Türkiye’deki kuyudan petrol fışkırdı: Dünyada birinci 10’da

semaver

Global Mod
Global Mod
Karada ve denizde gaz ve petrol aramaları sürat kesmeden sürüyor. Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Karadeniz ve Akdeniz’de sismik araştırma ve sondaj çalışmalarının devam ettiğini belirterek “Hedefimiz cumhuriyetin 100’üncü yılında yerli gazımızı milletimizle buluşturmak. Proje kapsamında, 2.200 metre derinliği ve 170 kilometre uzunluğuyla dünyanın en derin ve en uzun deniz tabanı iletim sistemi inşa edilmekte. Yapılacak çalışmalar sonucunda, mevcut rezervlerin üst istikametli güncellenmesiyle birlikte ülkemiz kendi doğalgaz muhtaçlığını karşılarken, ürettiği doğalgazın bir kısmını da kuracağı ticaret merkezi üzerinden satan kıymetli bir kaynak ülke olacak” dedi.


EN BÜYÜK 10 KEŞİF ARASINDA

Karadaki çalışmalar hakkında da bilgi veren Dönmez “TPAO tarafınca 2021 yılında 112 kuyunun sondajını tamamladık. 2022 yılında ise 150 kuyunun sondajının tamamlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu. Dönmez, şu biçimde devam etti: Çukurova petrol alanında rezerv bedeli yaklaşık 800 milyon dolar olan petrol keşfini bu yıl gerçekleştirdik. Bölgedeki üretilebilir petrol rezervinin yaklaşık 8 milyon varil olduğunu varsayım ediyoruz. Bunun yanı sıra Şırnak-Şehit Esma Çevik petrol alanı şu ana kadar 2022 yılında dünyada yapılmış en büyük birinci 10 keşif içinde yer alarak dikkat çekmekte. TPAO, son senelerda hem karada birebir vakitte denizde arama çalışmalarına tartı vererek, yalnızca 5 sene evvel günlük 37 bin varil olan yurt içi hidrokarbon üretimini bugün prestijiyle 65 bin varil düzeylerine taşıdı. Ayrıyeten kara alanlarında yapılan çalışmalarda son 3 yılda toplam 223 milyon varil petrol eş bedeli yeni rezerv bulundu.



KIŞI DÜŞÜNCESİZ GEÇİRECEĞİZ


Bakan Dönmez kışın enerji arzı konusunda rastgele bir kahır yaşanmasını beklemediklerini belirterek şöyleki devam etti: Boru çizgilerimiz, LNG ve FSRU tesislerimiz ve yer altı doğalgaz depolama tesislerimiz yardımıyla, farklı kaynaklardan istediğimiz vakitte ve ölçüde doğalgaz temin etme esnekliğine sahip olduğumuzdan arz güvenliği noktasında bu kışı zahmet yaşamadan geçirmeyi hedefliyoruz. tıpkı vakitte, Azerbaycan olmak üzere kaynak ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. TANAP doğalgaz boru sınırının kapasitesinin iki katına çıkarılması suretiyle hem Türkiye’ye birebir vakitte Avrupa’ya Hazar Bölgesinden daha fazla gaz arzı sağlanması için çalışmalarımıza başladık. Trakya’da kurmayı planladığımız doğalgaz ticaret merkezi için izlenecek yol haritasını da yıl sonuna kadar netleştireceğiz.

VEFAT EDENLERİN YAKINLARINA İŞ

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Taşkömürü İşletmesinde meydana gelen ve 42 kişinin vefat ettiği kazada dikkatsizliği bulunan kim var ise gereğinin yapılacağını belirtti. Dönmez, ayrıyeten yapacakları düzenleme ile kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası kararında vefat eden madencilerin genel sıhhat sigortası dâhil, prim ve prime ait her türlü borçların terkin edilerek hak sahiplerine aylık bağlanacağını söylemiş oldu.

Dönmez “Bunun yanı sıra vefat eden madencimizin eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişi, kamu kurum ve kuruluşlarının daima emekçi takımlarında istihdam edilecek” dedi.

KAYNAK: TÜRKİYE

Okumaya devam et...
 
Üst