Vahit Kirişci: Kasımda 1 milyon 200 bin besin kontrolü yaptık

semaver

Global Mod
Global Mod
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TBMM Genel Konseyinde, bu yıl kasım ayı prestijiyle 7 bin 500 denetçiyle yaklaşık 1 milyon 200 bin besin kontrolü yaptıklarını belirtti.

Bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerinde konuşan Kirişci, iklim değişikliği, nüfus artışı, salgın hastalıklar ve jeopolitik risklerin, tarım ve besinin stratejik kıymetini daha da besbelli hale getirdiğini söylemiş oldu.

Kirişci, bugüne kıyasla 2050’de yüzde 67 daha fazla ziraî üretime, bu üretimi gerçekleştirebilmek için yüzde 65 daha fazla sulama suyuna gereksinim duyulacağını söz etti.

“Bütçeden tarıma ayrılan kaynak yalnızca nakit ziraî dayanaklar değil”

Vahit Kirişci, Tarım Kanunu’nun 21’inci hususuna göre verilen dayanakların gayrisafi ulusal hasılanın yüzde 1’inden az olmaması gerektiğinin karara bağlandığını tabir ederek, “Bütçeden tarıma ayrılan kaynak yalnızca nakit ziraî dayanaklar değildir. Toprak Mahsulleri Ofisinin alımları, kredi sübvansiyonu, ihracat dayanağı, ziraî sulama, toplulaştırma ve öteki yatırımlar üzere biroldukça kalemden tarıma kaynak sağlıyoruz. Türkiye, 2021-2023 periyodunda çiftçilerimize gayrisafi yurt içi hasılaya göre tarıma ayrılan takviye oranında her yıl yüzde 1’in üzerinde dayanak sağlamıştır.” diye konuştu.

“Tahıl Koridoru’ndan 13,3 milyon ton tahıl taşındı”

Rusya-Ukrayna savaşının global besin arzına olumsuz etkisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğiyle tahlile kavuşturulduğunu lisana getiren Kirişci, “Tahıl Koridoru’ndan 8 Aralık prestijiyle 13,3 milyon ton tahıl taşınmış, bunun yüzde 57,5’i Avrupa, yüzde 23,9’u Asya, yüzde 11,6’sı Afrika ve yüzde 6,8’i Orta Doğu ülkelerine ulaştırılmıştır. Maalesef, Ukrayna tahılının alıcılarının birden fazla güçlü ülkeler olmuştur. Biz de adaletli dağıtım için ülke olarak büyük bir uğraş sergiliyoruz.” diye konuştu.

“Orman varlığımızı artırdık”

Dünyadaki eğilimin bilakis, orman varlığını artırdıklarını belirten Kirişci, aktif ağaçlandırma çalışmalarıyla erozyonla taşınan toprak ölçüsünü azalttıklarını söylemiş oldu.

“Tarım dalı, büyüdü”

Kirişci, tarım dalının, son 19 yılın 15’inde büyüme gösterdiğine işaret ederek, “Tarımsal hasılamız 2002 yılında 25,1 milyar dolardan yüzde 78,1 artışla 2021 yılında 44,7 milyar dolara yükselmiştir. Ziraî ihracatta, dikkate kıymet bir artış trendi içerisindeyiz. Tarım ve besin eserleri ihracatımız 2002 yılında 3,8 milyar dolar iken, bu yıl sonu prestijiyle inşallah 30 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz.” dedi.

“TMO meblağları refüle etti”

Bu yıl buğday ve arpasını Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) satan üreticilere, verilen başka takviyelere ek olarak, ton başına buğdayda 1.000 lira, arpada ise 500 lira hububat alım primi ödediklerini anımsatan Kirişci, piyasaya yapılan un ve yem arzıyla, fiyatları regüle ettiklerini de söylemiş oldu.

“Hayvancılığı güçlendirip üretimi artırdık”

Büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve arıcılıkta yürütülen çalışmalarla hayvancılığı güçlendirip üretimi artırdıklarını anlatan Kirişci, şu biçimde devam etti:

“Islah çalışmalarımızla büyükbaşta verimliliği, küçükbaşta ise verimlilikle birlikte sayıyı artırmayı hedefliyoruz. 2002’den bugüne; hayvancılık takviyelerinin ziraî takviye ortasındaki hissesini yüzde 4,4’ten yüzde 25’e çıkardık. Büyükbaşta 9,9 milyon hayvan sayımızı yüzde 81 artışla 17,9 milyon başa, Küçükbaşta 32 milyondan yüzde 83 artışla 58,5 milyon başa ulaşarak Avrupa’da birinci sıraya geldik. Kanatlı hayvan varlığımızı 251 milyondan yüzde 59 artışla 398 milyona, arılı kovan sayımızı 4,2 milyondan yüzde 107 artışla 8,7 milyona çıkarmış bulunuyoruz.”

“Tarımsal takviye bütçesini 22 katına çıkartıldı”

Tarımsal takviye bütçesini 22 katına çıkararak 39,7 milyar liraya yükselttiklerini anlatan Kirişci, “Son 20 yılda, çiftçimize cari bedelle 500 milyar liraya yakın ziraî takviye sağladık. Yalnızca bugün 362 bin 433 çiftçimize 1 milyar 318 bin lira dayanak ödemesi yaptık.” diye konuştu.

1 milyon 200 bin besin denetimi

Kirişci, emniyetli besine erişimi, en temel insan haklarından birisi olarak gördüklerini lisana getirerek, bu kapsamda tarladan sofraya bütün süreçleri titizlikle denetlediklerini bildirdi. Kirişçi yapılan denetlemelere dair, “Bu yıl kasım ayı prestijiyle 7 bin 500 denetçiyle yaklaşık 1 milyon 200 bin besin kontrolü yaptık.” bilgisini paylaştı.

“Tarım ve ormancılığın yüzyılı olacak”

AA’nın haberine nazaran, Türkiye’nin en epeyce ağaçlandırma yapan ülkeler içinde Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü sırada olduğunu vurgulayan Kirişci, şunları söylemiş oldu:
“Ormanlarımızı yangınlardan ve kanun dışı müdahalelerden korumak için 126’sı akıllı olmak üzere toplam 776 kuleden 24 saat gözetliyoruz. Ülkemizin gurur kaynağı olan İHA’larımızı, orman yangınlarıyla uğraşta kullanan Avrupa’da birinci ve tek ülkeyiz. Bu yıl, 10’u gece vazife yapabilen 55 helikopter, 20 uçak, 8 İHA, 1350 arazöz, 692 iş makinası, 2 bin 270 birinci müdahale aracı ve en değerlisi, 26 bin işçi ve 110 bin gönüllüyle yangınla cansiperane gayret ettik. Takımımıza dahil ettiğimiz 8 bin mesai arkadaşımızla, daha da güçlendik. Bu yıl, birinci sefer özel eğitim almış 462 işçiden oluşan ‘ORKUT’ timleri kurarak yangınla gayrette bakılırsavlendirdik. Yanan alanları ağaçlandırarak, bir daha ormanlaştırıyoruz.”

Okumaya devam et...
 
Üst