bencede
New member
Windows Server 2012 R2 desteğinin sonu: Şimdi buluta geçmeli misiniz?
Artık Windows Server 2012 R2 için güncellemeler mevcut değildir. Her zaman olduğu gibi işletmeler işletim sisteminin daha yeni bir sürümüne yükseltme yapabilir. Ancak birçok amaç için buluta geçmek de dikkate alınmaya değer. Göçün faydaları nelerdir?
Duyuru
İş açısından bakıldığında avantajları çoktur
Microsoft Azure bulut platformu, işletmelere şirket içi kurulumlara kıyasla sınırsız ölçeklenebilirlik ve esneklik sunar. Şirket içi fiziksel donanıma yatırım yapmak yerine kaynaklar gerektiğinde dinamik olarak eklenebilir veya azaltılabilir. Çoğu durumda bu yalnızca önemli maliyet tasarrufu sağlamakla kalmaz, aynı zamanda şirketlerin yoğun saatlerde yanıt vermeye devam etmesine de olanak tanır.
Ayrıca siber güvenlik de son derece önemlidir. Azure, diğer bulut sağlayıcıları gibi, kullanıcı verilerini ve uygulamalarını korumaya yönelik yeterli güvenlik özellikleri sunar. Bu yalnızca bulutta depolanan veriler için değil aynı zamanda sanal makinelerin (VM’ler) şifreli iletişimi için de geçerlidir. Azure’da bir sunucuyu yönetmek uyumluluk açısından da faydalı olabilir çünkü Azure’da zaten bu amaca yönelik özellikler mevcuttur. Özellikle büyük şirketler coğrafi olarak dağıtılmış altyapıdan ve bu altyapıya merkezi olmayan erişimden de yararlanıyor.
Azure, veri kaybı riskini önemli ölçüde azaltan yerleşik yedekleme ve olağanüstü durum kurtarma olanağı sunar. Son olarak Microsoft, yeni hizmetleri genişletebilen veya bunları mevcut uygulamalara entegre edebilen geliştiricilere birçok entegrasyon seçeneği de sunuyor.
Şirketlerin Azure kullanmasının yalnızca buluta güvenmek zorunda kalacakları anlamına gelmediğini belirtmek de önemlidir. Bunun yerine Azure, herhangi bir uygulama ve hizmetin şirket içinde ve diğer uygulamaların bulutta barındırılmaya devam edebilmesi için hibrit altyapılar oluşturmak ve sürdürmek için birçok seçenek sunar. Microsoft, özellikle uyumluluk ve sıkı denetime tabi şirketler söz konusu olduğunda böyle bir ayrımı açıkça öngörüyor.
Kullanışlı ama anında fazlasıyla bağımlı
Ancak şirketlerin Microsoft’a olan bağımlılıklarını da göz önünde bulundurması gerekiyor: sağlayıcı bulut hizmetlerine giderek daha fazla güveniyor ve önümüzdeki yıllarda da bunu yapmaya devam edecek. Ve bu sadece Teams, SharePoint Online ve Co. gibi SaaS uygulamaları anlamına gelmiyor, aynı zamanda Windows sunucularının bulut sanallaştırması anlamına da geliyor. Yani işletim sistemi ailesine veda edemiyorsanız veya veda etmek istemiyorsanız, Windows Server 2012 R2 desteğinin sona ermesi fırsatıyla bu teknolojiyle ilk deneyiminizi yaşayabilirsiniz. Sistem açısından kritik ağ altyapıları, buluttaki ilk adımlara doğrudan uygun değildir; bu nedenle, bulutta önemli bir BT bileşenini temsil etmeyen sunucuların sanallaştırılması mantıklıdır. Bu şekilde şirketler öncelikle bulutun geleceğinin kendileri için uygun olup olmadığını kontrol edebilir ve ardından isterlerse ek sunucu ve hizmetleri taşıyabilirler.
Microsoft, şirket içi sunucuların buluta taşınması için Azure Geçiş Hizmeti’ni sağlar. Diğer bulut platformlarındaki VM’lere ek olarak, yerel sunucuları Hyper-V ve vSphere gibi sanallaştırma ortamlarından veya doğrudan yerel bir makineden taşımak için de kullanılabilir. Bu süreçler iyi bir şekilde belgelenmiştir ve bir sunucu yöneticisinin Microsoft tarafından sağlanan talimatları hızla alması gerekir. Ayrıca bulutta çalışmayı imkansız hale getiren engeller ortaya çıkarsa bulut sunucularını tekrar taşıyabilirsiniz. Bulut sunucusu projenizin kalıcı olup olmayacağı büyük ölçüde yaklaşımınıza bağlıdır. Bu nedenle, bunun “aynen böyle” veya “mümkün olan en kısa sürede” değil, sağlam temellere dayanan bir strateji temelinde uygulanması gerekir, böylece sonraki genişleme tedbirleri de hedefe katkıda bulunur ve proje başarısızlığa mahkum olmaz. .
Ayrıca Microsoft’un bulut VM’leri sağlayan tek şirket olmadığı da aşikar. Azure hizmetlerine bağımlı olmayan şirketler, genellikle çok daha ucuz oldukları için diğer operatörleri de düşünmelidir. Her zaman Amazon, Google ve Co. gibi tanınmış büyük oyuncular olmak zorunda değildir. Müşteri dostu işlevler sunan ve aynı zamanda bütçeden önemli ölçüde tasarruf sağlayan Avrupalı bulut sağlayıcıları da vardır.
Çözüm
Windows Server 2012 R2 desteğinin sona ermesi, halen bu sürümü kullanan kuruluşlar için kritik bir dönüm noktasıdır. Potansiyel güvenlik risklerinin, uyumluluk sorunlarının ve destek eksikliğinin farkında olmak önemlidir. Halen bu tür işletim sistemlerini verimli bir şekilde kullanan şirketlerin BT altyapılarını modernize etmek için acil adımlar atması gerekiyor. İster Windows Server’ın daha yeni bir sürümüne yükseltme yapın, ister buluta geçiş yapın. Amaç, iş ihtiyaçlarını karşılayan güvenli, verimli ve geleceğe yönelik bir BT altyapısı oluşturmak olmalıdır.
(fo)
Haberin Sonu