2023’te tarihin en yüksek turist sayısı ve gelirine ulaşılacak

semaver

Global Mod
Global Mod
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Konseyi Başkanlığı’na bir daha seçilmesinin akabinde birinci röportajını AA’ya veren Bağlıkaya, turizm dalındaki gelişmelere ait değerlendirmede bulundu.

Bağlıkaya, bu yıl 50’nci kuruluş yıl dönümünü kutlayan TÜRSAB’ın, Türkiye’nin esaslı turizm meslek kuruluşu pozisyonunda olduğunu belirtti.

Türkiye’nin sahip olduğu doğal hoşlukları, tarihi ve kültürel zenginlikleri uzun yıllar boyunca dünyanın dört bir yanında tanıtan ve pazarlayan seyahat acentelerinin, ülkenin turizmde bir dünya markası destinasyonuna dönüşmesinde büyük katkı sağladığını tabir eden Bağlıkaya, TÜRSAB üyelerinin teveccühü ile bir defa daha birliği temsil etme bakılırsavine layık görülmüş olmanın kendisi için onur verici olduğunu söylemiş oldu.

“KÜRESEL ÖLÇEKTE SEYAHAT ÇILGINLIĞININ YAŞANDIĞI DEVİRDEN GEÇİYORUZ”

Firuz Bağlıkaya, 2022 yılına girerken salgın niçiniyle dünya genelinde tatile hasret duyan, seyahat etmeyi dört gözle bekleyen geniş bir kesim ve birikmiş bir talep oluştuğunu anımsatarak, “Bu taleplerin seyahate dönüştüğüne daima birlikte şahitlik ediyoruz. Global ölçekte seyahat çılgınlığının yaşandığı bir devirden geçiyoruz.” dedi.

Türk Hava Yolları’nın Rusya’dan Türkiye’ye uçuşlarla ilgili aldığı tedbirler, charter seferlerinin yanı sıra öteki alternatif pazarlar ve Avrupa’nın her yerinde yaşanan önemli bir seyahat artışı yardımıyla Türkiye’nin ziyaretçi sayısı bakımından 2022 yılını güzel bir noktada kapatacağını bildiren Bağlıkaya, asıl kıymetli olanın kişi başı turizm gelirlerini artırmak olduğunu, bu bakımdan hem kişi başı turizm gelirini tıpkı vakitte gecelik kişi başı gelirlerini artıracak bir turizm siyasetini baştan kurgulamanın kıymet arz ettiğini lisana getirdi.


Bağlıkaya, seyahat acentelerinden aldıkları bilgilere göre kış devrinin de hareketli geçeceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Özellikle tabiat, termal ve kayak turizmiyle canlanan destinasyonlarımıza iç ve dış pazardan talep yüksek. Geçen yıla nazaran daha hoş bir kış dönemi geçirmeyi hedefliyoruz. 2023 yılı yaz dönemi için ülkemize yönelik rezervasyon talepleri ise çok yeterli seyrediyor. Kasım ayı başında katıldığımız WTM Londra Fuarı’nda hayli olumlu görüşmeler gerçekleştirdik. Öteki pazarlardan da müspet haberler alıyoruz. Rastgele bir aksilik olmaz ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılında tarihin en yüksek turist sayısı ve en yüksek gelirine ulaşmış olacağız.”

TATİL PLANLAYAN VATANDAŞLARA ERKEN REZERVASYON ÇAĞRISI

Bağlıkaya, TÜRSAB’ın teşebbüsleri, üyelerinin iştirak ve dayanağıyla yurt içi turizm pazarında farkındalık yaratmak üzere başlattıkları erken rezervasyon kampanyasının uzun senelerdan bu yana devam ettiğini anımsatarak, Bu yılki kampanyamıza da dal temsilcilerimizin iştirakiyle Travel Turkey İzmir Fuarımız sırasında bir daha dikkati çekeceğiz. Vatandaşlarımızın Türkiye’de istedikleri tarihte, istedikleri yerde ve istedikleri fiyata tatil yapabilmeleri için erken rezervasyondan yararlanmaları değer taşıyor.” dedi.

Geçen yıl erken rezervasyon yaptıran vatandaşların hem önemli oranda indirimle satın alım yaptığını birebir vakitte dönem ortasındaki fiyat artışlarından etkilenmeden tatillerini yapabildiğini vurgulayarak, “Erken rezervasyonun ehemmiyeti epeyce daha net bir biçimde anlaşıldı. ötürüsıyla vatandaşlarımızın bu yılki erken rezervasyon kampanyalarına büyük talep göstermesini bekliyoruz. Tatil planlayan vatandaşlarımızı, TÜRSAB üyesi seyahat acenteleri üzerinden inançlı bir biçimde rezervasyonlarını yaptırmaya davet ediyorum.” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN YAKLAŞIMI BİZLER İÇİN ÇOK DEĞERLİ BİR MOTİVASYON KAYNAĞI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Otelciler Federasyonu Genel Kurulu’nda turizme dayanak bildirilerine ait soru üzerine Bağlıkaya, “Cumhurbaşkanımızın turizm bölümüne özel değer gösteren, gelişmenini destekleyen yaklaşımı kesim temsilcileri olarak bizler için fazlaca değerli bir motivasyon kaynağı. aslına bakarsan ülkemizin turizmde bir başarısı var ise bunu büyük ölçüde Sayın Cumhurbaşkanımızın kaynak pazar ülkelerle düzgün münasebetine ve turizm bölümümüzün ağır çalışmalarına borçluyuz.” cevabını verdi.

Bağlıkaya, turizm kesiminin takviye beklediği alanlara ait, büyük çoğunluğu KOBİ niteliğinde olan ve emek-bilgi ağır çalışan seyahat acentelerinin, finansmana erişim imkanlarının artırılmasının büyük ehemmiyet taşıdığını aktararak, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“Diğer bir değerli konu ise 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Yasası’nın kesimimizin gereksinimleri çerçevesinde güncellenmesidir. Bu hususta Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın adım atmasını bekliyoruz. Kesim olarak üzerimizdeki en büyük yüklerden birini, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı’nın aldığı katkı hissesi oluşturuyor. Turizm bölümünün direkt ciroları üzerinden para toplanan bir yapıdan bahsediyoruz.

Yani turizmci, bırakın kâr etmeyi, ziyan etse dahi, elde ettiği ciro üzerinden TGA’ya ödeme yapmak zorunda bırakılıyor. Topladığı paranın nasıl harcandığı konusunda da turizm dalına yönelik kâfi bir bilgilendirme maalesef bulunmuyor. Turizm ülkemize döviz kazandıran, dış ticaret açığını kapatan, tabir yerindeyse ülke için altın yumurtlayan tavuk pozisyonunda. Fakat bugün yapılan, bu altın yumurtlayan tavuğu beslemek yerine kesmeye çalışmak. Bu anlayıştan vazgeçilmesi gerekiyor.”

“TÜRSAB OLARAK ÖNCELİKLİ BEKLENTİMİZ KONAKLAMA VERGİSİ UYGULANMASININ ERTELENMESİ”

TÜRSAB İdare Şurası Lideri Bağlıkaya, turizm dalının çabucak hemen salgının oluşturduğu hasarları tam olarak atlatamadığını, ötürüsıyla konaklama vergisinin 2023 yılı başında devreye girmesinin bölümü zorlayacağını, bu bakımdan TÜRSAB olarak öncelikli beklentilerinin vergi uygulanmasının ertelenmesi olduğunu bildirdi.

Verginin ertelenmesi ile ilgili talebin bir başka öne sürülen nedenini, çeşit operatörleri ile oteller içindeki 2023 yılına ait kontratların yapılmaya başlanması oluşturduğuna dikkati çeken Bağlıkaya, “Konaklama vergisinin 2023 başında devreye girmesi çeşit operatörleri ile oteller içinde fiyat uyuşmazlıklarına niye olabilecek, dalımızın üzerinde ek bir yük oluşturacak. Hazırlanan bildiriye bakılırsa verginin konaklama fiyatı üzerinden yüzde 2 oranında alınması planlanıyor. Bu da seyahat acentesi ile otel içinde bilinmeyen kalması gereken fiyatın herkes tarafınca öğrenilmesi manasına geliyor.” diye konuştu.

Bağlıkaya, bu bakımdan TÜRSAB olarak konaklama vergisinin fiyat üzerinden değil, sabit bir sayı üzerinden alınması istikametinde tekliflerinin bulunduğunu aktararak, sabit fiyatlı konaklama vergisi belirlenirken de bölge, destinasyon ve konaklama gerçekleştirilecek tesisin nitelik ve sınıflandırmasının da dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

KAYNAK: AA

Okumaya devam et...
 
Üst