Türk savunma endüstrisi argümanını Malezya’ya taşıyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Türk savunma endüstrisi, Malezya ve bölge ülkelerindeki iş birliklerini artırmak için Asya Savunma Hizmetleri Fuarı’na (DSA 2022) katılacak.

DSA 2022 Fuarı, 28-31 Mart’ta Kuala Lumpur’da düzenlenecek. Fuar, Türk savunma endüstrisi firmalarının tanıtımı, iş birliği ve kendilerine pazar yaratmalarına fırsat sunuyor. İki yılda bir gerçekleştirilen fuara Türkiye, 1996 yılından itibaren 13 kere “milli katılım” sağladı.

Bu yılki fuarda Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinatörlüğünde, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği dahil 32 firma/kuruluş, 2 bin 700 metrekareden oluşan Türk ulusal alanında yerini alacak. Fuarda, Aksa Motorlu Araçlar, ASELSAN, Cet Silah, BMC, CES Kompozit ve Savunma, DEARSAN, Derya Arms, DESAN, Garanti Giysi Kompozit, HAVELSAN, HOYTEK, Kale Kalıp, Koç Savunma, MKE, Nurol Makina, Nurol Teknoloji, OTOKAR, REPKON, ROKETSAN, SAHA İstanbul, Samsun Yurt Savunma, Simsoft, STM, TAIS, TEI, Transvaro, Turaç, TURMAKS, TUSAŞ, FNSS, Ateşçi eser ve hizmetlerini tanıtacak.

Son senelerdaki atılımıyla dünyada isminden sıkça kelam ettirir pozisyona gelen Türk savunma endüstrisi bugün ulaştığı noktada, gemilerden helikopterlere, zırhlı araçlardan insansız hava araçlarına, silah sistemlerinden uydu çalışmalarına, hava savunma sistemlerinden elektronik harbe kadar gereksinimlerini büyük oranda yerli ve ulusal olarak üretiyor.

Türk savunma endüstrisi, Türkiye’nin savunma ve güvenlik alanında gereksinimlerini yerli ve ulusal imkanlarla sağlamanın yanı sıra dost ve müttefiklerine de dayanak oluyor. Türkiye, 170 ülkeye İHA ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere 228 eser ihraç ediyor.

Malezya, Türkiye’nin savunma endüstrisinde iş birliği ortasında olduğu Güneydoğu Asya’daki kıymetli ve stratejik müttefikler içinde yer alıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malezya ziyaretinde savunma endüstrisinde faaliyet gösteren firmalar içinde ikili iş birliğini tesis eden 14 mutabakat muhtırası imzalanmıştı. Malezya’ya ihracat geçen yıl 2,6 milyon dolar düzeyinde kalırkilk evvelki 3 yıl boyunca yaklaşık 20 milyon dolar, 2017’de ise 40 milyon dolar düzeyindeki sayının hayli daha uygun düzeylere çıkarılması amaçlanıyor.

Yeni iş birlikleri için teklifler masada

Türkiye, Malezya’ya bugüne kadar biroldukça zırhlı araç ihraç etti. FNSS tesislerinde üretimi yapılan zırhlı araçların gövde ve kesim montajları DEFTECH tesislerinde imal edilip Malezya ordusuna veriliyor. Bu iş birliği kapsamında DEFTECH’te üretimler devam ediyor.

Nurol Makina tarafınca yakın vakitte 4×4 zırhlı araç kontratı imzalandı. Yonca-Onuk’un ürettiği MRTP 16 botları Malezya envanterinde yer alıyor. ASELSAN’ın uzaktan kumandalı stabilize silah sistemleri, Malezya Kıyı Güvenlik botlarına entegre ediliyor.

TUSAŞ’ın Anka İHA’sı için verdiği teklif Malezya Hava Kuvvetleri Komutanlığınca bedellendiriliyor. TUSAŞ, Hürjet ile 18 uçaklık ihale için de teklif sundu. Malezya’da ortak üretim öneren TUSAŞ, bu ülkede bir de ofis açtı. Sene sonuna kadar yaklaşık 100 kişinin istihdam edilmesi öngörülen bu ofis vasıtasıyla İHA’lar, eğitim uçakları, helikopterler ve havacılık eğitimleri alanında iş birliğinin artırılması amaçlanıyor.

Benzeri bir iş birliği modeli, ASELSAN tarafınca, Deniz Karakol Uçağı ve telsiz projeleri kapsamında teklif ediliyor.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst