Türkiye’nin 73 vilayetinde biyokütleden elektrik üretiliyor

semaver

Global Mod
Global Mod
AA muhabirinin Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığından aldığı datalara göre, Türkiye’nin elektrik şurası gücü mart sonu prestijiyle 100 bin 334 megavata ulaştı. Biyokütle gücünün toplam elektrik heyeti gücündeki hissesi da yüzde 2 oldu.

Su, rüzgar ve güneş üzere sınırsız doğal kaynakların sahip olduğu gücün kullanılabilir güç formuna dönüştürülmesi için faydalanılan teknolojiler çeşitlenirken, binlerce tona ulaşan atıkların güç üretiminde kullanması da artıyor.

Türkiye’nin çabucak tüm bölgelerinde biyokütleden elektrik üretimi gerçekleştirilebiliyor. Biyokütleden elektrik gücü heyeti gücü mart sonu prestijiyle 73 vilayette bulunan santrallerle 2 bin 102 megavat kapasiteye ulaştı.

İstanbul sahip olduğu 264,5 megavat biyokütleden elektrik gücü üretim kapasitesiyle bu vilayetler içinde birinci sırada yer alıyor. İstanbul’u 132,4 megavatla Ankara, 88,4 megavatla İzmir, 81,6 megavatla Balıkesir ve 81,5 megavatla Samsun izliyor.

Öte yandan Türkiye’nin biyokütle atık potansiyelinin, yaklaşık 8,6 milyon ton petrol muadili ve bu kaynaktan üretilebilecek biyogaz ölçüsünün da 1,5-2 milyon ton petrol muadili olduğu iddia ediliyor.

BİYOKÜTLEDE 9 BİN MEGAVAT POTANSİYEL BULUNUYOR

Biyogaz Yatırımları Geliştirme Derneği İdare Heyeti Lideri Altan Denizsel, Türkiye’nin biyokütle gücünde potansiyelinin 9 bin megavat düzeyinde olduğunu söylemiş oldu.

Denizsel, atıkların sınıflandırılması konusunun toplumda hala gereğince farkındalık oluşmadığını belirterek, “Atıkların yakıta dönüşmesi için ayrıştırma safhası pek değerli. Bu hususta daha fazlaca bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerekiyor. Bunların yanında devletin teşvikleri biyokütleden elektrik üretilmesinde kritik kıymet taşıyor. Yaptığımız hesaplamalara göre, megavatsaat başına 1500 lira teşvik sağlanırsa, Türkiye’nin potansiyeli daha fazla ortaya çıkarılabilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Sürdürülebilir ve yenilenebilir bir kaynak olan biyokütle, organik materyallerin yakılmasıyla elde edilen bir tıp güç olarak öne çıkıyor. Bilhassa mahsul kalıntıları, orman eserleri, su bitkileriyle birlikte ticari yahut evsel atıklar da sistemin çalışmasında yakıt olarak kullanılabiliyor.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst