TMO stoklarındaki fındığı satışa çıkardı, daldan itiraz geldi!

semaver

Global Mod
Global Mod
TMO, ziraî ihracatın en değerli kalemlerinden biri olan kabuklu fındık ihracatının kesintiye uğramaması ve piyasaların düzenlenmesi ile bir arada ülkemiz ve bölge iktisadına katkı sağlamak için Kurum stoklarında bulunan kabuklu fındıkların bir kısmının satışa açıldığını duyurdu.

TMO, 20 BİN TON FINDIĞI, KİLOSU 39 LİRADAN SATIŞA ÇIKARDI

TMO Genel Müdürlüğü’nün açıklamasında, şu bilgilere yer verildi:

“Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun Başmüdürlükleri stoklarımızda bulunan 2021 yılı mahsulü 20.000 ton (17.000 ton Levant, 3.000 ton Giresun kalite) kabuklu fındıklar %50 sağlam iç fındık temeline göre KDV hariç olmak üzere peşin bedel mukabilinde talep toplama usulü ile satışa açılmış olup satış tutarlarımız;

Levant kalite kabuklu fındıklar için 39,00 TL/Kg,

Giresun kalite kabuklu fındıklar için 39,00 TL/Kg, olarak uygulanacaktır.

Numune talep edilmesi halinde KDV dâhil 45,00 TL/Kg fiyattan en az 5 kg olacak biçimde karşılanacaktır.

TESLİMATLAR 23 ŞUBAT’TA BAŞLAYACAK

Firmalar talep ettiği eser ölçüsüne karşılık gelen bedelin %10’unu TMO hesaplarına yatırdıklarına dair dekont ile birlikte 21 Şubat 2022 günü mesai bitimine kadar eser almak istedikleri Başmüdürlüğümüze yazılı olarak müracaatta bulunacaklardır. 23 Şubat tarihinden itibaren teslimatlara başlanacaktır.

“TMO’NUN FINDIK SATIŞ SİSTEMİ YANLIŞSIZ DEĞİL”

TMO’nun stoklarındaki 2021 yılı eseri 20 bin ton fındığı 39 TL’den satacağını açıklanmasının akabinde hür piyasada fındık fiyatları, 4 lira artışla 35 liraya yükseldi.

Buna rağmen üreticilerin en büyük kuruluşlarından biri olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) İdare Konseyi Lideri Lütfi Bayraktar, müdahale kurumu olarak nazaranv yapan TMO’nun fındık satış metodunun yanlışsız olmadığını savundu.

TMO’nun stoklarında bulunan fındığı satması konusunda bir sorun olmadığını tabir eden Bayraktar, lakin TMO’nun fındığı üreticiden aldığı haliyle piyasaya sürmemesi gerektiğini lisana getirdi. Bayraktar, “TMO’nun bir müdahale kurumu olarak piyasada yer alması fındık fiyatlarının yükselmesi bakımından tesirli oldu. Kısa müddette fındık fiyatı 25 liradan 30 lirayı gördü. çabucak hemen yeni dönemin başlamasına 6-7 ay üzere bir süre var. TMO’nun bu mühlet içerisinde elindeki fındığı piyasaya sürmesi demek, meblağların bundan olumsuz etkilenmesi manasına gelir. olağan olarakki TMO elindeki fındığı satmalıdır, lakin formül bu olmamalıdır. TMO elindeki fındığı mamul haline dönüştürerek, işleyerek satarsa daha hayli kar elde edecektir” diye konuştu.

“TMO’YA İNANÇ, HÜR PİYASA FİYATLARINI ETKİLİYOR”

TMO’nun elindeki fındığa güvenen ihracatçının şuurlu olarak özgür piyasada fiyatları düşük tuttuğunu da ileri süren Bayraktar, “TMO elindeki fındığı olduğu üzere satması, yalnızca yabancı sanayicileri bize rakip yapar. Yabancı sanayicilerin en çok gereksinim duyduğu bir periyotta yalnızca bizim fındığı işleyerek satmamız, hem bize birebir vakitte ülkemize yarar sağlayacağı bir gerçektir. Bunun yanı sıra dönem başından beri TMO’nun elindeki fındığı alacağına güvenen yabancı endüstriciler şuurlu olarak fiyatları düşük tutmaktadır. Şayet TMO elindeki fındığı mamul haline dönüştürerek satacak olsa ya da satmayacak olsa, hür piyasada fındık meblağları bugünkü TMO’nun satışa çıkardığı 39, 40 lira düzeylerinde süreç görürdü. Bu niçinle TMO’nun bir müdahale kurumu olarak elindeki fındığı aldığı üzere satma prosedürü gerçek bir prosedür değildir” dedi.

KAYNAK: İHA

Okumaya devam et...
 
Üst