Türkiye’den Latin Amerika hamlesi!

semaver

Global Mod
Global Mod
Uruguay Dışişleri Bakanı Francisco Bustillo’nun, Çavuşoğlu’nu karşılaması, baş başa ve heyetler ortası görüşmelerin daha sonrasında iki ülke içinde Karşılıklı Yatırımların Güçlendirilmesi Muahedesi ve Özgür Ticaret Mutabakatı İstikşafi Görüşmelerine Dair Referans Belgesi’nin imzalanmasının akabinde iki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Uruguay’da kendisine gösterilen misafirperverlikten duyduğu memnuniyeti lisana getirerek Türkiye’den Uruguay’a Dışişleri Bakanı seviyesinde birinci resmi ziyareti gerçekleştirmekten memnunluk duyduğunu söylemiş oldu.

İki ülke içindeki bağların son bir yılda geliştiğini aktaran Çavuşoğlu, “Geçen sene mart ayında Montevideo Büyükelçiliğimizi açtık. Sayın Bakan Bustillo, ağustosta Ankara’yı ziyaret etti ve Uruguay’dan da Dışişleri Bakanı seviyesinde gerçekleştirilen birinci ziyaretti. O ziyarette de 4 tane mutabakat imzalamıştık. Gerisinden Uruguay parlamentosunda Türkiye Dostluk Kümesi kuruldu, bizde aslına bakarsan vardı.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, iki ülke içindeki artan ticaret hacmine ait şunları söylemiş oldu:

“Biraz evvel iki tane kıymetli evrak imzaladık. Bunlarla birlikte ikili ticaret hacmimizi artırabileceğimize inanıyoruz. Geçen yıl, salgına karşın ikili ticaret hacmimiz arttı. Hür ticaret mutabakatımızı imzaladıktan daha sonra ikili ticaret hacmimizin ve ekonomik iş birliğimizin epey daha değerli düzeylere ulaşacağına inanıyoruz ve bu yıl ortasında Karma Ekonomik Komite’nin birinci toplantısını da Uruguay’da gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”

“BİRÇOK ALANDA MÜNASEBETLERİMİZİ GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ”

Türkiye’nin Uruguay ile münasebetlerini ileriye götürmek istediğini belirten Çavuşoğlu, “Kültür, sıhhat, eğitim ve savunma sanayi başta olmak üzere birfazlaca alanda bağlantılarımızı geliştirmek istiyoruz. Bu doğrultuda dostum Francisco ile arkadaşlarımızla bir arada çalışacağımıza dair bugün mutabık kaldık.” tabirlerini kullandı.

Çavuşoğlu, Uruguay’ın Ankara Büyükelçiliğinin açılmasını beklediğini lisana getirerek şöyleki devam etti:

“Büyükelçi Hugo Cairus’u Ankara’da görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz. Uruguay’ın Ankara Büyükelçiliğinin açılışına dostum Francisco’yu bekliyorum. Ayrıyeten kendisini gelecek sene nisanda üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz Antalya Diplomasi Forumu’na da buradan resmen bir kez daha davet etmek istiyorum.”

“EN KIYMETLİ FIRSATLARDAN BİRİ BAĞLARIMIZI GÜÇLENDİRMEK VE TİCARİ ANLAŞMALARIMIZI İMZALAMAK OLDU”

Uruguay Dışişleri Bakanı Bustillo, Çavuşoğlu’nu ülkesinde ağırlamaktan onur duyduğunu belirterek, “Geçtiğimiz yıl ortasında mevkidaşım Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret etme fırsatını bulmuştum, bugün de kendileri iadeiziyaret yaptılar. Kendileriyle görüşme fırsatını tekrar buldum. En kıymetli fırsatlardan biri de yakın bağlarımızı güçlendirmek ve ticari anlaşmalarımızı imzalamak oldu.” dedi.

İki ülke içinde imzalanan mutabakatlara dikkati çeken Bustillo, “Bu vesileyle Uruguay’ın gelecek Ankara Büyükelçisi Hugo Cairus’u takdim etme fırsatı buldum. Kendisi de Türkiye’ye gittikten daha sonra aslına bakarsanız düzgün olan münasebetlerimizi daha epey derinleştirmek için çalışacağını söylemiş oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

İkili toplantıda Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bustillo’ya Türkiye’de Galatasaray ve Fenerbahçe futbol ekiplerinde oynayan Uruguay ulusal grup oyuncuları Fernando Muslera ve Diego Rossi’nin imzalı formalarını ikram etti.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...