Yusufeli sular altında kalıyor! 7 köyü için geri sayım başladı

semaver

Global Mod
Global Mod
Çoruh’un üzerine projelendirilip, temeli 26 Şubat 2013’te atılan, 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, dünyanın 5’inci en yüksek barajı Yusufeli Barajı ile Hidroelektrik Santrali (HES) inşası tamamlandı. 558 megavat şurası gücüyle ülke iktisadına yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak projeyle gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli biçimde tasarlanan dev gövdenin gerisinde depolanan suyun potansiyel gücü, yıllık ortalama 1 milyar 900 milyon kilovatsaatlik elektrik gücüne dönüştürülecek. 2,3 milyar metreküp su depolama hacmine sahip baraj; 29 Mayıs 2023’te elektrik üretimine geçecek, 2,5 milyonluk Türkiye’nin 5’inci büyük kenti Antalya’nın güç gereksiniminin yanında yerli ve ulusal araba Togg’un 750 bin adedinin gereksinimi olan elektriği üretebilecek.

SU DÜZEYİ 36 METRE OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iştirakiyle 22 Kasım’da düzenlenen törenle Su tutmaya başlayan Yusufeli Barajı’nda, 10 milyon metreküp su depolandı. Barajda su yüksekliğinin 36 metreye ulaşmasıyla yollar, köprüler ve topraklar su altında kalırken, boşaltılan 7 köy ve ilçe merkezi için de geri sayım başladı. Su düzeyinin yükselmesi ile Artvin-Erzurum içindeki eski kara yolu da sular altında kaldı. Güvenlik sebebi öne sürülerek eski yola araç girişleri, ilçe merkezine yakın noktadan yola toprak dökülerek kapatıldı. Yusufeli’nde sular altında kalacak birinci yerleşim yeri olacak Irmakyanı köyüne yaya olarak gelenler, son sefer gördüğü köylerinde anılara dalıp, kalan eşyalarını topluyor.

’53 YILIMIZI BURAYA GÖMÜYORUZ’

Köyde kalan eşyalara dokunarak duygusal dolu anlar yaşadığını söyleyen Zübeyde Küçükalkan, “32 yıl evvel bu meskene gelin oldum, anılarımız burada geçti. Öbür yerde yaşantımız yok ki. Cetlerimiz, dedelerimiz burada hayatını geçirdi. Bizim için epeyce güç; hani dokunmak istersiniz de dokunamazsınız. Gelip son sefer görmek istiyorsun lakin bu halini de görmek istemiyorsun. Son kere burayı görmenin fırsatını kaçırmak istemedik. Görmesem, anılar hafızamda kalsa da diyorum” dedi.

Sular altında kalacak meskenlerini son defa ziyaret eden Mikdat Küçükalkan ise “Bu konutta 9 çocuk büyüdük. Yerleri değerlendiren anılar, yaşanmışlıklardır. Yaşanmışlıklarımız epey değerli. Burada doğup, büyüdük. 53 yılımızı buraya gömüyoruz; güç, hüzünlüyüz” diye konuştu.

‘KÖPRÜDEN GEÇERKEN AĞLADIM’

Ortaokul öğrencisi Rana Küçükalkan (10) da “Burada yattık, uyuduk, oynadık, eğledik, gezdim, coştum. Çok anılarım var. Gideceğimiz köy, bu köyün yerini tutmaz. Çok özleyeceğim. Köprüden geçerken ağladım” dedi.

’87’DE GELDİK, 2022’DE VEDA ETTİK’

2 katlı meskenini son kere nazarann İsrafil Avcı ise “Eski toprağımızı gezmeye geldik, hüzünlendik. 1987 yılında buraya geldik, 2022’de veda ettik. Sıkıntı lakin yapacak bir şey yok. Sular geliyor, buradan geçmek de tehlike” diye konuştu.

İlçe merkezi ve 7 köyünün, baraj suları altında kalacağı Yusufeli’nde, Yansıtıcılar mevkisinde, 24 milyon metreküp hafriyat ve 10 milyon metreküp dolgu ile oluşturulan 1,5 milyon metrekare alanda yeni yerleşim alanları inşa edildi. 3 bölgede 10 etap halindeki çalışmalarda hükümet konağı, emniyet, jandarma, adliye, ilkokul ve ortaokul, lise, müftülük, öğretmenevi üzere kamu binaları inşa edildi. 3 bin 205 konutun yanı sıra dağların eteklerinde oluşturulan yeni yerleşim ünitelerinde ise yöresel mimaride, 2’şer katlı çağdaş meskenler yapıldı. Toplamda 34 milyar lirayı bulan yatırım kapsamında 69,2 kilometresi tünel olmak üzere köprü ve viyadüklerden oluşan 110 kilometrelik yeni yol ağı oluşturuldu.

KAYNAK: DHA

Okumaya devam et...
 
Üst