Üreticiler güç durumda: Malatya’da kayısıyı don vurdu

semaver

Global Mod
Global Mod
Malatya kayısısı don felaketiyle karşı karşıya kaldı. Türkiye’nin kayısı deposunda işler yolunda gitmedi. Üreticiler feveran ediyor.

KAYISI RESMEN DONDU

Türkiye’deki 17 milyon kayısı ağacının 8 milyonuna mesken sahipliği yapan ve “dünya kayısı başkenti” olarak anılan Malatya’da gece sıfırın altında seyreden sıcaklık sebebiyle kimi kayısı bahçelerinde don meydana geldi. Başta Akçadağ ilçesi olmak üzere kent genelinde hasarın büyük olduğu ileri sürülürken, dondan etkilenen üreticiler yetkililerden yardım istedi. Akçadağ ilçesine bağlı Yağmurlu Mahallesi’nde incelemelerde bulunan kayısı esnafı ve üreticisi Cahit Leventoğlu, kent genelinde hasarın büyük olduğunu söylemiş oldu. Yağmurlu Mahalle Muhtarı Hureyra Kalmış, Akçadağ bölgesinde hasarın kestirim edilenlerden hayli daha fazla olduğunu tabir ederek, yetkililerden yardım talebinde bulundu.


Hususla ilgili açıklamalarda bulunun Malatya Ticaret Borsası Lideri Ramazan Özcan ise, “Malatya’da dün gece epey şiddetli bir don ile karşı karşıya kaldık. Meteoroloji gerekli ihtarları yapıyordu. Hala soğuk hava devam ediyor. Dünyadaki iklim değişikliği bilhassa mevsimlerdeki değişiklikler kayısıyı sıkıntı durumda bırakıyor. Mart ayında hiç sıra dışı bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıya kaldık. Bir taraftan sevindik çiçek açması gecikince riskin azalacağını avantaj olarak düşünüyorduk. Lakin dün gece sabaha karşı önemli bir don ile karşı karşıya kaldık. Şu anda Malatya’nın bilhassa ova dediğimiz rakımın 650 ile başladığı bin 200’lere kadar olan bölgelerde hayli önemli bir hasar kelam konusu. Hasarın rakamsal olarak boyutları ile ilgili olarak birkaç gün içerisinde daha sağlıklı bilgiye ulaşılabilir” dedi.

“2014 YILINA MİSAL BİR SOĞUK”

Yetkililerin don olayı ile ilgili alanda çalışma yaptıklarını belirten Özcan, “Teknik açıdan yetkililerimiz, Tarım Vilayet Müdürlüğü, Ziraat Mühendisler Odası alanda bir çalışma yapacak. Ziraat Odaları liderlerimiz şuanda kendi bölgelerinde bize bir bilgi akışı sağlıyor. Lakin 2014 yılına fazlaca misal bir soğuk hava dalgasıyla karşı karşıyayız. Zira devasa yükseklikte ölçüde bir soğuk hava olmamasına karşın kayısının yanma hadisesiyle karşı karşıyayız. Bugün itibariyle ova diye isimlendirdiğimiz bölgelerde Yazıhan, Eskimalatya, Kale’de bu alanların tamamında hayli önemli bir kasvet var. Şuana kadar görmüş olduğumuz tablo epey kötü” sözlerini kullandı.


“HERKES ETKİLENECEK”

Kayısısının bölge eseri olduğunu ve don olayından dolayı her insanın etkileneceğini tabir eden Özcan, “Malatya kayısısı bir bölge eseri, yalnızca Malatya’nın iktisadı ve Malatya’yı ilgilendiren bir eser değil. Bize hudut komşusu olan bütün vilayetler, mevsimlik çalışanlarımız, fabrikalarımızda hizmet veren kardeşlerimiz bu tablodan herkes fazlaca önemli manada etkilenecek. Malatya bilhassa son senelerda kayısıda epeyce itibarlı bir noktaya gelmişti. Fiyatlarda değerli ölçüde artışlar, üretim maliyetlerinin üzerindeki fiyatlar hepimizi hayli memnun ediyordu. Bu yıl mahsulümüz bol olacak diye fazlaca seviniyorduk. Bu bollukla da ekonomik olarak da kıymetli bir gelir elde edeceğiz diye düşünüyorduk. Maalesef bu gece yaşadığımız soğuk hava ve don hadisesi değerli bir hasara yol açtı” serzenişinde bulundu.


“YANMA ORANI ÇOK YÜKSEK”

Yeşilyurt Ziraat Odası Lideri Doğan Solmaz, zirai donun kayısı bahçelerindeki meyvelere ziyana niye olduğunu söylemiş oldu.

Solmaz, ilçede birfazlaca mahallede inceleme yaptıklarını anlatarak, düşük rakımlı yerlerde hasarın fazla olduğunu belirtti.

Sütlüce Mahallesi’nde bir bahçedeki zirai don hasarını inceleyen Solmaz, “Bahçede kayısı ağacının alt ve üst kollarını denetim ettik, bu bahçe yüzde 99 üzere yanmış görünüyor. Bu bahçede gördüğümüz kadarıyla kayısı yok, büsbütün bitmiş. Kayısısı zirai dondan etkilenen çiftçilerimiz için devletimizden yardım beklemekteyiz.” diye konuştu.

Çiçek açan ve meyvesi oluşan kayısı bahçelerinde hasarın büyük olduğunu anlatan Solmaz, “1600 rakımın altında çiçek açmış, meyveye dönüşmüş bölgelerde kayısının yanma oranı çok yüksek. Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri alanda inceleme yaptıktan daha sonra hasar oranı net olarak ortaya çıkacak. Bu incelediğimiz bahçe büsbütün zirai dondan dolayı yanmış durumda.” dedi.

Sütlüce Mahallesi’nde kayısı üreten Yunus Çetin ise bir yıllık emeğinin zirai donla heba olduğunu söylemiş oldu.

Dün gece meydana gelen zirai donun kayısı bahçesinde ekonomik kayba niye olduğunu anlatan Çetin, “Zayiatımız fazlaca büyük. Ekonomik gücüm yok. Devletimiz yardımcı olursa bir daha gübresini temenni ederek, bahçeyi gelecek yıla hazırlarız. Bu yıl kayısı yok. Geçen yıl da bahçem zirai dondan etkilendi lakin fazla değil. Bu yıl ki maalesef büsbütün afet oldu.” halinde konuştu.

Akçadağ ilçesine bağlı Esenli Mahallesi’nde çiftçilik yapan Bayram Demirci ise geçim kaynaklarının büyük oranda kayısıdan oluştuğunu tabir etti.

DARENDE DE DURUM FARKSIZ: DEVLET BÜYÜKLERİMİZDEN DAYANAK BEKLİYORUZ

İHA’nın haberine bakılırsa, Malatya’nın Darende ilçesinde binlerce ailenin geçim kaynağı olan kayısı bahçelerini de don vurdu.

Malatya’da gece sıfırın altında seyreden hava soğukluğu niçiniyle kimi kayısı bahçelerinde don meydana geldi. Don ile ilgili açıklamalarda bulunun Darende Ziraat Odası Lideri Orhan Karaca, “2 gündür bölgemizde ve vilayetimizde seyreden hava şartları sonucuyla dün gece bölgemizde don olayı gerçekleşmiştir. Meyve ve ağaçlar hasarlı durumda. Hasarımız epey büyük. Çiftçiler sıkıntı durumda. Devlet büyüklerimizden takviye bekliyoruz” diye konuştu.

Akçatoprak Mahalle Muhtarı Mahmut Berçin ise, kayısı bahçelerindeki don hasarının büyük olduğunu ve devlet büyüklerinden yardım beklediklerini söz etti.

KAYNAK: İHA

Okumaya devam et...
 
Üst