Türkiye üretim üssü olabilir! Tam 23 milyar dolar kıymetinde

semaver

Global Mod
Global Mod
İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Lideri Livio Manzini, “Türkiye AB üyesi bir ülke olsaydı birliğin en büyük üçüncü üretim merkezi olurdu” dedi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Lideri Ahmet Burak Dağlıoğlu da, İtalya ile Türkiye içindeki ticari bağların istikrarda seyrettiğini söylemiş oldu.

‘Türkiye, İtalya ve ABD Ticaret, Yatırımlar ve Tahkim Paneli’nde her üç ülkedeki yatırım potansiyeli, iş fırsatları, tüzel süreçler ve uyuşmazlık hususları ele alındı. İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, “İtalya ve Türkiye’nin kuvvetli bağlantıları Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanıyor. Geçtiğimiz yüzsenelerda da bu ilgiler giderek arttı. Floransalı ve Osmanlı bankacılarının birlikte çalışmaları, Roma ve İstanbul’un yüzseneler süren faal ticaretleri bugün hala devam ediyor. Türkiye’nin stratejik gücüne, potansiyeline Avrupa için ehemmiyetine ve İtalya ile yakın bağlantılarının geleceğine inanıyorum. Türkiye yüksek bir genç nüfusa sahip ve eğitime pek yatırım yapan bir ülke. Ayrıyeten Avrupa’nın Ortadoğu’ya açılan kapısı. şahsi ilgiler ve yüzseneler sürecek köprüler kurmak epeyce değerli. Türkiye’nin pozisyonu ve kıymeti dünya ile her vakit kuvvetli ekonomik ve politik bağları olacağının göstergesi. Güç ve telekomünikasyon üzere memleketler arası ticaret ve irtibat araçlarının değeri gün geçtikçe artıyor. Şirketlerimize makro ekonomik inisiyatifler sağlamalıyız. Yatırımcılara problemlerini çözebilmek ismine efektif araçlar vermeliyiz” dedi.

“TÜRKİYE AB ÜYESİ OLSAYDI BİRLİĞİN EN BÜYÜK ÜÇÜNCÜ ÜRETİM MERKEZİ OLURDU”

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Lideri Livio Manzini ise Türkiye ile İtalya içindeki karşılıklı ticaret hacminin 23 milyar dolar düzeyine yükselmesine vurgu yaptı. “Türkiye AB üyesi bir ülke olsaydı birliğin en büyük üçüncü üretim merkezi olurdu” diyen Manzini şu biçimde konuştu: “Türkiye ve İtalya ile ikili ticaret 23 milyar dolar ile rekor kırdı. Avrupa Birliği ile ilgili ticaret hacmi ise yüzde 25 arttı. Türkiye’nin toplam dış ticaretinin yüzde 36’sına tekabül ediyor. Yatırıma da bakmamız gerekiyor. Pandemi her ne kadar ziyan vermiş olsa da dış yatırımın Türkiye’ye girişi güzel noktalara ulaştı. İtalya 5 milyara yakın sanayi yatırımı ile Türkiye’deki yabancı ülke yatırımlarında üçüncü sıraya ulaştı. Başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere Avrupa da Çin’den kopmak istiyor. Çin’e bağlılık tasa verici boyutlara ulaştı ve tedarik zincirlerinin pandemi ile ziyan görmesiyle yakın coğrafyalardan ticaret isteği arttı. Odaklanmamız gereken nokta ABD ve AB. Burası bir üretim üssü olduğuna göre başka potansiyel ülkelere de birlikteinde gidilebilir. Bunların başında Afrika, Ortadoğu, Irak, Azerbaycan yer alıyor. Türkiye büyük bir üretim noktası haline geldi. Şu anda Avrupa’nın en büyük üretim merkezi Almanya. İkinci olarak ise İtalya geliyor. Türkiye Avrupa Birliği üyesi olsaydı bu sıralamadaki üçüncü ülke olurdu. Toprağı, insanı ve sanayi alt yapısı buna müsait. Kâfi ki yabancı yatırımcının önünü gorebileceği bir ortam oluşturulsun”.

“ÜRETİM VE LOJİSTİKTE BÖLGENİN MERKEZİ OLMA YOLUNDA İLERLİYORUZ”


Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Lideri Ahmet Burak Dağlıoğlu da, İtalya ile Türkiye içindeki ticari ilgilerin istikrarda seyrettiğini söylemiş oldu. Dağlıoğlu, “Türkiye’nin uzun periyot ekonomik başarısı ve milletlerarası tedarik zincirine dahili kelam konusu. Endüstriyel kesimi, kimya kesimi, yeme içme kesimi üzere biroldukca bölüm dünya ticareti ile senkronize bir biçimde işliyor. Amazon’un Türkiye’ye yaptığı 100 milyon dolarlık yatırımı buna bir örnek. Bu durum Türkiye’nin lojistik ve üretim noktası olarak bölgede güç merkezi olmaya yanlışsız ilerlediğini açık ve net bir biçimde gösteriyor. Finansal yatırımcılar da artmakta. Start-up firmaları da memleketler arası devlerden yatırım çekmeye ve Türk teknolojilerine yatırım yapmaya devam ediyor” sözlerini kullandı.

Okumaya devam et...
 
Üst