Türkiye ve Libya içindeki mutabakat zaptı yürürlüğe giriyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye ve Libya içinde hidrokarbonlar alanında iş birliğinin geliştirilmesi, iki ülke kara ve deniz kaynaklarının araştırılması, geliştirilmesi ve üretimi alanında ortak projeler gerçekleştirilmesini amaçlayan Mutabakat Zaptı TBMM’ye sunuldu. 3 Ekim 2022 tarihinde Trablus’ta imzalanan mutabakat zaptına ait kanun teklifinin önümüzdeki günlerde evvel TBMM Dışişleri Komitesinde, akabinde Genel Kurul’da onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

bir süre evvel Libya’daki Trablus İstinaf Mahkemesinin, ülkenin iç hukukundan kaynaklanan teknik bir niçinle, mutabakatın askıya alınmasına ait bir karar verdiği belirtilmişti. Lakin daha sonrasında Libya Petrol Bakanı Muhammed Aoun muahedenin geçerli olduğunu açıklamıştı. Libya tarafınca gelen bu açıklamalardan daha sonra Türkiye mutabakatın onay sürecini başlattı. Bu kapsamda TBMM’ye sunulan mutabakat zaptında iki ülke içindeki iş birliğinin nasıl yürütüleceğine ait ayrıntılara da yer verildi.

ARAMA, DAĞITIM VE TİCARETİ KAPSIYOR

Türkiye’nin Libya ile imzaladığı hidrokarbon mutabakat muhtırasının 30 trilyon dolarlık potansiyel taşıdığı belirtiliyor. Yunanistan başta olmak üzere Fransa ve Almanya üzere ülkelerin itiraz etmesine karşın, muahede kapsamında Türkiye ve Libya iki ülkenin ulusal petrol şirketleri biroldukca alanda ortak çalışma yürütecek. Anlaşmaya nazaran, Libya’daki hidrokarbonların aranması, üretimi, taşınması, rafine edilmesi, ticarileştirilmesi, dağıtımı ve ticareti ile ilgili projelerin geliştirilmesi, petrol, doğalgaz, petrokimyasallar ve rafine edilmiş petrol eserleri üretimi ve ticareti konusunda iki ülke iş birliği yapacak. Hidrokarbonlar alanında ikili bilimsel, teknik, teknolojik, hukuksal, idari ve ticari iş birliğinin geliştirilmesi de teşvik edilecek.

Mutabakat zaptının öne sürülen sebebinde “Anlaşma ile iki ülkenin kara ve deniz kaynaklarının araştırılması, geliştirilmesi ve üretimi için ortak projelerin gerçekleştirilmesi üzere adımlarla mevcut iş birliğinin artırılması amaçlanmaktadır. Ayrıyeten, tarafların ulusal petrol şirketlerinin gerçekleştirecekleri iş birliğinin kıymeti bir kez daha vurgulanmaktadır” denildi.

TPAO İŞ İŞTİRAKİ KURACAK

Mutabakat metninde hidrokarbonlar alanında, her iki ülkenin kamu ve özel teşekküllerin içindeki iştiraki güçlendirme yoluyla bilgi ve uzmanlık alışverişi yapılacağı da açıklandı. Öbür iş birliği alanları içinde hidrokarbon kaynaklarının geliştirilmesi ve kullanmasıyla ilgili projeler, mevzuat çalışmaları da dahil, doğalgaz ve petrol piyasa yapısı hakkında tecrübe paylaşımı ve eğitim programlan düzenlenmesi üzere unsurlar yer aldı. Ayrıyeten, TPAO ile Libya Devleti Ulusal Petrol Şirketi (NOC) içinde kara ve deniz hidrokarbon alanlarında petrol operasyonları gerçekleştirmek maksadıyla muahedeler yapacak. Her iki şirketin ortak teşebbüsler/iş iştirakleri kurmaları desteklenecek. TPAO tarafınca sahip olunan yahut kullanılan sismik araştırma gemileri ile sondaj gemilerinin de Libya’da kullanılması muahedenin hususları içinde yer alıyor.

BOTAŞ VE TPIC DE DEVREDE

Bunların yanı sıra Libya’nın mevcut yahut ek petrol ve gaz boru çizgisi sistemlerinin geliştirilmesi ve işletilmesi konusunda da iş birliğine gidilecek. Bu kapsamda; BOTAŞ Libya’daki projelerde nazaranv alacak. Turkish Petroleum International Company (TPIC) petrol ve doğalgaz, petrokimyasallar ve petrol eserleri ticareti alanlarında iş birliği yapılacak. Anlaşmanın ‘Yatırım’ başlıklı kısmında ise tarafların, hidrokarbonlar alanındaki yatırımları teşvik etmek için müşterek çalışmaları, kendi ilgili kamu ve özel şirketlerini hidrokarbonlar alanında yatırım yapmaları konusunda cesaretlendirmeleri, özel ve kamu teşekküllerini hidrokarbonlar alanında faaliyet gösterecek ortak teşebbüs yahut şirketler kurmaları konusunda desteklemeleri öngörülüyor.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ

Okumaya devam et...
 
Üst