Türk çayı ocak-mart devrinde en çok Belçika’ya ihraç edildi

semaver

Global Mod
Global Mod
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) bilgilerinden derlenen bilgiye nazaran, yılın birinci çeyreğinde 84 ülkeye 1660 ton çay ihraç edilerek 5 milyon 271 bin 933 dolar gelir sağlandı.

Yılın birinci çeyreğindeki Türk çayı dış satımı, 1282 ton eser karşılığı 5 milyon 124 bin 981 dolar elde edilen 2021’in birinci çeyreğine göre ölçüde yüzde 29, bedelde ise yaklaşık yüzde 3 arttı.

Belçika, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda ve KKTC, çay satımından en epeyce gelir elde edilen ülkeler oldu.

bu vakitte Belçika’ya 847 bin 988, Birleşik Krallığa 825 bin 938, Almanya’ya 816 bin 861, Hollanda’ya 432 bin 35 ve KKTC’ye 415 bin 82 dolarlık çay satıldı.

Ekvator Ginesi, Kenya ve Tanzanya’ya çay gönderildi

Geçen yılın birinci 3 ayından farklı olarak bu vakitte Kamerun, Macaristan, Fildişi Kıyısı, Ekvator Ginesi, Kenya, Tanzanya, Litvanya, Estonya ve Finlandiya’ya da çay gönderildi.

DKİB İdare Konseyi Lider Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine, çay ihracatındaki artışı kâfi görmediklerini, dünyada en çok çay ithal eden Rusya, ABD ve Birleşik Arap Emirliklerindeki pazarı fazlaca daha fazla değerlendirmeleri gerektiğini söylemiş oldu.

Gürdoğan, çayda eser çeşitliliğinin değerine işaret ederek, tüketici kitlesinin damak zevkine nazaran çay üretilmesinin ihracata müspet yansıyacağını lisana getirdi.

İhracat yapılan ülke sayısının artmasının hayli kıymetli bir gelişme olduğunu söz eden Gürdoğan, yurt haricinde Türk çayının beğeniyle tüketilmesinin, ihracatın gelecek senelerda epey daha üst sayılara ulaşacağı konusunda kendilerini ümitlendirdiğini belirterek, “2022 yılı ihracatının yılı artışla kapatacağını öngörmekteyiz.” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst