Türkiye ile ABD içinde ‘kontrat’ krizi! Pamukta Amerikan üçkağıdı

semaver

Global Mod
Global Mod
Pamukta yüzde 50 oranında ithalata bağımlı olan Türkiye, ABD ile ‘kontrat’ krizi yaşıyor. Alınan bilgiye göre ABD’li üreticiler, siparişlere yetişemeyen Türk iplikçilerle 9 ay evvel kontrat yaparak 3 dolardan pamuk sattı. Fakat ‘olmayan pamuğu’ sattıkları daha sonradan anlaşıldı. ‘Açığa satış’ yaptıkları için lojistik düşünceleri münasebet göstererek mal göndermeyip 9 ay boyunca daima oyalayan ABD’li üreticiler, şu anda fiyat 1.5 dolara kadar gerilemesine karşın kontrat kurallarını suiistimal edip 3 dolarlık fiyatı dayatmaya başladılar.

HÂLÂ TESLİM EDİLMEDİ

Söz konusu kontratları imzalayan kelam konusu şirketlerden kimileri ise yüksek fiyatla aldıkları pamuğu hâlâ teslim alamadı. İplik sanayicisinin ziyanı 550 milyon doları geçerken birtakım endüstriciler ABD tarafına dava açmaya hazırlanıyor. Mevzu, İstanbul Dokuma ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin (İTHİB) hafta sonu Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen idare şurası toplantısında gündeme geldi.

ZARAR 550 MİLYON DOLAR

Akşam Gazetesi’nde yer alan habere bakılırsa, Türkiye’nin toplam pamuk ithalatının 3 milyar dolar olduğunu anlatan İTHİB Lideri Ahmet Öksüz, “en çok alımı da ABD’den yapıyoruz. Bu süreçlerde alım kontratları düzenleniyor. Bu kontratlara ait olarak ABD’li satıcılar vaktinde yükleme yapmadı. Bu gecikme 1-2 hafta da değil. 8-9 ay. Bu satışlarda tek taraflı o denli bir kontrat yapmışlar ki 8-9 ay geçse de almak zorundasınız. Üstelik vaktinde kilosu 2-3 dolarken bağlanmış, 9 ay gecikmiş mal, hâlâ gelmemiş ve fiyat da 1.5-2 dolara gerilemiş. Ortadaki fiyat farkı sebebi ile oluşan ziyan 550 milyon dolar civarında” dedi.

BAKANLIKLA GÖRÜŞTÜK

Öksüz “Açığa satış yapmışlar. Türkiye’nin kaynağı gitti. Cezası yok. Şu anda çaba veriyoruz. Ticaret Bakanlığı ile de görüşüyoruz. birlikte hareket etmek gerekiyor. Biz ABD ile ‘bu biçimde kontrat yapmıyoruz, bize satmak istiyorsan kontratını şu biçimde yapacaksın’ diye masaya oturmamız gerekiyor” dedi.

İPLİK İTHALATI 8 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Öksüz’ün verdiği bilgilere bakılırsa, geçen sene ocak-temmuz devrinde 5,6 milyar dolar olan dokuma kesimi ithalatı bu yıl birebir periyotta 8,1 milyar dolara çıktı. Öksüz “Tekstil bölümünün en değerli hammaddelerinden biri pozisyonundaki pamuk ipliği bölümünün ek gümrük vergilerinin artırılması en kıymetli beklentilerimiz içinde yer alıyor. Ticaret Bakanlığımız da hususa epeyce titizlikle yaklaşıyor” dedi.

1 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTIK, HEBA OLMASIN

Türkiye pamuk ipliği üretiminin yüzde 50’sinin gerçekleştiği Kahramanmaraş’ta yapılan aktiflikte bölümde son devir yaşanan problemlere değinen İTHİB Lideri Ahmet Öksüz, dokumacılıkta haksız rekabete karşı tedbir alınmasını istedi. Öksüz “Atıl kapasite varken içerinde üretelim diyoruz. Bakanlığa da derdiğimiz anlattık. Zira önemli yatırımlar yaptık. Sadace pamuk ipliğine 1 yılda 1 milyar dolar yatırım yapıldı. Fakat Özbekistan, Türkmenistan, Pakistan ve Hindistan üzere Asya ülkelerinin dampingli ihracat baskısı altındayız. beraberinde menşe sapması niçiniyle yerli üreticiyi koruyan tedbirler de etkisiz kılınıyor. Şayet bu problemler karşısında acil tedbir alınmazsa 78 milyar dolarlık dev bir büyüklüğe ulaşan üretimde düşüş yaşanması kaçınılmaz olacak” diye konuştu.

Okumaya devam et...
 
Üst