Uykuya dalarken, tam uyurken düşme hissi yol açar?

taklaci09

Global Mod
Global Mod
Uykuya dalarken, tam uyurken düşme hissi yol açar?
Eğer uykuya dalarken bir düşme hissi yaşadıysanız yahut bedeninizin birdenbire kasıldığını hissettiyseniz, yalnız değilsiniz. Bu pek yaygın bir durum. Uyku sırasında seğirme, kasılma hissetmek yahut düşme ya da süzülme hissine kapılmak, büsbütün sağlıklı bireyler tarafınca yaşanabilen bir durum.

Her ne kadar bu hisler çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilse de, uyku bozuklukları uzmanı Dr. Reena Mehra, birtakım olası sebepleri, yaygın tetikleyicileri açıklıyor ve ne vakit hekiminize danışmanızın vakti geldiği konusunda tavsiyede bulunuyor.

UYKUYA DALARKEN DÜŞME HİSSİ NEDİR?

Uyku sırasındaki bu istemsiz hareket, “uyku miyoklonusu” olarak tanımlanıyor ve bir uyku evresinden başkasına geçerken gerçekleşiyor. Bunun kararı olarak oluşan kas hareketleri de “hipnik seğirme” olarak isimlendiriliyor ve ekseriyetle birinci uykuya geçtiğiniz anda ve çabucak akabinde gelen yavaşça uyku etabında gerçekleşme ihtimali yüksek.

UYKUYA DALARKEN DÜŞME HİSSİ yol açar?

Peki, uykuya dalarken düşme hissi yol açar?


  • Bu mevzudaki teorilerden biri, bu evrede uykunun hayli yavaşça olmasından kaynaklı beynin bunu uyanıklıkla karıştırabildiği ve beraberinde kaslarınızın hareket etmediğini de fark ettiğini söylüyor. Bunun kararı olarak beynimiz, bir nevi denetim maksatlı olarak kaslara bir bildiri göndererek muhafaza maksadıyla kasları uyandırmaya yahut etkin ya da reaktif tutmaya çalışıyor. Bunun kararında da hareket, düşme yahut seğirme hissi ortaya çıkıyor.


  • Dr. Mehra’nın dediğine göre, uyku kalitesini arttırmak için bu durumun tetikleyicilerini azaltmanızda yarar var. Bu tetikleyicilerin içinde gerilim, uyarıcı ilaçlar ve alkol, kafein ve uykusuzluk bulunuyor.


  • Stresli olmak, hayatın çabucak her basamağında olduğu üzere uyku sırasında da rahatımızı bozuyor. Gerilimli olduğumuzda, beynimiz çalışmayı durdurmayabiliyor ve bu yüzden de gece uyuduğumuzda gereğince dinlenemeyebiliyoruz. Uyumadan evvel gerilim düzeyinizi düşürmek için işinize yarayan şeyleri yapmanız ve mümkün olduğunca rahat bir biçimde uyumaya çalışmanız, daha dinlendirici ve besleyici bir uyku geçirmenize yardımcı olacaktır.


  • Hem uyarıcılar tıpkı vakitte alkol, uyku döngüsünün birtakım kısımlarını yaşamanızı yahut tamamlamanızı engelleyerek uykunun daha yavaşça kademelerinde kalmanıza sebep olabiliyor. Bunun kararı olarak da hipnik seğirmeler yahut başka uyku bozuklukları yaşanabiliyor. Ayrıyeten bağımlılık durumunda bu unsurların eksikliği de kas yansılarını tetikleyebiliyor.


  • Çok fazla kafein tüketmek, kasların seğirmesine sebep olduğu bilinen bir öteki sebep. Ayrıyeten genel olarak uyku döngünüzü de etkileyerek kaliteli bir uyku geçirmenizi engelleyebiliyor.


  • Benzer bir biçimde, kâfi ölçüde uyuyamadığınızda da tüm uyku döngünüz etkilenebilir ve miklonus geçirme ihtimaliniz artabilir. Kestirim edebileceğiniz üzere, üstteki sebepler de kâfi uyku alamamanıza sebep olduğu için, kendinizi giderek artan bir döngü ortasında bulmanız mümkün olabilir.
Dr. Mehra, uyku sırasında bu istemsiz hareketleri hayli sık yaşıyorsanız, miklonusun daha karmaşık uyku bozukluklarının bir işareti olabileceğini söylüyor. Bu yüzden, şayet bu hareketler tertipli olarak uyanık kalmanıza sebep oluyorsa, ahenge konusunda endişelenmenize sebep oluyorsa yahut sıklaştılarsa ve çeşitli tasalarınız var ise, sizin için en uygun tedaviyi bulmak için hekiminize müracaatınızı tavsiye ediyor…
Alıntıdır
 
Üst