Türkiye ve Suriye’deki depremler: hileli bağış çağrıları alarmı

bencede

New member
Türkiye ve Suriye’nin kuzeyinde binlerce kişinin hayatına mal olan yıkıcı depremlerin ardından, hileli bağış çağrılarına ilişkin ilk uyarılar geldi. Yazılım şirketi Bitdefender, bunlardan ilkinin doğal afetten 24 saat sonra ortaya çıktığını gördü. Ukraynalı sözde bir hayır kurumunun kripto para şeklinde bağış istediği spam e-postalar gözlemlendi. E-postalar çoğunlukla Güney Kore ve diğer Asya ülkelerinde görüldü, ancak bazıları Almanya’da da görüldü. Pakistan’daki IP adreslerinden geliyorlar. Şimdiye kadar, saldırıya uğrayan Ukrayna için bağışlar ilgili alan adında ilan edildi.


Bağış toplama etkinliklerine göz atın


Bitdefender, felakete “alaycı” yaklaşımın şaşırtıcı olmadığını yazıyor. Benzer bir şey tekrar tekrar gözlemlenir. Bağışların kullanımını inceleyen Alman Sosyal Sorunlar Merkezi Enstitüsü (DZI) de bu tür “bedavacılara” karşı uyarıda bulunuyor. Yalnızca Bitdefender tarafından gözlemlenenler gibi saf dolandırıcılıklar değil, aynı zamanda “etkili ve verimli bir şekilde yardım edebilmek için gerekli uzmanlığa sahip olmayan veya bağışların büyük bir kısmının yönetimde kaybolduğu veya hatta özel kazanç için uygunsuz kullanmak”.

DZI ayrıca hileli bağış itirazlarının nasıl daha kolay tespit edilebileceği hakkında bilgi sağlar. Çok fazla duygu uyandıran ancak yardım planları hakkında çok az bilgi sağlayan isteklere karşı dikkatli olun. İnternette hızlı transfer talep eden bağış talepleri dikkatle izlenmelidir. Örneğin sorumlu kuruluşun web sitesi ziyaret edilmelidir. DZI’nin kendisi, araştırma için de kullanılabilecek bağışların kullanımına ilişkin bir veri tabanı tutar. Vakıf, Türkiye ve Suriye’deki deprem için “bağış mührü” olan saygın toplama kuruluşlarının bir listesini derledi.

Pazartesi gecesi ve ardından yine Pazartesi günü öğle saatlerinde, Türkiye’nin güneyi ve Suriye’nin kuzeyi, Gaziantep şehri çevresinde, özellikle şiddetli iki ve nispeten daha zayıf birkaç depremle sarsıldı. Toplamda en az 9.400 kişi öldü, on binlerce kişi yaralandı ve birçoğunun çöken binaların altında kaldığına inanılıyor. Sahadaki durum sadece kış sıcaklıkları nedeniyle değil, aynı zamanda özellikle Suriye’deki sosyal durum nedeniyle daha da zorlaşıyor. Suriye’de yıllardır devam eden iç savaşın yol açtığı yıkımdan çok sayıda insan bölgeye kaçtı.


(mho)



Haberin Sonu
 
Üst