Yapay gündemlerle panik yaptırılıyor! Besin arzında sorun yok

semaver

Global Mod
Global Mod
Dünyanın en büyük buğday üreticilerinden olan Rusya ve Ukrayna’nın yaşadığı sıcak savaşın akabinde Türkiye’de “Gıdada arz sorunu olur mu?” sorusu gündeme geldi. Temel besin eseri olan hububat ve bakliyattaki son durumu araştırdık. Geçen yıl hem global salgın Kovid-19 tıpkı vakitte kuraklıkla çaba eden Türkiye’de kimi eserlerde rekolte kaybı yaşandı.

Tahıl eserleri üretim ölçüsü 2021’de bundan evvelki yıla göre yüzde 14.3 oranında azalarak yaklaşık 31.9 milyon ton oldu. Sabah’ın haberine bakılırsa, Ürün arz güvenliği için düğmeye basan hükümet, geçen yıl eylülde hububat ve bakliyat mamüllerinde gümrük vergisini sıfıra indirdi. Başta buğday olmak üzere biroldukça eserde depolar doldurulurken, arz sorunu önlendi.

BUĞDAY 20 MİLYON TONU BULUR

Bölüm temsilcilerinden edinilen bilgilere nazaran, hali hazırda 3 milyon 700 bin tonun üzerinde buğday stoku var. Kişi başına ortalama tüketim 193 kilogram. Aylık toplam tüketim 1 milyon ton. Türkiye’de buğday yeterlilik oranı yıllar prestijiyle yüzde 85-100 içinde seyrediyor. Ülkede buğday ekim alanları 7.1 milyon hektarın üzerinde.

Dekar başına ortalama randıman ise 296 kilogramı buluyor. Geçen yıl kuraklık niçiniyle 17 milyon 650 bin ton rekolteye ulaşıldı. Bu yıl yeterli giden yağışların da tesiriyle 20 milyon tonun üzerinde rekolte bekleniyor. Birinci hasat 15 Mayıs’ta başlıyor. Kesim temsilcileri mevcut stokun yeni hasat devrine kadar rahatlıkla yeteceğini belirtiyor.

NOHUTTA YETERLİLİK % 100’Ü GEÇTİ

Baklagillerin en kıymetli mamüllerinden biri olan nohutta Toprak Mahsulleri Ofisi’nin verdiği alım garantisinin de tesiriyle rekor düzeylerde üretim elde edildi. 2020’de 630 bin tona ulaşılan nohutta yeterlilik oranı yüzde 127.5 düzeylerine kadar yükseldi. 2021’de kuraklığın tesiriyle üretim 475 bin tona gerilese de ülkemizde yıllık ortalama 400 bin ton olan nohut tüketimi ile yeterlilik oranı bir daha yüzde 100’lerin üzerinde seyretti.

Nisanda ekimi başlayan nohut hasadı temmuz-ağustos aylarında yapılıyor. Nohudun buğday kadar su ve gübreye gereksinimi yok. Girdi maliyetleri gorece düşük olduğu ve alım garantisi niçiniyle çiftçinin nohut üretimine olan iştahının arttığına dikkat çekiliyor. Nohut ihracatına da kısıtlamanın getirildiğini belirten kesim temsilcileri, depolarda kâfi stokun bulunduğunu, arz sorunun olmadığını vurguluyor.

PİRİNÇ ÜRETİMİ YÜKSELDİ

Türk mutfağının en kıymetli mamüllerinden biri olan pirincin yurtiçi üretiminin iç talebi karşılama oranı yüzde 84.9. Kişi başı pirinç tüketimi 8 kg. Pirinç ekimi mayısta başlayacak. Hasadı ise eylül-kasım içinde tamamlanacak. 2021’de bundan evvelki yıla nazaran yüzde 2’lik artışla 1 milyon ton rekoltenin elde edildiği pirinçte, bu yıl yağışların yeterli gitmesinin üretime müspet katkı sağlayacağı belirtiliyor.

HÜKÜMET NE ÖNLEM ALDI

Yeşil ve kırmızı mercimek, nohut, fasulyenin ihracatına kısıtlama getirildi. İthal edilecek bakliyat mamüllerinde gümrük vergisi sıfırlandı. Temel besin mamüllerinde KDV oranı yüzde 1’e indirildi. Bakliyat, un, bulgur, mısır irmiği ihracatı müsaadeye tabi eserler listesine eklendi.

Ayçiçek, kanola, mısır, palm yağlarında gümrük vergisi 30 Haziran’a kadar sıfırlandı. Cumhurbaşkanı sonucu ile boş bırakılan, atıl durumda bulunan yahut nadasa bırakılan yerler üretime kazandırıldı. Atıl topraklarda, hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesi, kurutma yahut sürece tesisleri kurulması, sağlanan hibelerle desteklenecek.

EKİM ALANI YÜZDE 20 ARTTI

Geçen yıl şiddetli kuraklığın tesiriyle rekoltenin yüzde 30 azaldığı kırmızı mercimekte 228 bin ton randıman elde edildi. Yüzde 70’lerde seyreden yeterlilik oranı ise yüzde 50’lere geriledi. İthalat müsaadesinde gümrük vergisinin sıfırlandığı mercimekte, ithalat yapılarak arz güvenliği sağlandı. Ekimi, Güneydoğu Anadolu’da kasım ve aralık aylarında, İç Anadolu’da da ocak ayı sonu prestijiyle tamamlanıyor. Hasat ise mayıs sonunda başlayıp haziran boyunca devam ediyor. Bu yıl ekim alanı yüzde 20 artan kırmızı mercimekte, nisan yağışlarının da âlâ gitmesi halinde yüzde 20’lik rekolte artışı bekleniyor.

FASULYE ÜRETİMİNDE REKOR KIRILDI

2021 yılı kuru fasulye ekiliş döneminde atıl toprakların ziraî üretime kazandırılması ve hibe tohum verilmesi kararında evvelki senelera bakılırsa üretimde rekor artış gerçekleşti. O denli ki, 2020’de 279 bin ton olan kuru fasulye üretimi 2021’de 305 bin tona çıktı.

Kişi başı tüketimin 3.3 kilogram olan kuru fasulyede, yıllık tüketim ise ortalama 276 bin ton olurken yeterlilik oranı yüzde 100’ü aştı. İhracatın müsaadeye tabi tutulduğu kuru fasulyede bu yıl ekimler mayıs ortasında başlayıp haziran ortasında tamamlanacak. Kuru fasulyede üretim iştahının arttığına dikkat çeken kesim temsilcileri, bu yıl da rekor üretim beklediklerini vurguluyor.

AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNE TALEP YÜKSEK

BU yıl en epey gündemde tutulan mamüllerin başında ayçiçeği geliyor. 2021’de 2 milyon 215 bin ton üretimin yapıldığı ayçiçeğinde yaklaşık 800 bin ton da ithal edildi. Ortalama 3 kilogram ayçiçeğinden 1 kilogram yağ üretildiği dikkate alındığında, ülkemizde yıllık ortalama 1 milyon ton ayçiçeği yağı üretildi.

Başta Rusya ve Ukrayna olmak üzere 800 bin ton da ayçiçeği yağı ithalatı yapıldı. Toplam 1.8 milyon ton ayçiçeği yağı rezervi bulunan Türkiye’de 500 bin ton ihracat yapılıyor. Ülkemizde 1.2 milyon ton yıllık ayçiçeği tüketilirken mevcut stokların kâfi olduğuna dikkat çekiliyor. Ayçiçeği yağında yapay gündemlerin yaratıldığını belirten kesim temsilcileri, ayçiçeği fiyatlarının son bir yılda yüzde 50 arttığını, çiftçinin bu alanda üretim iştahının artacağını vurguluyor. Mart ve mayıs aylarında ekilen ayçiçeği üretimine çiftçinin talebi yüksek.

YAPAY GÜNDEM OLUŞTURULUYOR

Ulusal Baklagil Kurulu Lideri Abdullah Özdemir, hububat ve bakliyat stoklarının kâfi olduğunu, bu alanda yapay gündemler oluşturulduğunu söylemiş oldu. Mersin Ticaret Borsası Başkanlığı da yapan Özdemir, “Ülkemizde buğdaydan arpaya, nohuttan fasulyeye tüm eserlerde kâfi stokumuz var. Yeni hasat periyoduna de şurada 2.5 ay kaldı. hiç bir sorunumuz yok. Vatandaşlarımız rahat olsun, asla kıtlık kelam konusu değil” dedi. Devletin besin arz ve güvenliğine büyük değer verdiğini belirten Özdemir, “Üretici şirketler de en az 2-2.5 aylık eserleri ellerinde bulundurur. Ne üretimde ne tedarikte bir zahmet bir aksaklık kelam konusu değil” diye konuştu. Hububat ve bakliyatın dünya borsasının bulunduğunu belirten Özdemir, şu biçimde devam etti: “Bu eserlerde yalnızca ülkemizde değil dünyada fiyat artışları gerçekleşti. Bizde dövizin de tesiriyle fiyat artışları oldu ancak devletimiz burada üzerine düşeni yaptı. Bu yıl mart-nisan yağışları da uygun giderse tüm eserlerde rekoltenin artmasını bekliyoruz.”

ATIL ALANLARIN AÇILMASI YENİ ÜRETİMİ ARTIRIR

Türkiye’de hububat ve bakliyat mamüllerinin arzında hiç bir problemin olmadığını belirten Reis Besin İdare Konseyi Lideri Mehmet Reis, “Bugün artan fiyatlarla karşı karşıyayız, eksik bir eser kelam konusu değil” dedi. Ülkelerin besin güvenliği ve sağlıklı besine erişim konusunda yerli üretime öncelik vermesinin büyük kıymet taşıdığına dikkat çeken Reis, “Ülkemizde yeterlilik oranımız yüksek seviyede. Bunun daha da artması için atıl tarım yerlerimiz üretime açıldı. Bu epeyce değerli bir gelişme. Üretime kesinlikle fazlaca müspet yansıyacaktır. Lakin ziraî takviyelerin artan maliyetler doğrultusunda revize edilmesi, şartların uygunlaştırılması üreticiyi teşvik edecek ve daha fazla üretim ortamı sağlayacaktır. Daha doğrusu daha az maliyetle daha fazla yerli üretim fiyat istikrarı sağlayacaktır” diye konuştu.

KAYNAK: SABAH

Okumaya devam et...