana çıktı. İstanbul’dan 510 milyon 342 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, 105 milyon 444 bin dolarlık su eserleri ve hayvansal mamuller, 495 milyon 363 bin dolarlık mobilya, kağıt ve orman eserleri, 98 milyon 907 bin dolarlık meyve zerzevat mamulleri ihracatı gerçekleşti. Mersin’den 146 milyon 412 bin dolarlık yaş meyve zerzevat mamulleri, İzmir’den de 73 milyon 319 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihracatı yapıldı.

“İhracatımız geçen yılın birebir ayına göre yüzde 52,7 artış gösterdi”

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) İdare Şurası Lideri Haluk Okutur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada yaşanan aksiliklere karşın ihracatın artış göstermeyi sürdürdüğünü kaydetti. İHBİR olarak şubatta geçen yılın birebir devrine göre yüzde 26 artışla 255 milyon 841 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildiren Okutur, “Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri kesim ihracatımız geçen yılın birebir ayına göre yüzde 52,7 artış gösterdi. Şubat ayı kesim ihracatımız 969 milyon dolar oldu.” dedi. Okutur, 200’den çok ülkeye ihracat yapan İHBİR’in, ülke iktisadına güç katmaya ve üyelerini her daim desteklemeye devam ettiğini aktararak, hububat bölümündeki ihracat artışlarına, Birlik olarak gerçekleştirilen fuar ve alım heyeti tertiplerinin olumlu istikamette yansıdığını tabir etti.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst