Tonlarca altın İstanbul’da göç etmeye başladı

semaver

Global Mod
Global Mod
Küresel resesyonun gerçekleşeceğine dair tehdit büyüyor olsa da Fed faiz artırımları suratını koruyacak üzere. Bu durum ons altın için olumsuz bir taban yaratmasının yanında altın piyasalarında ticaretin tarafını de değiştiriyor. Global talep istikrarları bir daha şekilleniyor; Batı’nın talebi azalırken, Doğu’nun talebinde artış yaşanıyor.

Uluslararası piyasalarda altın fiyatları düştüğünde ekseriyetle Asyalı yatırımcı devreye girip, bu fiyatlardan yüklü alım yapma eğiliminde olur. Şu sıralar piyasalar bir daha bu süreçten geçiyor. Mart ayındaki doruğundan bu yana altın dolar bazında yüzde 18 paha kaybetti ve bu Asyalı alıcıları harekete geçirdi. Batılı yatırımcının altın talebi düşerken, iç piyasalarında altının prim yaptığı Asya’da hem sikke birebir vakitte mücevherat talebinde artış gözlemleniyor.

ÇİN’İN TALEBİ %30 ARTTI

Dünya Altın Kurulu (WGC) tarafınca yapılan bir açıklamada Çin, Hindistan ve Ortadoğu’da Eylül ayı itibariyle geçen 12 ay boyunca altına olan talebin arttığı, tıpkı periyot ortasında Avrupa’daki satışların azaldığı belirtiliyor. Raporda, global külçe altın piyasasının batıdan doğuya kaydığına dikkat çekiliyor. Çin’in mücevherat, sikke ve külçe altına olan talebi yüzde 30 artarak 996.3 tona ulaşırken, Hindistan’da kullanım yüzde 24 arttı ve 977.6 ton oldu.

AVRUPA’DA TALEP %11 GERİLEDİ

Avrupa’da altın talebi yüzde 11 düştü, bu düşüşe ise Fransa, İsviçre ve İngiltere öncülük yaptı. Asya ve Ortadoğu’nun global satışlarda hissesi geçtiğimiz 12 ay boyunca yüzde 65’ten yüzde 68’e yükselirken, Avrupa’nın hissesi yüzde 11’den yüzde 8.3’e indi.

Altını yatırım olarak daha az cazip hale getiren yüksek faizler, New York üzere finans merkezlerinden büyük ölçüde metal çekilmesi ve kimi uzmanlara göre Şanghay, İstanbul üzere merkezlerdeki talebi karşılamak için doğuya yönelmesi manasına geliyor.

Altın ticareti yapan MKS PAMP’a bakılırsa Dubai ve İstanbul, yahut Şanghay Altın Borsası’nda altın, son haftalarda Londra’ya bakılırsa epey primli seyrediyor ve bu talebin ithalatı geride bıraktığının bir işareti.

NEW YORK’TAN ÇIKAN ALTININ ROTASI İSTANBUL VE ŞANGHAY

Analistler, Asya’nın iştahını besleyen bedelli metallerin birçoklarının New York’taki Comex vadeli süreç piyasasını destekleyen CME Group tarafınca işletilen kasalardan çıktığını söylüyor. CME Group Inc. ve Londra Külçe Piyasası Birliği’nden alınan datalara nazaran, Nisan ayının sonundan bu yana en büyük iki Batı pazarını destekleyen New York ve Londra kasalarından 527 tondan fazla altın çıktı. İthalatı Ağustos ayında dört yılın en yüksek düzeyine ulaşan Çin üzere büyük Asyalı altın tüketicilerine yapılan sevkiyatlar ise arttı. Geçtiğimiz günlerde ortalarında JPMorgan, ICBC ve Standard Chartered’ın bulunduğu bankaların sevkiyatını meblağların daha yüksek olduğu Çin ve Türkiye pazarına kaydırdıkları öne sürülmüştü.

WGC açıklamasında “Tüketici talebindeki büyümenin geniş bir kısmı doğu piyasalarından geldi. Son vakit içinderdaki dinamikler gösterdi ki Asya’dan gelen talep batıda yaşanan altın piyasasından çıkışları dengelemek için kâfi oldu” tabirleri kullanıldı.

EŞZAMANLI FAİZ ARTIŞLARI YATIRIMCIYI SAHANIN DIŞINDA TUTUYOR

Dünya çapındaki merkez bankaları, senkronize faiz artırımı döngüsü arasındaler. Eş vakitli faiz artışları ortamında altın önemli yara alıyor. Yatırımı oyuna girmeyip, saha kenarında bekliyor. Fiyatlar düşüş kanalı ortasında hareket ediyor. 1.670-1.680 bandında sıkışan fi yatlarda aşağında birinci takviyeler 1.660 ve 1.650 düzeylerinde bulunuyor. daha sonraki dayanaklar 1.614 ve 1.600 düzeylerinde. Alımların gelmesi halinde ise birinci dirençler ise 1.675-1.678 ve 1.685 olarak görülüyor. daha sonra ise 1.705 dolar bir daha radara girebilir. Milyarder yatırımcı ve Paulson & Co’nun kurucusu John Paulson, “Ekonomi yavaşlamaya başladığında, Fed’in tekrar gevşemesi gerekecek,” dedi. Paulson, Fed’in denetimde olmadığının anlaşılmasının uzun vadeli enflasyon beklentilerini artıracağını söylüyor. Bunun da altını daha yükseğe taşıyacağını belirtiyor.

KAYNAK: DÜNYA

Okumaya devam et...
 
Üst