Türkiye savunma sanayiinde sürprize hazırlanıyor! Ve perde kalkıyor

semaver

Global Mod
Global Mod
STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Güleryüz, AA muhabirine, 2022 yılının STM için epeyce başarılı geçtiğini söylemiş oldu.

Askeri denizcilik projeleri kapsamında Test ve Eğitim Gemisi’nin yılın başında teslim edildiğini ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafınca kullanıldığını tabir eden Güleryüz, “Mavi vatan güvenliğimiz için fazlaca değerli bir çarpan olacak diye kıymetlendiriyoruz.” dedi.

SECTİON 50 TÜRKİYE’DE GELİŞTİRİLDİ

İ sınfı fırkateyn İstanbul’un çalışmalarının ağır biçimde devam ettiğini belirten Güleryüz, Denizaltı Modernizasyon, Yeni Tip Denizaltı İnşası projelerinin de gündemlerindeki değerli başlıklar içinde yer aldığını lisana getirdi. Güleryüz, Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde “Section 50” olarak isimlendirilen ve torpido kovanlarının yer aldığı baş kısmının birinci kere yerli ve ulusal olarak Türkiye’de geliştirildiğine dikkati çekerek, şöyleki konuştu:

“Deniz tarafında fazlaca değerli başarılara imza attık. Yurt haricinde ihracat faaliyetlerimiz vardı. Ukrayna için yaptığımız gemiyi denize indirdik, ağır biçimde çalışmaları devam ediyor. Pakistan’da Agosta 90B Denizaltı Modernizasyonu faaliyetlerimiz var. İkinci gemimizi hayli kısa müddet evvel teslim ettik. Birinci gemimizin denemesi yapıldı Pakistan’da. Eski bir fırkateyni, denizaltıdan yapılan torpido atışıyla batırdılar. 2022 yılı deniz tarafında hayli hareketli geçti. Bizi en çok heyecanlandıran aslında STM500. Kendi dizaynımız olan, Türkiye’nin tahminen birinci yerli denizaltısının test üretim faaliyetlerine başladık 2022 yılı ortasında.”

“ALPAGUT, BİZİ HEYECANLANDIRIYOR”


Taktik küçük İHA sistemlerinden Kargu’nun 2018’den beri Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde olduğunu anımsatan Güleryüz, her alanda olduğu üzere bu alanda da ihracatı hedeflediklerini söylemiş oldu. Güleryüz, “Kargu’yu 10’a yakın ülkeye ihraç etmeyi başardık, 10-15 ülkeyle de görüşmelerimiz devam ediyor. Onlardan da beklentimiz yüksek açıkçası. Boyga ve Togan’ımız birinci defa 2022 yılı ortasında envantere girdi. Onlar da faal biçimde kullanılmaya başlandı.” sözlerini kullandı.

Alpagut’u SAHA Expo’da ROKETSAN ile tanıttıklarını hatırlatan Güleryüz, “Bizi heyecanlandıran, sınıf atlatacak, bir üst etaba geçmemizi sağlayacak bir eser olarak kıymetlendiriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Güleryüz, komuta denetim alanında yazılımsal manada yurt ortasında yeni kontratlara imza attıklarını, NATO’da değerli ihracat muvaffakiyetleri yakaladıklarını lisana getirdi.

Siber güvenlik alanında yaptıkları çalışmalarla “kaslarını güçlendirdiklerini” belirten Güleryüz, Türk Silahlı Kuvvetleri Siber Savunma Merkezi (SİSAMER) Projesi’nin ikinci fazının yakın vakitte başlayacağını bildirdi. Güleryüz, emniyet güçleri için yaptıkları data merkezleri, siber güvenlik tahlillerinin büyük çoğunluğunun da tamamlandığını kaydetti.

2023 HEDEFLERİ

Tüm Türk savunma endüstrisi üzere Cumhuriyet’in 100. yılında hayli büyük başarılara imza atmak istediklerini vurgulayan Güleryüz, bunu ihracatta yapmak istediklerini anlattı.

Güleryüz, Türkiye’nin yurt haricindeki bilinirliğini artırmak, ekonomik manada epey daha âlâ yerlere getirmek için gayret gösterdiklerini belirterek, “Özellikle deniz projelerinde ihracat olarak takip ettiğimiz kıymetli işler var. Bunların muştularını vermek istiyoruz. Denizaltı modernizasyon hususları olsun, gemi inşa hususları olsun, fazlaca sıcak bahisler var. İnşallah bunlarla ilgili sürprizler ortaya koyarız diye ümit ediyoruz.” dedi.

İ sınıfı fırkateyn İstanbul’u 2023 sonunda teslim edeceklerini bildiren Güleryüz, taktik İHA sistemleri ve başka alanlar konusunda 2023’te yürütülecek çalışmalara ait şu bilgiyi verdi:

“Alpagut’u 2023 yılında uçurmayı hedefliyoruz, sene sonuna hakikat ROKETSAN ile seri üretimine başlamak üzere bir maksadımız var. Kargu ve öteki dronlarımız için farklı harp başlıkları, faydalı yükler konusunda da hayli ağır çalışmamız var ve devam ediyor. Başka alanlarda, RF simülasyon alanında olsun yurt haricinde birtakım işlerin peşinde koşuyoruz. İçeride tahminen de fazlaca fazla lanse edemediğimiz kıymetli başarılarımız var. Bunlardan faydalanarak yurt haricinde da kıymetli atılımlar yapma üzere niyetimiz var. Siber güvenlikte giderek güçleniyoruz. Orada da hem ihracat tıpkı vakitte Türkiye’deki ekosistemle, Siber Kümelenme ile birlikte yerlilik ve ulusallık konusunda değerli adımlar atacağımızı düşünüyoruz. Beklentilerimiz her alanda çok ağır.”

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst