Türkiye için birinci olacak silah simülatörü bakılırsave başlıyor

semaver

Global Mod
Global Mod
AA muhabirinin edindiği bilgiye bakılırsa, BİTES Savunma Havacılık ve Uzay Teknolojileri, ASELSAN tarafınca üretilen uzaktan kumandalı Sarp Silah Sistemi için simülasyon teknolojileri kullanarak, gömülü eğitim simülatörü oluşturdu. Alanda nazaranv yapan birlikler evvel Sarp’ın simülatöründe atış yaparak tecrübe kazanacak, akabinde alanda daha yüksek bir tecrübeyle vazife yapacak.

Proje kapsamında, Türkiye’de birinci kere kara aracı gömülü eğitim sistemi konsepti, SARP-SIM Projesi’nde kullanıldı. Sistem üreticileriyle birlikte çalışılarak sistemin tüm kabiliyet ve yetenekleri gerçekçi biçimde simüle edildi.

Geliştirilen eğitim sistemi, gerçek araçta, gerçek ekipmanlarla başka bir altyapı ya da bina ihtiyacı olmadan, yer bağımsız bakılırsav yapabilme kabiliyetine sahip bulunuyor. Bu sayede özel binalar ve altyapılar kurulmasına gerek duyulmuyor ve sistem maliyet aktif biçimde kullanılabiliyor. SARP-SIM, operatörün gerçek SARP silah sistem donanımları ile eğitim almasını sağlarken taşınabilir durumda olan haberleşme ünitesi ve dizüstü bilgisayarlar ile hem araç birebir vakitte sınıf ortamında çarçabuk eğitim alma imkanı sunuyor.

SARP-SIM, geliştirilen gerçekçi taktik ortam, yapay zekaya sahip sanal ögeler, yüksek kalitede TV ve termal kamera imgeleri ile sistemi kullanan güvenlik güçlerinin tecrübe ve deneyimlerini artırmayı hedefliyor. Ayrıyeten SARP-SIM, gerçek Sarp sisteminin tüm ayar ve arızalarını da simüle edebiliyor.


SARP-SIM’de yaratılan gerçekçi arazi dataları ile güvenlik güçlerinin vazifeye gitmeden savaş ortamını görmüş ve deneyimlemiş olması amaçlanıyor.

BİTES, sisteme ortak bakılırsav yapabilme (şebekelenme) kabiliyeti de kazandırıyor. bu biçimdece gerçek taktik ortamındaki durumlara misal olarak, farklı araçlardaki birden çok Sarp operatörünün birbiriyle koordineli biçimde tıpkı senaryoda misyon yapması sağlanabiliyor. Bu kabiliyet kapsamında ileride fazlaca yaygınlaşması beklenen Metaverse tabanlı eğitim sistemlerinin birinci adımı da atılmış oluyor.

SARP-SIM Projesi, Eğitmen Denetim Yazılımı, Çevresel Ses ve Haberleşme Yazılımı, Taktik Etraf Simülasyon Yazılımı, Görsel Bilgi Tabanı ve 3 boyutlu modeller ile imaj üreteçleri (taktik alan görselleştirme) üzere birfazlaca alt sistem içeriyor.

SARP-SIM ile eğitim alan kullanıcılara eğitim sonu performans değerlendirmesi de yapılabiliyor.

GERÇEK ESER SİMÜLATÖRE DÖNÜŞECEK

BİTES Önder Sistem Mühendisi Bayram Akalan, AA muhabirine, Sarp’ın Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde yer alan uzaktan komutalı bir silah sistemi olduğunu söylemiş oldu.

Sistemin ekseriyetle kara araçlarına entegre biçimde kullanıldığını belirten Akalan, bu sistemi kullanan çalışanın eğitim gereksinimlerini karşılayabilmek ismine bir simülasyon gereksinimi ortaya çıktığını ve bu alanda 20 yılı aşkın tecrübeye sahip BİTES’in bir tahlil geliştirdiğini tabir etti.

Akalan, SARP-SIM’in Türkiye için bir birinci olduğunu, askeri kara araçları için gömülü bir simülatör olarak vazife yapacağını lisana getirerek, şöyleki konuştu:

“Gerçek sistemin kabiliyetleri, modellenmesi doğrultusunda ortaya çıktı. Sistem ve platform üreticileriyle bir arada çalışarak gerçek kabiliyetlerini birebir eşleştirerek oluşturduk. Gömülü simülatör sistemi, gerçek sistem ekipmanlarının birebir yerinde kullanılarak çalışanın el ve motor maharetlerini aktif biçimde kullanabilmesi için marifet ve alışkanlık kazandırmak üzere tasarlandı. İşçi, silahın konuşlu olduğu araçta ya da bir sınıfta, istenilen yer ve ortamda arayüz kutusu ve bilgisayar aracılığıyla eğitimini alabiliyor.”


YAKLAŞIK 1 YILDA GELİŞTİRİLDİ, VAZİFEYE BAŞLIYOR

Sarp sisteminin alt sistemlerden oluşan bütünleşik bir eser olduğunu vurgulayan Akalan, simülatörle yapılabilecek çalışmalara ait şu ayrıntıları verdi:

“Bu sistemin sahip olduğu yetenekler içinde atış yapabilmenin ötesinde uzaktan kumandayla komuta edilebilmesi, sisteme entegre edilmiş elektro-optik alt sistem üzerinden TV, termal kamerayla imaj alınabilmesi ve bu imajlar üzerinden balistik uygulanarak atış yapılabilmesi yer alıyor. Bu simülatörle gerçek sisteme dair yaptığımız benzetim tam olarak bunu kapsıyor. Sanal bir dünya, taktik etraf oluşturuyoruz. Taktik etraf ortasında gerçek balistik hesaplamalara bağlı olarak operatörün atış yapması sağlanıyor. Bu gece-gündüz, farklı hava şartlarında mümkün olabiliyor. SARP-SIM, operatörün muharebe ortamında karşılaşabileceği tehditlere karşı koyabilme, silahı efektif kullanabilme, sistemdeki muhtemel arızalar yaşadığında neler yapması gerektiğini öğrenebilme üzerine şurası.”

Akalan, yaklaşık bir yıldır proje üzerinde çalıştıklarını ve sistemin kabullerinin yapıldığını, gelecek ay da simülatörün kullanılmaya başlanacağını bildirdi.

Farklı silah sistemlerinin de gündemlerinde olduğunu vurgulayan Bayram Akalan, “Sarp başka silah sistemlerimizde kullanılabilecek bir altyapı projesi. Gündemimizde öbür silah sistemlerini de emsal biçimde simüle edebilme konusu mevcut. Uçaksavar, makineli tüfekler, kara ve deniz platformları, hava savunma sistemlerini de emsal biçimde simüle edebilmeyi planlıyoruz.” dedi.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst