Türk iktisadına nefes aldıracak buluş

semaver

Global Mod
Global Mod
Türk iktisadına milyonlarca liralık katkı yapacak buluşa imza atan Doç. Dr. Yılmaz, “Ciddi ölçüde plastiği geri kazanarak ithalatı azaltabiliriz. Bunun iktisada de önemli katkısı olacak” dedi.

Gaziantep Üniversitesi Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulu (MYO) Kimya Teknolojisi Kısmı Lideri Doç. Dr. Yusuf Yılmaz, Ayakkabı Test Laboratuvarı’nda yaptığı çalışmalar esnasında değerli bir buluşa imza attı.

Doç. Dr. Yılmaz, sanayide fazlaca sayıda alanda kullanılan ve Türkiye’nin her yıl binlerce ton ithal ettiği polivinil lorür’ün (PVC) atığının yenidendan kazanılarak kullanılabileceğini fark etti.

Atık haline gelen PVC’nin geri kazanımı için 2019 yılında çalışmalara başlayan Doç. Dr. Yılmaz, 3 yılın sonunda atık PVC’yi sıfır hammadde haline getirecek formülü buldu.

İktisada milyonlarca liralık katkı yapacak

Türk iktisadına milyonlarca liralık katkı yapacak çalışmaya imza atan Doç. Dr. Yılmaz’ın bu buluşu yardımıyla atık plastiğin geri kazanılmasıyla ithalatın büyük oranda önüne geçilecek.

Atık plastiğin geri kazanımını sağlayarak hem iktisada tıpkı vakitte etrafa önemli katkı sunacak keşfini anlatan Doç. Dr. Yusuf Yılmaz, “Eğer bu projede hedeflenen sonuçlara ulaşabilirsek önemli ölçüde polimeri geri kazanacağız. İktisada de önemli katkısı olacak” dedi.

Atık plastikten sıfır ham unsur elde etti

Plastiklerin etrafa fazlaca önemli ziyanları olduğunu ve etrafta kaybolma müddetlerinin epeyce uzun olduğunu vurgulayan Yılmaz, plastiklerin geri dönüşümünün mümkün olduğunu lakin kendisinin geri kazanım üzerine odaklandığını söylemiş oldu.

Geri dönüşümde atık plastiklerden ikinci kalite hammadde elde edildiğine dikkat çeken Yılmaz, “Geri kazanımda ise bir daha atık plastikler toplanıyor. Birtakım fizikî ve kimyasal süreçlerden geçtikten daha sonra içerisindeki plastik yani özgün polimer geri kazanılır. Tıpkı yahut diğer bir kesime sıfır hammadde olarak verilir. Ortadaki fark budur. Türkiye’de bu kadar bir geri kazanım çabucak hemen yok. Dünyada ise literatürde kısıtlı çalışmalar var. Plastiğin geri dönüşümü var ama bizim çalışmamız olan geri kazanım açısından çabucak hemen bir örnek yok” sözlerine yer verdi.

“PVC’nin ton fiyatı şu an 2 bin 600 ile 3 bin dolar içinde”

Formülü Ayakkabı Test Laboratuvarı’nda teste gelen ayakkabılar üzerinde tahliller yaptığı sırada bulduğunu aktaran Yılmaz, “Uygun çözücü ile çözünen polimerin öteki bir çözücü eklendikten daha sonra çöktüğünü fark ettim. Bu çözücülerin neler olabileceği, daha âlâ nasıl çökeltebileceğimizi araştırdım. Buradan ‘Polimeri daha fazla nasıl kazanabiliriz’ formunda araştırmalar yaptım. Uzun çalışmalar kararında bir noktaya vardım. Baktık ki sahiden yaptığımız süreçlerde orjinal polimer atıktan geri ayrışabiliyor.

Bunlar üzerinde araştırma yaparken yüzde 95 ile 97 oranında sıfır polimerin geri kazanılabileceğini keşfettik. PVC sanayide epeyce sayıda alanda kullanılıyor. Bilhassa kapı pencere, dış kaplama sistemlerinde, oyuncaklarda, atık su borularında, kablo kaplamalarında, ayakkabılarda, yapay deri imalatında ve ayakkabı tabanında PVC kullanılıyor.

Biroldukça kullanım alanı var. Bu alanda üretim yapan her firma bu polimeri ithal etmek zorunda. Şuanda polimerin tonunun yeni fiyatı ise 2 bin 600 ile 3 bin dolar içindedır. Ve her yıl ülkemiz binlerce ton polimer ithal ediyor”
diye konuştu.

“Atık plastik geri kazanılarak ithalat azaltılabilir”

İthalatı yüzde yüz kesmenin mümkün olmadığını lakin atık PVC’yi geri kazarak ithalatın büyük oranda azaltılabileceğinin altını çizen Yılmaz, “Hedeflenen sonuçlara ulaşabilirsek önemli ölçüde polimeri geri kazanacağız. İktisada de önemli katkısı olacak. Onunla bir arada istihdamda oluşturacak. tıpkı vakitte etrafın korunmasına da katkı sunacak. Daha da ileri evrede Avrupa Yeşil Mutabakatı amaçları içinde yer alan kaynakların verimli kullanılması amacına de uyumlu hale gelmiş olacak.

Bu kademeden daha sonraki amacım üniversitemizde polimer geri kazanım AR-GE merkezi kurmak, Avrupa Birliği (AB) fonlarıyla PVC ile bir arada öbür termo plastiklerin geri kazanımı üzerine araştırmalar yapmak. Bu projemi Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji
Bakanlığının dayanaklarıyla daha da ilerletmek istiyorum”
diye konuştu.

KAYNAK: İHA

Okumaya devam et...
 
Üst