Türk SİHA’ları 2023’te hayli daha yetenekli olacak

semaver

Global Mod
Global Mod
ASELSAN İdare Şurası Lideri ve Genel Müdürü Haluk Görgün, AA muhabirine, şirketin faaliyetleri açısından 2022 yılını kıymetlendirdi ve 2023 maksatlarına ait bilgi verdi.

Sektörün özelliği gereği her yıl sonunun ağır tempoda geçtiğini tabir eden Görgün, tüm çalışma arkadaşlarının aldıkları sorumlulukları, üzerlerindeki vazifeleri en güzeliyle tamamlayabilmek ve teslim edebilmek için çalıştıklarını söylemiş oldu.

Görgün, 2022’yi yeterli geçirdiklerini, tüm yıl boyunca tempolarının yıl sonundaki yoğunluğa yakın olduğunu belirterek, “Yılı amaçlarımıza ulaşma manasında memnun kapatıyoruz. İhracatta hedeflediğimizin yüzde 115’i bir sayıya ulaştık. Olabilir, makul, riskleriyle birlikte planladığımız bir gaye vardı. Yıl ortasında gerçekleşen birtakım fırsatlar da oldu, onları da değerlendirdik, üzerine çıktık. Teslimatlarımızda büyük aksaklıklarımız olmadı. Son birkaç günü de düzgün değerlendirip büyüme amaçlarımız, finansal perspektifimiz, teslimatlarımızla birlikte tedarikimizin vaktinde yapılması, stoklarımızı yönetebilmemiz, bunların her biri bizim için amaçlar ortasındaydı. Birfazlaca yeni projeyi yıl ortasında paylaştık. Dönüp baktığımızda ‘başarılı’ tabir edebileceğimiz bir yıl oldu.” dedi.

SSİK’te ASELSAN’a biroldukça sorumluluk verildi

2023 yılına Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısının işareti ve yönlendirmesiyle başlayacaklarını vurgulayan Görgün, şu biçimde konuştu:

“Orada ASELSAN’a duyulan itimat ve verilen bir sorumluluk var. Bunun haricinde hem teknolojiyi hem operasyonel faaliyetleri takip ederek yeni eserler, sistemler geliştirme konusunda da uğraşla çalışıyoruz. SSİK toplantısının bilhassa hava savunma, mühimmatlar, savaş uçaklarının modernizasyonu, MİLGEM 6, 7, 8’inci gemilerin inşası üzere başlıkların her biri bizi heyecanlandırıyor. 2023’te tamamlayacağımız, teslimatı yapılacak projeler de var.”

Bölge hava savunma kapsamında Siper Projesi’nin teslimatını 2023 ortasında yapacaklarına işaret eden Görgün, “Çok uygun gidiyoruz, 7/24 çalışılan bir proje. Bunun Ürün-1 denilen versiyonu muvaffakiyetle tamamlanmıştı. Mukaveledeki kapsamı için teslimatı da Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında gerçekleştirilecek.” ifadelerini kullandı.

Görgün, 2023 ortasında Gökbey helikopterinin teslimatının başlayacağını, seri üretimi başlayan Hisar-A, Hisar-A+, Hisar-O, Hisar-O+ füzelerinin teslimatlarının gerçekleştirileceğini, yılın birinci ayında Erken İhbar Radarı’nın bakılırsav yerinde kullanılmaya başlanacağını, teslimatı başlayan hava trafik radarlarının devamının geleceğini bildirdi. Haluk Görgün, her bir eserin ihracatının da amaçları olduğunu lisana getirdi.

Minyatür bomba envantere girecek

2022 yılında kabiliyet gösterimi yaptıkları silahlı deniz araçlarının (SİDA) ilgiyle karşılandığını, NATO faaliyetlerinde muvaffakiyetle misyon yaptığı anlatan Görgün, sürü konseptine yönelik bir senaryoyu gerçekleştirdiklerini söylemiş oldu. Görgün, elektronik harp yeteneklerinin SİDA’lara kazandırılması testlerinin de muvaffakiyetle sonuçlandığına dikkati çekerek, “Büyük bir gemiyi gaye alan bir taarruzu kendi üstüne çekerek taarruz ya da füzeyi öbür yere taşıma yeteneğini göstermiş oldu.” dedi.

Hava, kara ve denizdeki insansız araçların sürü kabiliyetinde kullanılabilmesi, geliştirilen sensörlerle yeni bakılırsavler icra edebilmesi için faaliyetlere devam ettikleri bilgisini veren Görgün, Minyatür Bomba ile Bayraktar Akıncı TİHA’dan 8 farklı gayeye bilhassa hava savunma sistemlerini amaç alabilecek bir yetenek kazandırıldığını kaydetti. Görgün, 2023’ün Tolun ismi verilen eserin farklı versiyonlarının hayata geçtiği ve envantere girdiği bir yıl olacağını bildirdi.

2023’te haberleşme ve uydu teknolojilerinde hoş haberler paylaşacaklarını vurgulayan Görgün, alanda hala 1800’ün üzerinde Ulak baz istasyonunun nazaranv yaptığını aktardı.

Görgün, Korkut Projesi’nde 9 setin teslimatının tamamlandığını, toplamda 36 araç teslim edildiğini ve teslimatların 2023’te süreceğini lisana getirdi.

AESA radarı Bayraktar Akıncı ile buluşuyor

Merakla beklen AESA radarlarına ait de bilgi veren Görgün, “Birkaç güne Akıncı’ya teslim edeceğiz, göndereceğiz. Orada entegrasyon faaliyetleri başlayacak. Evvel yer testleri, çabucak sonrasında havadaki testler yapılacak. Bizim için heyecan verici çalışmalardan.” diye konuştu.

Elektronik harp yeteneklerini İHA’lara pod halinde taşıyan sistemlere imza attıklarına dikkati çeken Görgün, şu değerlendirmede bulundu:

”Bunların, epeyce bilinen hava savunma sistemlerine karşı aktifliği gözlemlendi. Bir SİHA’ya bunu taktığınızda 100 kilometreye yakın bir aralıktan hava savunma sisteminin radarını karıştırıp SİHA’mızın amaca daha epey yaklaşıp bakılırsavini yerine getirdikten uzaklaşmasını sağlayacak elektronik dayanak ünitelerini geliştirdik. Bunlar test edilmeye başlandı, 2023 yılı bunların teslim edileceği, seri üretimlerinin başlayacağı, ihracatının yapılacağı bir yıl olabilir. Bizim fazlaca sensörümüz, faydalı yükümüz var. Bunların savaş, operasyon alanında var olan platformlara yetenek kazandıracak birtakım özellikleri var. Farklı senaryoların gerçekleştirilmesi bu ekipmanlarla bir arada kendini gösteriyor olacak. Biz de heyecanlıyız. Çok sıkı ve yakın çalışıyoruz platform üreticileriyle. Bilhassa Baykar fazlaca süratli, dinamik çalışıyor. Biz de birebir dinamizmle eserlerimizi entegre edip birlikte alana sürülmesi için çaba gösteriyoruz.”

100’üncü CATS üretim hattında


Haluk Görgün, İHA ve SİHA’lara takılan ASELSAN eserleri deyince akla CATS kamerasının geldiğine işaret ederek, şu bilgiyi verdi:

“Arkadaşlarımız CATS kamerası için yıl bitmeden 100 kamerayı üreteceğiz diye kelam vermişlerdi. Oraya fazlaca yakınlar. Ayda 13 tane üretebildiklerini gösterdiler. Kurduğumuz yalın üretim çizgisiyle 20 kamera üretilebileceğini görüyoruz, gereksinim olursa bu çizgisi genişletip üretiriz. Bu mevzuda kuşkumuz kaygımız yok. Yalnızca SİHA/TİHA’lar için değil, döner kanatlı hava platformları için de kameralar geliştiriyoruz. Atak helikopterinde kullanılan eserimiz var. Bunların yeni kuşaklarını, pilotun vazifesini süratli, sağlıklı, faal yapabilmesini sağlayacak yeni kuşak ve SİHA’lar için geliştirdiğimiz teknolojileri de adapte edeceğimiz yeni kameralarımız olacak, onları da paylaşıyor olacağız. Kamera, keşif-gözetleme geniş bir aile. Ailede yeni jenerasyon kameralar hem irtifanın yükselmesi hem manzara kalitesinin güzelleştirilmesiyle hem lazer işaretlemenin daha aktif ve uzaktan yapılmasıyla ilgili geliştirme faaliyetleri devam ediyor. Bunların yeni versiyonları 2023 yılında beklentimiz CATS kamerasının bir daha sonraki versiyonu ASELFLIR 500 dediğimiz eseri arkadaşlarımız verdikleri kelam doğrultusunda yılın birinci çeyreğinde gerçekleştirecekler. Bunun platform üzerinde kullanması sağlanacak. Bunu da heyecanla bekliyoruz. İşimiz gücümüz yerli ve ulusal teknoloji üretmek. Bize duyulan itimadı, verilen sorumluluğun şuuruyla çalışarak bunları sağlamak.”

Tedarikin yüzde 70’i yurt arasından


Tüm bunları yaparken ülkedeki yetenekleri, kabiliyetleri, kapasiteleri kullandıklarını vurgulayan Görgün, 2022’de 1,5 milyar dolar civarındaki tedarikin yüzde 70’inin yurt ortasından sağlandığını söylemiş oldu.

Görgün, ulusallaştırma faaliyetlerinin son sürat devam ettiğine işaret ederek, 650’ye yakın eserin ulusallaştırma kapsamına alındığını, bunların yüzde 80’ine siparişler verildiğini, ulusallaştırılan eserlere ait verilen sipariş büyüklüğünün 150 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Haluk Görgün, “Büyük seri üretim projelerimiz geliyor. Radarlar, hava savunma sistemleri, birebir vakitte elektro-optik sistemler, elektronik harp sistemleri… ‘Bunların tamamını ASELSAN’da yapalım’ yaklaşımımız yok. Bunları kapasitesi, kabiliyeti olan tüm paydaşlarımızla birlikte ekosistemde kendini göstermiş ve gösterme çabasında olan firmalarla yapıyoruz. 2023’te ulusallaştırma ismine belirttiğim sayıları ve oranları artırmak için 100’üncü yılımıza yakışır biçimde daha agresif olacağız. 2023’ün var olan işlerimizde ve planladığımız hem eser hem süreçlerimizle 2022’den hayli daha güzel bir yıl olacağını bekliyoruz.” diye konuştu.

ASELSAN alt yüklenicileriyle büyüyor

Bütçesel, teslimatlar, yurt haricindeki işler manasında ASELSAN’ın büyüyüp geliştiğini lakin bunu da zarurî durumlar haricinde daha epey alt yüklenicilerle gerçekleştirme yaklaşımında olduğunu lisana getiren Görgün, “Kişi sayısında büyümek, mühendis sayısını 2 bin, 3 bin, 5 bin artırmak üzere bundan önceliğimiz, amacımız hiç bir vakit olmadı. Paylaşabileceğimiz işleri iştiraklerimiz, alt yüklenicilerimizle paylaşarak devam ediyoruz.” dedi.

Okumaya devam et...
 
Üst