Türkiye teknoloji üssüne dönüşüyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Merkezi’nde “AR-GE ve İnovasyon Süreçlerinde TÜBİTAK Çalışmaları ve Destekleri” başlıklı konferans düzenlendi. Konferansta konuşan TÜBİTAK Lideri Prof.Dr. Hasan Mandal, Türkiye artık bir teknoloji üssüne dönüşüyor derken, ASKON Genel Lideri Orhan Aydın’da sanayi ve teknoloji odaklı büyümenin değerine vurgu yaptı.

Anadolu Aslanları İş Adamları (ASKON) Genel Merkezi’nde düzenlenen konferans, TÜBİTAK Lideri Pof.Dr. Hasan Mandal, ASKON Genel Lideri Orhan Aydın ve yatırımcı iş insanlarının iştirakleriyle düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan TÜBİTAK Lideri Mandal şunları söz etti:

“Ülkemizde yakın vakitte gelişmeleri ve potansiyelleri gördükçe, bilhassa savunma endüstrisi bunun en yeterli örneği, Türkiye’nin göstermiş olduğu muvaffakiyet yalnızca bir üretim üssü değil. Geçmişte Türkiye’nin bilinen noktası emek ağır noktası, ondan sonrasında üretim noktası fakat şu an konuşulan boyut Türkiye artık bir teknoloji üssüne dönüşüyor. Bu da memnuniyetle söyleyebileceğim bir boyut.”


65 Ülkeyle, 94 kuruluşla işbirliğimiz var


“65 ülkeyle, 94 kurumla iş birliğimiz var. Bu temsiliyetin değerli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye dışarıdan bakıldığı vakit bilhassa teknoloji geliştirme noktasında yalnızca takip eden bir ülke değil, kendisi öncü olan, takip edilebilen bir ülke. Bunun gerisinde sanayi var. En kıymetli itici güç sanayi, insan kaynağı. Biroldukça ülke kendinin gelişmiş argüman ediyordu ancak pandemi devri gösterdi ki temelinde gelişmişlik seviyesi o devirde ne kadar süratli, çevik ve tahlil odaklı başarabildiğine bağlı.

Konferansta konuşan ASKON Genel Lideri Aydın iktisat gündemindeki gelişmelere değinerek, büyümede sanayi ve süratle gelişen teknolojinin kıymetine değindi.


Aydın konuşmasında şu tabirler eyer verdi:

“Öncelikle emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sürecindeyiz. Hükümetimiz artık mevzuyu tamamlamış üzere duruyor. EYT konusu, iş dünyasını ilgilendiren değerli bir husus, patronlarımızın önemli mali bir yükle karşılaşacağı bir müddetç. Çok verimli bir istihdama sahip olan, deneyimi yüksek olan çalışanlarımızın de emeklilikle karşı karşıya kalacağı ve şirketlerimizin de buradan etkilenebileceği bir durumla karşı karşıyayız. Bununla ilgili raporlarımızı, EYT ile ilgili taleplerimizi her iki bakanlığımıza arz ettik.” diye konuştu.

Emeklilik fiyatlarıyla karşı karşıya kalacak firmaların olacağını aktaran Aydın, şunları kaydetti:

“Bunların karşılanması için bilhassa Hazine ve Maliye Bakanımızdan, sıfıra yakın bir faiz oranıyla bu firmalarımızın desteklenmesi, bununla alakalı özel bir kredi garanti fonunun desteklenerek bir EYT sürecinin geçmesi açısından taleplerimizi ilettik. Bir çalışma olacağı istikametinde düzgün haberleri de alıyoruz. Taban fiyat ile ilgili de birebir biçimde taleplerimizi ilettik. Emekçilerimizin enflasyon karşısında en az ziyanla karşılaşabileceği bir minimum fiyat talebinde bulunduk. Yüzde 40-45 bandında bir taban fiyatın de 2023 yılında gerçekleşebilir bir sayı olması tarafında talebimizi ilettik.


Enflasyonla ilgili beklentilere bakıldığında da mart ayında önemli bir düşüşle ve 2023 yılında de tek haneli bir enflasyona ulaşılabilir görünüyor. Türkiye iktisadının yüzde 5’in üstündeki büyümesinde değerli bir kısmın sanayi ve ihracatla oluyor oluşu bizleri keyifli ediyor. İkinci çeyrekten itibaren hem enflasyonda bir düşüş tıpkı vakitte siparişlerimizin tekrar kapasite kullanım oranlarının yüzde 80’in üzerine çıkacağı istikametinde beklentiler devam ediyor.

Türkiye olarak, kasım ayı içerisinde birinci maksat olan 225 milyar dolarlık ihracatı yakaladık. Aralıkla birlikte kestirim ediyoruz ki 250 milyar dolar bandında bir ihracatla 2022 yılını kapatacağız. Önümüzde birinci amaç 300 milyar, daha sonraki gaye 500 milyar dolar. Teknolojisi, AR-GE’si, markalaşması yüksek eserler satmamız gerekiyor.”

Çok sayıda yatırımcı ASKON üyesinin iştirakiyle gerçekleştirilen konferans, TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal’ın gerçekleştirdiği sunum ve soru-cevap ile bitmiş oldu.

Okumaya devam et...
 
Üst