Türkiye’nin yanı başında 900 milyar metreküp doğal gaz rezervi var

semaver

Global Mod
Global Mod
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ukrayna dönüşü uçakta “Irak’tan Türkiye’ye doğalgaz arzı olabilir” kelamlarıyla dikkat çektiği projenin bilgileri ortaya çıkmaya başladı.

Kuzey Irak bölgesel idaresi ile 2017 referandumu daha sonrası kopan bağlar siyasi olduğu kadar iktisat ve güç alanında da tesirli oldu.

Yıllık 1 milyon varil petrol taşıma kapasitesine sahip petrol çizgisinden geçen yıl 192 milyon varil petrol taşındı. BOTAŞ eski Genel Müdürü Gökhan Yardım, Kuzey Irak’ta 900 milyar metreküp doğalgaz rezervi olduğunu söylemiş oldu. Yardım “Petrol ticaretiyle bir arada bu gazın üretim ve nakil çizgilerinin kurulması ile Türkiye tarihi kazanım sağlar” dedi.

BOTAŞ Doğal Gaz Alım Dairesi Eski Lideri Arif Aktürk ise “Irak ile 1974 yılında başlayan ve 2013 yılında yenilenen mutabakat ile devam eden hidro karbon ticaretimiz var. Tüm dünyayı etkileyen güç krizinden en az hasarla çıkabiliriz. Türkiye sonunun çabucak yanı başında olağanüstü zenginlikte ve bakir petrol-gaz alanları var. Öteki tabirle güçte tahlil yanı başımızda” diye konuştu.

TPAO KISA MÜDDETTE HALLEDER

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, Gökhan Yardım, Kuzey Irak’la başlatılacak gaz ticaretinin altyapısının hazır olduğunu belirterek şöyleki konuştu: “TPAO ve BOTAŞ dünya çapında kuruluşlar. Resmî mutabakatların yapılması durumunda TPAO sondaj ve sürece konusunu fazlaca kısa müddette halledebilir. Şu an Silopi’ye kadar uzanan bir boru sınırımız var, çizginin Irak tarafı ise düz arazi olduğu için hayli kısa müddette hazır hâle getirilebilir. Mansuriye, Khormor ve Cem Cemal bölgelerinde olağanüstü gaz rezervi mevcut. Türkiye ve Irak makamlarının mutabık kalması durumunda 1 milyon varil dahi kâfi olmaz. Alternatif bir petrol boru sınırının daha inşa edilmesi gerekir. Bu potansiyel var ve bu sayılara karayolu nakliyatı dahil değil. Maksat, birinci planda 1 milyar metreküp ile başlanacak sevkiyatı yıllık 10 milyar metreküpe taşımak.”


“ÜÇÜNCÜ KAZANIM KÜKÜRT”


Arif Aktürk, petrol ve gaz yanında bir öteki kıymet zincirine dikkat çekti. Aktürk “Kuzey Irak’taki gaz, kükürt oranı yüksek bir gazdır. Şayet bu kükürt kurulacak tesislerle bizim üzerimizden pazara çıkarılabilirse milyarlarca dolarlık ekonomik kıymet sağlar. Kükürtün alanda kalması durumunda bölgede kükürt dağları oluşacak ve yağan yağmurlarla birlikte sülfürik aside dönüşerek çevresel felaketlere yol açacaktır” ihtarında bulundu.

Irak merkezî idaresi, 2013 ve daha sonrası IT Petrol Boru Sınırı’ndan yapılan petrol ticaretiyle ilgili Türkiye ile ilgili davacı oldu. Tahkime giden ve kararı hala açıklanmayan dava içeriğinde Kuzey Irak idaresinin lakin ihraç edilen petrolden yüzde 17 hisse alabileceği kararı yer alıyor. Türkiye krizi aşma ismine Barzani idaresi ile eş vakitli olarak Bağdat merkezî idaresi ile de ağır diplomasi yürütüyor. Diplomatik kaynaklar gelinen noktada değerli kazanımlar elde edildiğini belirtiyor.



KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ

Okumaya devam et...
 
Üst