Küresel süper seçim yılı: Google, manipülasyon ve dezenformasyondan korkuyor

bencede

New member
Dünya çapında elliden fazla ülkede bu yıl iki milyardan fazla insan oy kullanmaya çağrılıyor. Google'ın yan kuruluşu Mandiant, devlet aktörlerinin yanı sıra bilgisayar korsanları ve suçlulardan da büyük ölçekli yıkıcı eylemler bekliyor. Özellikle Rusya, İran, Çin ve Kuzey Kore kendilerini seçmenleri ve seçim sürecini etkileyecek şekilde konumlandırıyor. Ayrıntılı bir analizde Mandiant, Ross ve Reiter'ı isimlendiriyor.

Duyuru



Mandiant çalışanları, bir Google basın toplantısının oturum aralarında mevcut durum hakkında yorum yaptı. EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesindeki seçim manipülasyonlarını izleme konusunda uzman olan Jamie Collier, Rusya'yı “Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Avrupa'ya yönelik en büyük tehdit” olarak görüyor. Rus operasyonlarının Avrupa genelinde gerçekleştirilmesi muhtemel. Collier, Ukrayna'ya destek sağlamak için “NATO ve AB'yi zayıflatmak” dedi. Ancak Çinli tembeller bile boş durmuyor: Avrupa seçimlerinde AfD'nin ana adayına yönelik casusluk suçlamaları bunu gösteriyor. Çinlilerin asıl amacı bilgi edinmek ve Çin yanlısı duygular yaratmaktır.

Güvenlik uzmanları, çevrimiçi olarak yayınlanan analizlerinde yalnızca aktörleri değil aynı zamanda yöntemlerini de adlandırıyor. Manipülatörler birkaç noktadan saldırır. İlk aşamada dezenformasyon ve sızma kampanyaları yoluyla siyasi görüşlerin oluşumunu etkiliyorlar. Daha sonra, örneğin seçim listelerini sabote ederek veya Brezilya'da olduğu gibi oylama makinelerini manipüle ederek teknik-organizasyonel süreçlere ve bizzat seçimlere saldırıyorlar. Saldırganlar, Mandiant'ın özet tablosunda gösterdiği gibi çeşitli yöntemler kullanır.




Mandiant: seçim tehdidi vektörleri



APT'nin tüm araç seti demokratik seçimlere saldırmak için kullanılıyor


(Resim: Mandiant)



Seçim manipülasyonunda başarı garantisi yok


Mandiant, yabancı manipülasyon girişimlerinin mutlaka başarılı olmadığını söylüyor. Devlet kontrolündeki birçok saldırgan son zamanlarda gerçek başarıya ulaşmanın zor olduğunu gördü. Mandiant'ın baş analisti John Hultquist'e göre, 2016 ABD başkanlık seçimleri öncesindeki durumla karşılaştırıldığında savunucular daha deneyimli ve halk da daha dikkatli hale geldi: “Artık 2016'da değiliz. Daha fazla aktör olmasına rağmen, Hultquist, “Faaliyetleri rutin olarak açığa çıkarılıp etkisiz hale getirilirken, devam eden etkiyi uygulama konusunda zorluklar yaşanıyor” dedi.


(cku)



Haberin Sonu
 
Üst