Türkiye’de bir ilk! Yerli malı rüzgar türbini geliyor

semaver

Global Mod
Global Mod
Avrupa’nın en büyük güneş gücü santralini aralıkta tamamlayacak olan Kalyon Holding, Türkiye’de bir birincisi daha gerçekleştirecek. Kalyon Holding İdare Heyeti Lideri Cemal Kalyoncu, “Şu anda güneş gücü panellerini yüzde 85 yerlilikle Türkiye’de üretiyoruz. Yeni bir şey yapacağız. Bu sürpriz olacak. Şu anda gayemiz yüzde 65’in üzerinde yerlilikle rüzgâr türbinlerini Türkiye’de üretmek. Türkiye’de bugün rüzgâr türbinlerinin kule, kanat ve jeneratörleri üretilebiliyor. Ülkemize hayli büyük bir kar olacak. İthal eden değil yüksek teknoloji ihraç eden bir firma olacağız” diye konuştu. Konya Karapınar’da hayata geçirdikleri güneş gücü santralinin aralıkta tamamının biteceğini belirten Kalyoncu, “1.350 megavatlık kısmı bitecek. Şu anda günde 700 megavatlık üretim yapıyoruz. Yıllık 2 milyon kişinin elektriğini karşılayacak. Santralimiz dünyanın en büyük üç santralinden biri, bugün ulaşmış olduğu 700 megavat kapasite ile aslına bakarsan Avrupa’nın en büyüğü oldu” dedi. Cemal Kalyoncu’nun verdiği bilgiye göre, santral 20 milyon metrekarelik alana konseyi. 2 bin 600 futbol alanı büyüklüğündeki bölgede 3.5 milyon adet panel kullanılacak. Yılda 2 milyon ton karbon salımının önüne geçilecek. Santralle 600 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek.


MÜHENDİSLERİN % 95’İ TÜRK

Ankara’da panellerin üretildiği Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nı da 1.250 megavat kapasiteye çıkardıklarını söyleyen Kalyoncu, şunları anlattı: “Dünyanın en âlâ panellerini yüksek teknolojiyle üretiyor. Dünyada tek bir fabrika, tek çatı altında dört üretim yapıyor. Yani külçe (ingot), dilim (wafer), hücre (cell) ve en sonda da panel (modül) üretimi; özetlemek gerekirsesı taştan panele kadar olan bütün kısım, kendi kurduğumuz Kalyon PV fabrikamızda yapılabiliyor.” Fabrikada çalışan mühendislerin yüzde 95’inin Türk olduğunu vurgulayan Kalyoncu, en az 100 Türk bilim beşerinin çalıştığı bir Ar-Ge merkezi kurduklarını kaydetti.

LNG VE GES İÇİN TEKLİF YAĞIYOR

Türkiye’de bir birinci vakit içinderda LNG’yi doğalgaza çeviren taşınabilir LNG terminalini Aliağa’ya kurduklarını BOTAŞ’ın yurtharicinden temin ettiği sıvılaştırılmış doğal gazı (LNG) gazlaştırıp kullanıma sunduklarını belirten Kalyoncu, şöyleki konuştu: “Özellikle son 2 aydır, Almanya’dan, Polonya’dan her hafta yetkililer geliyor. ‘Aman gelin LNG işini bize yapın, güneş gücünü yapın’ diyorlar. Yalnızca oradan değil ABD’den, Afrika’dan, Avrupa’dan gelen epeyce sayıda yetkili ‘Lütfen bu işi bize getirin’ diyor. Lakin LNG’de önceliğimiz Türkiye. İleride tahminen olabilir.”

DÜNYA BANKASI YANLIŞINI DÜZELTTİ

Kalyoncu, İGA ataklarının yurtharicinde nasıl yankı bulduğuna ait, “İGA’ya ve güneş gücü yatırımlarımıza ABD’den Çin’e, Avrupa’dan Ortadoğu’ya kadar hayli talipli var. Gelenlerle görüşüyoruz. Makul bir noktaya geldiğimiz firmalar da var. Kesin noktaya gelince açıklayacağız” diye konuştu. Havalimanının kendilerine epey şey kazandırdığını anlatan Kalyoncu, “Yenilenebilir güç ve havaalanları noktasında üç kıtada hayli farklı çalışmalarımız olacak” dedi. Havacılık ve güçte yatırımlarını yılın geride kalan devrinde de sürdüreceklerini lisana getiren Kalyoncu, elektrikli şarj istasyonu ve elektrik depolama bataryalarıyla ilgili çalışma yaptıklarını, 1.000 megavatlık rüzgâr santrali projesine de 2023’te başlayacaklarını vurguladı.

İSTANBUL HAVALİMANI’NA 8 MİLYAR EURO YATIRIM

İstanbul Havalimanı’nda 10 milyar 250 milyon Euro’luk yatırımın 8 milyar Euro’sunu kredi ve öz kaynaklarıyla yaptıklarını, kalan kısmın muhtaçlık pek hayata geçirileceğini anlatan Kalyoncu, “Dünyanın en büyük, en sağlıklı ve en işlevsel havaalanını yaptık. Şu anda İGA İstanbul Havalimanı yolcu sayısı açısından Avrupa’da birinci, dünyada ikinci sırada. Hindistan’da karşılaştığım adam da, Amerika’da, Afrika’da konuştuğum da İGA’dan bahsediyor. ‘İstanbul’a gittik orada epey farklı bir havaalanı gördük’ diyorlar” diye konuştu. Havalimanının iktisada tesirinden bahseden Kalyoncu, yolcu sayısı 120 milyona geldiğinde gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 4.5’ini buradan üretileceğini bildirdi. Kalyoncu, İstanbul Havalimanı’na geçtikten daha sonra kuş çarpma olayının ve uçakların pas geçme sayısının yüzde 50 azaldığını kaydetti.

VAKTİM OLURSA BESİN DALINA GİRECEĞİM

Organik ve verimli besin ile dikey üretim noktasında fikirleri olduğunu belirten Kalyoncu, vakti olması durumunda besin dalına girmeyi düşündüğünü söylemiş oldu. Kalyoncu, metrobüsü, Türkiye-KKTC içinde inşa ettikleri tatlı su boru çizgisini, Türkiye’nin birinci, Avrupa’nın en büyük ileri biyolojik artırma tesisini ve bu arıtmadan çıkan atıklardan güç üretme projesini, İstanbul’da çalışan çöp yakma tesisinden güç üretme projesini hayata geçirdiklerini anlattı. Silivri’de denizin altına doğalgaz depolama tesisi yaptıklarını kaydeden Kalyoncu, 2 bin metre derinlikte depolar yaptıklarını, yazın fiyatlar düşükken alınacak gazın kışın daha ekonomik olarak halka sunulabileceğin vurguladı. Holding olarak 4T (toplum, tabiat, tasarım, teknoloji) isimli bir formüllerinin bulunduğunu belirten Kalyoncu, tabiata faydalı olmak için şu ana kadar 7.5 milyona yakın fidan diktiklerini söylemiş oldu. Kalyon Vakfı’nın İstanbul’da belediyelerle ortak hayvan barınakları üzerinde çalışma da yaptığını anlatan Kalyoncu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde şu anda 10 bine yakın öğrenci bulunduğunu belirtti.

KAYNAK: SABAH

Okumaya devam et...
 
Üst