Tarıma fiyat hakemi geliyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Tarım ve besin güvenliğinin sağlanması noktasında öne çıkan kontratlı tarımla ilgili yasa teklifinde sona yaklaşıldı. AK Parti tarafınca hazırlanacak teklifin kısa müddet içerisinde Meclis’e sunulması bekleniyor.

193 BİN ÜRETİCİ VAR

Türkiye’de yasal bir mevzuatı olmamasına karşın üretici ile endüstrici içinde kendilerinin belirlediği kurallar çerçevesinde kontratlı üretim yapılıyor.

Tarım Bakanlığı verilerine göre, 2020 yılında yaklaşık olarak 193 bin üretici tarafınca 8.7 milyon dekar alanda kontratlı bitkisel üretim gerçekleştirildi. Lakin vakit zaman yaşanan uyuşmazlıklar niçiniyle üretici ya da alıcı sıkıntı duruma düşebiliyor ve ticaret de yarım kalabiliyor.

Bu niçinle kontratlı üretimin yaygınlaştırılması, bu alandaki meselelerin ortadan kaldırılması ve mağduriyetlerin giderilmesi için çıkarılacak yasa büyük değer taşıyor.

KONTRATLI TARIMA ‘GÜVEN’

Bu noktada, yapılacak yasal düzenlemedeki en kıymetli başlıklardan birisi çiftçi ve endüstrici içindeki uyuşmazlıkların tahliline ait olacak. Buna bakılırsa, belirli tüketici uyuşmazlıklarına bakan ‘tüketici hakem heyeti’ modelinin gibisi kontratlı tarım için getirilecek. İnanç ortamı oluşturacak sistemle, çiftçi ile endüstrici içindeki uyuşmazlıkların süratli, sıradan ve olabilecek en az masrafla tahlile bağlanması ve ziraî mamüllerin bozulmasının önüne geçilmesi hedefleniyor.

DAHA SÜRATLİ VE KOLAY TAHLİL


AK Parti kaynakları, kelam konusu sistemle ilgili, “Diyelim ki üretici ve endüstrici patateste 2 liraya anlaştı. Fakat o gün piyasada 1 liraya patates var ise, alıcı ‘ben bunu beğenmedim’ deyip malı ayırmaya kalkıyor. Ya da tam aykırısını düşünecek olursak, piyasada 4 liraysa bu sefer üretici patatesi vermemeye çalışıyor. Biz bu çeşit mağduriyetleri giderecek, süratli karar alabilecek mekanizmayı kurmaya çalışıyoruz” dedi.

TÜRKİYE SÜRATLİ GELİŞİR

Kontratlı üretimle, çiftçinin hasat periyodunda pazarlama sorunu yaşamaması, endüstricinin de istediği ölçü ve kalitede hammaddeye ulaşmasının sağlanması hedefleniyor. bir daha öngörülebilirlik sağlanarak fiyat dalgalanmaların da önüne geçilecek. Kontratlı üretimle besin enflasyonunda düşüş sağlanabileceğine dikkat çeken kaynaklar, “Sözleşmeli üretim en değerli sorunlardan birisidir. Planlamayı da getirir. Bu biçim bir şey olursa, Türkiye süratli bir biçimde gelişir” değerlendirmesini yaptı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK

Okumaya devam et...
 
Üst